Lietuvoje bus paminėta Baltarusijos nepriklausomybės diena | KaunoDiena.lt

LIETUVOJE BUS PAMINĖTA BALTARUSIJOS NEPRIKLAUSOMYBĖS DIENA

  • 5

Ketvirtadienį Lietuvoje bus paminėta Baltarusijos nepriklausomybės diena.

Ta proga su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja ryte susitiks prezidentas Gitanas Nausėda.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis ir S. Cichanouskaja popiet Rasų kapinėse Vilniuje pagerbs kovotojus už Baltarusijos laisvę.

Per ceremoniją bus padėtas vainikas koplyčioje, kur palaidoti 1863 metų sukilimo dalyviai ir jų vadas Konstantinas Kalinauskas. Taip pat bus padėtos gėlės ant Baltarusijos politiko, visuomenės veikėjo, 1918 metų ministro pirmininko ir Baltarusijos „tėvo“ Antono Luckiewičiaus bei jo brolio Ivano kapo.

Po to nuo Rasų kapinių iki Lukiškių aikštės planuojamas automobilių, papuoštų Baltarusijos tautinėmis vėliavomis, paradas. Aikštėje numatyti lietuvių ir baltarusių politikų pasisakymai, Gardino teatro akcija „Solidarumo ratas“, BNS informavo S. Cichanouskajos atstovai.

Atėjo laikas mums grįžti į gatves ir tęsti kovą su režimu, pavertusiu mūsų šalį kalėjimu.

Akcijos dalyviai taip pat planuoja aplankyti Baltarusijos ambasadą Vilniuje. Ten žadama palikti laiškų, vaikiškų eilėraščių, piešinių, skirtų politiniams kaliniams, uždegti žvakučių.

Laisvės dienos išvakarėse Vilniuje veikiantis baltarusių Europos humanitarinis universitetas pakvietė tarptautinę bendruomenę solidarizuotis su tais, kurie Baltarusijoje per taikias protesto akcijas patyrė smurtą, buvo sulaikyti, nuteisti, šiuo metu kalinami.

Įvairios akcijos, demonstracijos planuojamos ir Baltarusijoje.

„Atėjo laikas mums grįžti į gatves ir tęsti kovą su režimu, pavertusiu mūsų šalį kalėjimu“, – sakė S. Cichanouskaja BNS perduotame komentare.

Pačioje Baltarusijoje Nepriklausomybės diena kovo 25 dieną oficialiai nėra švenčiama. Šią dieną 1918 metais paskelbta Baltarusijos demokratinė respublika, bet ji gyvavo iki 1919 metų pradžios, kai valdžią šalyje perėmė bolševikai.

Aliaksandro Lukašenkos režimas draudžia švęsti šią dieną Baltarusijoje, jos nepripažįsta, Baltarusijoje kaip nepriklausomybės diena minima liepos 3-ioji, kai 1944 metais iš Minsko pasitraukė nacistinės Vokietijos kariuomenė ir jį užėmė sovietų kariuomenė.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Mink namo maška....

Kareivis

O kada cia ja paskelbe nepriklausoma ir nuo ko ir kada kam oficialei ji priklause daunai atsibuskit na taip pimpagalvei nugrybavo kad jau tolìau nwbera kur visas pasaulis jau juokiasi is tokiu valdininku ryskei apsisniauke narkata

Tautos stebėtojas

baisu subinlaiziauja BY SVETKA konditerei
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS