Lietuva dvigubina Ukrainos karių mokymų tempą: 2023-iaisiais apmokys 1,5 tūkst. | KaunoDiena.lt

LIETUVA DVIGUBINA UKRAINOS KARIŲ MOKYMŲ TEMPĄ: 2023-IAISIAIS APMOKYS 1,5 TŪKST.

  • 0

Krašto apsaugos ministerija (KAM) ir Lietuvos kariuomenė dvigubina rengiamų kursų Ukrainos kariams apmokyti apimtis, trečiadienį pranešė ministerija.

„Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės rengtuose kursuose per 2022 metus jau paruošta apie 500 Ukrainos kariuomenės karių. Siekiant kuo greičiau sustiprinti šalies atsparumą, mokymų tempas bus dvigubinamas – 2023 metais Lietuvos kariuomenė apmokys apie 1500 Ukrainos karių, iš jų 1100 – Lietuvoje“, – nurodoma pranešime.

Pasak KAM, mokymuose suteiktos žinios padės Ukrainai atremti Rusijos karinę agresiją, tęsti karių mokymą ilguoju laikotarpiu.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas sako, kad Lietuva ir toliau rems Ukrainą visomis įmanomomis priemonėmis, kiek tai bus reikalinga, „iki pat Rusijos pradėto karo pabaigos“.

Remiame Ukrainos kariuomenę ir didiname jos atsparumą ne tik atliepdami dabartinius poreikius, bet ir siekdami užtikrinti atgrasymą ateityje.

„Taip pat stiprinsime Ukrainos kariuomenės pajėgumus ir karui pasibaigus: mūsų teikiama parama turi padėti tiek laimėti šį karą, tiek ir užtikrinti Ukrainos teritorinį vientisumą ilguoju laikotarpiu. Remiame Ukrainos kariuomenę ir didiname jos atsparumą ne tik atliepdami dabartinius poreikius, bet ir siekdami užtikrinti atgrasymą ateityje“, – pranešime cituojamas A. Anušauskas.

Ministerijos teigimu, šią savaitę Lietuvoje prasidėjo paskutinieji 2022-aisiais Ukrainos kariams suplanuoti kursai, juose kariai apmokomi, kaip reikia saugiai veikti cheminio, biologinio, radiacinio ir branduolinio užterštumo aplinkoje. Per gruodį taip pat pasibaigs kiti anksčiau prasidėję kovos prieš bepiločius orlaivius bei žvalgybinės informacijos iš atvirų šaltinių rinkimo kursai.

Anot KAM, šiais metais Lietuvos kariuomenės instruktoriai apmokė Ukrainos kariuomenės karius 18-oje skirtingų kursų. Lietuva kartu su partneriais ukrainiečiams surengė bazinį kario kursą, jaunesniųjų karininkų vadų, instruktorių,  specialiųjų pajėgų mokymus, apmokė Ukrainos karius sprogdinimo ir išminavimo. Taip pat buvo rengiami įvairios karinės technikos operatoriai ir remontininkai.

„Apmokydami Ukrainos karius, mes prisidedame ne tik prie Ukrainos, bet ir prie Lietuvos bei visos Europos saugumo stiprinimo. Ši parama Ukrainai yra itin lanksti ir pritaikoma įvairiems Ukrainos poreikiams, kurie aktualūs yra ne tik dabar, bet ir atsiras laikui bėgant “, – teigia A. Anušauskas.

Dalis 2023 metais Lietuvoje suplanuotų mokymų bus naujai įsteigtos Europos Sąjungos karinės paramos misijos Ukrainai (EUMAM Ukraine) dalis. KAM nurodo, jog ES šalių narių teritorijose iš viso ketinama apmokyti apie 15 tūkst. Ukrainos karių.

Gairės: KAM, Ukrainos kariai, mokymai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS