Lietuva baltarusiams išduos užsieniečių pasus | KaunoDiena.lt

LIETUVA BALTARUSIAMS IŠDUOS UŽSIENIEČIŲ PASUS

  • 7

Baltarusijai praėjusią savaitę nusprendus, jog diplomatinės atstovybės nebegalės išduoti pasų ir nebesuteiks galimybės pasikeisti ar pratęsti jų galiojimą, į Lietuvą pabėgę baltarusiai galės kreiptis į Migracijos departamentą dėl užsieniečio paso išdavimo.

Kaip pirmadienį pranešė LRT radijas, departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė prognozuoja, kad norinčiųjų išsiimti užsieniečio pasą baltarusių smarkiai padaugės, o tai, pasak jos, dar labiau padidins darbo krūvį.

Užsieniečio pasas galės būti išduodamas tik tiems, kurie negali grįžti į Baltarusiją dėl humanitarinių ar politinių priežasčių.

E. Gudzinskaitės teigimu, prieš išduodant dokumentus Migracijos departamentui reikės atlikti papildomus veiksmus.

Iš Baltarusijos – artimos Maskvos sąjungininkės – pabėgo dešimtys tūkstančių baltarusių po to, kai autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka 2020 metais žiauriai numalšino masinius protestus prieš jo valdymą.

Užsienyje gyvenantys baltarusiai naujus pasus iki šiol galėjo gauti šalies diplomatinėse atstovybėse.

Praėjusią savaitę paskelbtame dekrete nurodoma, kad nuo šiol gauti naują pasą arba pasikeisti turimąjį baltarusiai gali tik „konsulinėse tarnybose prie paskutinės registruotos gyvenamosios vietos“ Baltarusijos teritorijoje.

Po protestų Minsko režimas įkalino šimtus žmonių, pasisakiusių prieš A. Lukašenką, o daugelis baltarusių, kurie dalyvavo protestuose ar internete skelbė prieš režimą nukreiptus įrašus, vengia grįžti namo, nes bijo būti suimti.

Jei baltarusiai negalės užsienyje gauti naujo paso pasibaigus senojo galiojimui, kils grėsmė jų teisiniam statusui naujoje priimančiojoje šalyje, be to, jiems grės nemalonumai su valdžios institucijomis gimtinėje.

Teisių gynimo grupės „Viasna“ duomenimis, Baltarusijoje šiuo metu yra 1501 politinis kalinys.

Baltarusija tapo dar labiau izoliuota po to, kai A. Lukašenka leido Maskva panaudoti Baltarusijos teritoriją kaip placdarmą savo puolimui Ukrainoje.

Gairės: Baltarusija, pasai
Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Lukasenka ziiauriai numalsino protestus

Pabandykite Lietuvoje.Paziuresite kas bus.Ir nereikia cia lia lia lia.......

Nelegalus dokumentas

Tai kur tie pasai galios???? Ir ka musu sitie valdziagyviai daro??? Jau slavai tuoj prisiks ant galvos O Grudzinskaite irgi pasitikejimo nekelia.Liberale ir yra liberale.

Janis

Tik Lietuvoje šitam durniu valdžios tvarkoje taip ir gali būti prisileido blvasu o dar ir pasus išduos o paskui reks iskur yra kat turi po du pasus
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS