Lietuva siųs karių ir orlaivį „Spartan“ į Prancūzijos vadovaujamą misiją Malyje | KaunoDiena.lt

LIETUVA SIŲS KARIŲ IR ORLAIVĮ „SPARTAN“ Į PRANCŪZIJOS VADOVAUJAMĄ MISIJĄ MALYJE

Valstybės gynimo taryba pirmadienį patvirtino, kad Lietuva siųs karinį transporto orlaivį „Spartan“ į Prancūzijos vadovaujamą operaciją Malyje.

„Mes atsižvelgėme į Prancūzijos poreikį ir prašymus, ši operacija yra mandatuojama“, – per spaudos konferenciją po tarybos posėdžio sakė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Indėlis į ją priklausys nuo situacijos regione ir konkrečiai Malyje, ir nuo Prancūzijos bei sąjungininkų įsitraukimo į šią misiją ateityje“, – pridūrė jis.

Dalyvaudami operacijoje „Takuba“ Lietuvos kariai prisidėtų prie tarptautinės paramos vietos ginkluotosioms pajėgoms kovoti su džihadistais.

Vasarą Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) kreipėsi į Lietuvos vadovą Gitaną Nausėdą su prašymu Lietuvai skirti karių šiai operacijai.

„Saugumo eksportuotoja“

Krašto apsaugos ministras sakė, kad atsižvelgiant į Prancūzijos prašymą Lietuvai skirti logistinę paramą operacijai, Lietuva numato siųsti transporto orlaivį „Spartan“ su jį aptarnaujančiais maždaug 12 karių – pilotų ir logistų.

Pasak jo, orlaivis būtų dislokuojamas Nigeryje ir vykdytų užduotis Malyje.

„Tai labai ženkliai prisidėtų prie specialiųjų operacijų pajėgų, kurios ten yra šiuo metu Prancūzijos įvardijamos kaip pakankamos, operacijų sėkmės“, – kalbėjo A. Anušauskas.

Pasak jo, tai būtų „stipri, ženkli, nors ir nemažai kainuojanti parama“.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas teigė, kad parlamentui bus pateiktas tvirtinti iki 30 Lietuvos karių dalyvavimas operacijoje „Takuba“ 2022–2023 metais.

„Tai yra įsitraukimas į kovą su džihadistais“, – sakė politikas.

Tai yra įsitraukimas į kovą su džihadistais.

Pasak jo, įsitraukdama į šią operaciją Lietuva parodys, kad yra „ne tik saugumo importuotoja, bet ir saugumo eksportuotoja“.

Šiuo metu apie pusšimtį Lietuvos karių dalyvauja dviejose karinėse misijose Malyje ir vienoje misijoje Centrinės Afrikos Respublikoje.

SOP – Irake

A. Anušauskas taip pat patvirtino, kad Lietuva rengiasi siųsti specialiųjų operacijų karius apmokyti vietos pajėgas Irake.

Pasak jo, tam nereikės naujo mandato, pakaks pratęsti dabar egzistuojantį leidimą skirti iki 40 karių JAV vadovaujamos koalicijos prieš grupuotę „Islamo valstybė“ operacijai „Įgimtas ryžtas“ (angl. „Inherent Resolve“).

Ministras nenurodė į Iraką vyksiančių karių skaičiaus, motyvuodamas informacijos jautrumu.

Valstybės gynimo taryba taip pat pritarė planams Lietuvai siųsti du štabo karininkus į naują Europos Sąjungos mokymo misiją Mozambike.

Mandatą dėl Lietuvos karinių vienetų dalyvavimo tarptautinėse operacijose 2022–2023 metais Seimas tvirtins rudens sesijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Malis

Isimeskite kaspo mergynu,nuskambėjo nuo Gao iki Timbuktu kaip ....:)))

kiek

si politsaika su /geroves /avinu/ darys nesamoniu vasaliskai sokinedami per jav politvirvute platndami diktatoriska fasizma be tautos ritarymo nei sazines nei gedos===

IŠ AFGANISTANO PABĖGO...

Iš Malio gali nepasisekti išnešti muilą...O antra - ką Lietuva tenai pametė? Kodėl nedaromos išvados po kracho Afganistane? Tik juokas ima iš mūsų valdžios "didvyrių". Čia yra tik du atsakymai. Eilinis Lietuvos piliečių lėšų švaistymas ir antra - kažkam vėl nubyrės ne vienas tūkstantis eurų į nuosavą kišenę.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS