Liepos mėnesį atsirado nauja atmintina data – Medininkų žudynių diena | KaunoDiena.lt

LIEPOS MĖNESĮ ATSIRADO NAUJA ATMINTINA DATA – MEDININKŲ ŽUDYNIŲ DIENA

Įsigaliojus Seimo priimtai Atmintinų dienų įstatymo pataisai, liepos mėnesio atmintinų dienų sąraše atsirado nauja diena – liepos 31-oji  – Medininkų žudynių diena.

Seimas birželio 30 d. sprendimu šią dieną įtraukė į atmintinų dienų sąrašą. Tai numatanti Atmintinų dienų įstatymo pataisa įsigaliojo liepos 8 d.

Prieš 30 metų liepos 31 dieną Lietuvos pasienyje su Baltarusija, Medininkuose, buvo žiauriai nužudyti Lietuvos Respublikos sieną saugoję pareigūnai. Kaip yra sakiusi Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininkė Paulė Kuzmickienė, šių žudynių tikslas buvo Sovietų Sąjungos noras užkirsti mums kelią į valstybingumo atkūrimą, noras visuomenėje sukelti didelę baimę, nepasitikėjimą valstybe, tai buvo skaudus smūgis, nukreiptas prieš mūsų nepriklausomybės pamatus.

Įstatymas numato, kad „atmintina diena – reikšminga diena, susijusi su esminiais Lietuvos valstybingumo kūrimo ir įtvirtinimo faktais ir (ar) įvykiais, visuotinių vertybių propagavimu, atminimo kultūros ir gyvosios istorijos išsaugojimu“.

Liepos mėnesį yra šešios atmintinos dienos: liepos pirmasis sekmadienis – Globėjų diena; liepos 13-oji – Durbės mūšio diena;  liepos 15-oji – Žalgirio mūšio diena;  liepos 16-oji – Agronomų diena; liepos 17-oji – Pasaulio lietuvių vienybės diena; liepos 31-oji – Medininkų žudynių diena.

Šiuo metu atmintinų dienų sąraše yra 72  dienos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS