Lietuva remia Prancūzijos sprendimą atitraukti karius iš operacijų Malyje | KaunoDiena.lt

LIETUVA REMIA PRANCŪZIJOS SPRENDIMĄ ATITRAUKTI KARIUS IŠ OPERACIJŲ MALYJE

Lietuva remia sprendimą atitraukti karius iš dviejų Prancūzijos vadovaujamų tarptautinių operacijų Malyje. ketvirtadienį pranešė Krašto apsaugos ministerija.

„Palaikome sąjungininkų sprendimą – dabartinės sąlygos neleidžia Prancūzijos vadovaujamoms operacijoms efektyviai prisidėti prie kovos su terorizmu Malyje. Nors šių operacijų atsisakoma, Lietuva ir sąjungininkai lieka įsipareigoję palaikyti Malį ir šios šalies žmones siekiant ilgalaikės taikos ir stabilumo“, – pranešime sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Prancūzija ketvirtadienį paskelbė, kad Malio pereinamojo laikotarpio karinei vyriausybei trikdant operacijų veiklą nėra galimybių tęsti tarptautinių operacijų „Takuba“ ir „Barkhane“.

Lietuva praėjusių metų pabaigoje pritarė, kad į tarptautinę operaciją „Takuba“ galėtų būti siunčiama iki 30 Lietuvos karių ir civilių, tačiau šiuo metu nei „Takuba“ užduoties grupėje, nei operacijoje „Barkhane“ Lietuvos karių nėra.

Palaikome sąjungininkų sprendimą – dabartinės sąlygos neleidžia Prancūzijos vadovaujamoms operacijoms efektyviai prisidėti prie kovos su terorizmu Malyje.

Kitos Malyje veikiančios tarptautinės operacijos savo veiklos nestabdo. Jungtinių Tautų taikos palaikymo operacijoje „Minusma“ tarnauja 47 Lietuvos kariai, o Europos Sąjungos karinėje mokymo operacijoje (EUTM Mali) – du Lietuvos kariai.

Lietuva Prancūzijos prašymu pernai spalį buvo nusprendusi siųsti į misiją „Takuba“ transporto orlaivį „Spartan“ su jį aptarnaujančiais maždaug 12 karių – pilotų ir logistų.

Tuomet skelbta, kad orlaivis būtų dislokuojamas Nigeryje ir vykdytų užduotis Malyje.

Paaštrėjus įtampai dėl Vakarų Afrikos valstybių ekonominės bendrijos Maliui pritaikytų ekonominių sankcijų, Maliui vadovaujantys kariškiai sausio pabaigoje išsiuntė iš šalies Prancūzijos ambasadorių, anksčiau pareikalavo, kad iš šalies savo pajėgas išvestų Danija.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Tai kaip tai

ar ruselio issigandote , nes jis jau ten pradėjo tvarką daryti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS