Lietus, vėjas ir vėl lietus: sinoptikai gerų žinių neturi | KaunoDiena.lt

LIETUS, VĖJAS IR VĖL LIETUS: SINOPTIKAI GERŲ ŽINIŲ NETURI

  • 1

Lietus, vėjas ir dar šiek tiek lietaus. Sinoptikai gerų žinių neturi – panašu, kad lis visą savaitę. Ar sinoptikų prognozės tikslios? Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su klimatologu Gintautu Stankūnavičiumi.

– Ar gali būti, kad sinoptikai klysta?

– Nesakyčiau. Kadangi beveik 90 proc. prognozės teksto remiasi skaitmeninių modelių išvesties duomenimis, prašauti sunku. Tai yra matematinės lygtys, kurios skaičiuoja įvairius meteorologinius kintamuosius laiku į priekį visame Žemės rutulyje. Tie modeliai, kuriuos naudoja skirtingos šalys, yra labai panašios konstrukcijos ir per pirmąsias dienas nuo prognozės išleidimo gaunami labai panašūs rezultatai. Tolstant laiku į priekį atsiranda skirtumai, prognozių neapibrėžtumas, kuriuos reikia mokėti teisingai traktuoti. Tada jau kalbama apie tikimybes.

Lietus Vilniuje liepos 12-ąją

P. Peleckio / BNS nuotr.

– Kokia tikimybė, kad artėjantį savaitgalį pranašaujančios lietaus prognozės yra teisingos?

– Kritulių tikrai bus, bet ne tiek, kiek dabar. Turėjome išskirtinį cikloną, atėjusį iš pietų su daug drėgmės, jis susiformavo maždaug ties Azovo jūra, pietų Rusija. Keliaudamas į šiaurę dar sustiprėjo, dėl to turime ir vėją. Jis labai lėtai besivystydamas stovės vietoje ir tuos kritulius, kuriuos gamina frontinės debesų sistemos, visus išlies čia.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar dabar yra tipiška lietuviška vasara?

– Manau, kad labai panašu į tipišką lietuvišką vasarą. Per paskutinį dešimtmetį mes pripratome, kad karščiai trunka ne kelias dienas, o kelias savaites ar netgi mėnesį. Anksčiau tai buvo nenormalu ir yra priskirta klimato kaitai. Pirmoji šios vasaros pusė buvo labai tipiška lietuviška, išskyrus tuos karščius, kurie buvo po Joninių. Anksčiau karščiai, kai dienos maksimali temperatūra viršija 30 laipsnių, buvo 2–3 kartus per sezoną, ne daugiau.

– Kokia yra dabar matomų kritulių teigiama pusė?

– Krituliai papildo vandens išteklius, tiek antžeminius, tiek požeminius, pasimaitina pelkės, upės, ežerai bei miškai, mažėja gaisrų tikimybė. Tiems gyventojams, kurie dar naudoja šachtinius šulinius ir dejavo, kad šuliniai baigia išdžiūti, matyt, šuliniai irgi pasipildys. Žemdirbiams visada yra blogai, bet kol kas yra ne derliaus metas, kuomet į laukus reikia įleisti techniką. Jeigu tas laikotarpis, kai nuimamas derlius, būna labai lietingas, tada jo iš viso nuimti negalima, gaunami dideli nuostoliai, didesni, negu per stiprią sausrą.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gh

Kurgi ne... Net vienos dienos į priekį nenuprognozuoja...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS