Lietuva prisidės prie Baltarusijos kovos su laukinių gyvūnų pasiutlige | KaunoDiena.lt

LIETUVA PRISIDĖS PRIE BALTARUSIJOS KOVOS SU LAUKINIŲ GYVŪNŲ PASIUTLIGE

  • 0

Lietuvos ir Latvijos institucijos bendradarbiaus su Baltarusija kovojant su laukinių gyvūnų pasiutlige – pasirašytas susitarimas dėl gyvūnų oralinės vakcinacijos Baltarusijos teritorijoje.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) praneša, kad susitarimo pagrindu bus skirtas Europos Sąjungos (ES) finansavimas pasiutligės likvidavimui Baltarusijos, Latvijos ir Lietuvos pasienio teritorijose.

Jaukai su vakcina bus išmėtyti Baltarusijoje 50 km atstumu nuo Lietuvos ir Latvijos valstybinių sienų. Numatoma, kad vakcina bus išmėtyta 33 tūkst. kv. km plote.

VMVT bendradarbiavimo susitarime įsipareigojo suteikti Baltarusijos žemės ūkio ir maisto ministerijai neatlygintiną ES skiriamą finansinę paramą 2019 metų laukinių gyvūnų pasiutligės likvidavimo programai vykdyti, o Minskas – vykdyti programą.

Balandį, Lietuvoje prasidėjus pavasarinei laukinių gyvūnų vakcinacijai nuo pasiutligės, VMVT informavo, kad vakcinacija Lietuvoje sistemingai vykdoma nuo 2006 metų, todėl pasiutligės atvejų beveik nebepasitaiko.

Tačiau liga paplitusi kaimyninėse šalyse, pavyzdžiui, Baltarusijoje, tad išliekanti rizika, kad užsikrėtusių gyvūnų atkeliaus ir į Lietuvą.

Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet nuo pasiutligės pasaulyje miršta daugiau nei 55 tūkst. žmonių, daugiausia – Azijos ir Afrikos žemynuose. Paskutinis mirties atvejis Lietuvoje užregistruotas 2007 metais, kai 42 metų vyrui, keliavusiam po Indiją, įkando šuo.

Pernai, įtarus pasiutligę, Lietuvoje ištirti 428 mėginiai, visų tyrimų rezultatai buvo neigiami.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS