Lietuvoje demonstruota naujausia NATO ginkluotė: šaudė kulkosvaidžiai, prieštankiniai ginklai | KaunoDiena.lt

LIETUVOJE DEMONSTRUOTA NAUJAUSIA NATO GINKLUOTĖ: ŠAUDĖ KULKOSVAIDŽIAI, PRIEŠTANKINIAI GINKLAI

  • 7

Lietuvoje demonstruojama naujausia NATO ginkluotė. Tačiau ne parodoje kaip paprastai, o gyvai, poligone. Čia šaudė ne tik kulkosvaidžiai, motorizuotos kovinės mašinos bet ir prieštankiniai ginklai, informuoja LNK.

Iš metalinio konteinerio, kuris buvo apsaugotas pusės metro betono siena, neliko beveik nieko. Tai – vieno iš ginklų darbas. „Jam reikia dviejų žmonių – šaulio ir užtaisytojo. Šaulys, žinoma, šaudo, o partneris užtaiso ginklą. Galima naudoti įvairią amuniciją ir iš rikiuotės išvesti daug ką: pėstininkus, kovos mašinas ir, kaip matėte, pastatus“, – pasakojo Švedijos ginklų gamintojo atstovas Matsas Fagerbergas.

Tas pats ginklas tik kitu šoviniu į šipulius gali „ištaškyti“ medinį pastatą. Poligone demonstruoti ir prieštankiniai ginklai. Sviedinys skrieja maždaug metrą virš tanko, tada staigiai smogia bokšteliui.

12,5 kg sveriančio prieštankinio ginklo gamintojai sako, kad jis gali sunaikinti beveik bet kurį modernų tanką pasaulyje. Tačiau ar gali sunaikinti garsųjį rusų T-14 Armatą? „Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti. Deja, tai slapta informacija“, – teigė pašnekovas.

Tačiau neoficialiai kalbama, kad šis ginklas rusų pasididžiavimą iš rikiuotės išvesti tikrai gali. Tiesiog reikia šiek tiek sėkmės.

Tobulėja ir kariniai dronai. „Galima, pasirodo, prieštankinį ginklą naudoti ir drono pagalba. Jis atskrenda, prisitaiko ir atlieka šūvį, pažeidžia taikinį ir išskrenda. Vėl naujos galimybės atsiveria“, – kalbėjo renginio organizatorius Vaidotas Malinionis.

Demonstruoti ir moderniausi kulkosvaidžiai, motorizuotos pėstininkų kovos mašinos. „Lietuva nemažai ir įsigyja iš to, ką mes šiandien matėme: ir prieštankinius vienetus, ir įvairias kitas sistemas. Nepamatėme kažko įspūdingai naujo, viskas žinoma, viskas matyta“, – teigė krašto apsaugos viceministras Vilius Semeška.

Tačiau Krašto apsaugos ministerija tikisi ne tik rasti naujų ginklų mūsų kariuomenei, bet ir kitokios naudos. Esą tokiuose renginiuose užmezgami kontaktai ir tarp mūsų verslo bei užsienio ginklų gamintojų. Tikimasi, kad Lietuvos pramonė sugebės įtikinti užsienio įmones, kad gali gaminti ir sudėtingesnę karinę įrangą. „Ne tik naują dviratį išradinėti, tačiau dalis tam tikras tikrai galėtų gaminti. Galbūt mūsų ekonominė strategija turėtų būti tokia, kad jeigu mes jau perkame, tai tam tikros dalys galėtų būti gaminamos ir Lietuvoje. Taip skatiname savo ekonomiką, savo gamintojus“, – kalbėjo V. Semeška.

Organizatoriai sako, kad su įvairiausia modernia ginkluote susipažinti mūsų kariams tiesiog būtina. „Sudarome kariškiams pamatyti, kokios vystosi ginkluotės, kokios jų galimybės. Jie užaugs vadais ir jie planuos, nes čia yra sudaroma gera galimybė, kad jie pamatytų tą ginkluotę. Nes ne visi kariškiai gali išvažiuoti į dideles parodas“, – teigė V. Malinionis.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

"KULKOSVAIDŽIAI, PRIEŠTANKINIAI GINKLAI"....

O trečiajame - paskutiniame kare viską naikins RAKETOS. Kyla klausimas - kam tie kulkosvaidžiai, prieštankiniai ginklai? Tik papildymui SAVO ir Amerikos kišenes.

kaunietis

ginyba labai svarbu

Cianidas

Ginklai ir farmacija,dvi srytys,iš kurių didžiausi pinigai.Skiepai,ir ginklai,ar nekrenta pinigėliai į (ne)mūsų valdžios kišenėles?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS