Lietuvoje prieglobstį radę ukrainiečiai įvertino pažadus dėl NATO: liūdna | KaunoDiena.lt

LIETUVOJE PRIEGLOBSTĮ RADĘ UKRAINIEČIAI ĮVERTINO PAŽADUS DĖL NATO: LIŪDNA

  • 0

Ukrainiečiai tikėjosi, kad NATO viršūnių susitikimas įžiebs daugiau vilties. Vis dėlto Vakarų šalių ir Aljanso vadovai teigia, kad besitęsiant karui Ukrainoje, narystės klausimas negali būti svarstomas, praneša LNK.

Reportaže savo pastebėjimais dalijosi Vilniaus ukrainiečių bendrijos atstovė Natalija Šertvytienė.

„NATO komunikatas, kuris skelbia, kad Ukraina tik ateityje gali tikėtis stoti į NATO, nuliūdino. Kol Ukrainoje vyksta karo veiksmai, ji negali įstoti į NATO. Tačiau buvo tikėtasi, kad bus apibrėžtas aiškus terminas ir aiškios sąlygos. Pirmoji išvada, kad Ukraina galės tapti tik tada, kai visos NATO narės pritars, tai tas jau įvyko 2008m. Bukarešto susitikime. Kam reikia dar kartą, kai jau visos narės tam pritarė? Iš kitos pusės žmonės nuogąstauja dėl to, kad niekas nepasikeitė per tiek metų. Gal žmonės tikėjosi, kad ta išvada bus minkštesnė, kad duos daugiau optimizmo, paskatinimo“, – kalbėjo pašnekovė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Tragedijos neįvyko. Tragedija yra tik viena, tai – karas“, – kitokią nuomonę išsakė „Ukrainos namų“ vadovas Viktoras Černišukas.

Vis dėlto Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis neslepia pasipiktinimo ir liūdesio. Ar tokiomis nuotaikomis gyvena ir Ukrainos bendruomenės nariai?

„Ne. Gal dėl to, kad mes neatvažiavome ir išvažiavome. Mes čia gyvename. Mes žinom, kas domisi, tas žino, kokie procesai, kokios tendencijos. Gal buvo šiek tiek nemalonu, kai prezidentas Joe Bidenas neatėjo vakar į vakarienę, kad nebuvo duotas žodis V. Zelenskiui. Buvo kažkokių neskanių dalykų, bet viskas taip, kaip ir reikėjo tikėtis“, – kalbėjo pašnekovas.

„Žinoma, kad mes jaučiame liūdesį, kasdien kažkas žūsta. Tai yra mano namai, kaip galiu neliūdėti? Mes vylėmės, kad sprendimai bus greitesni, kad pasaulis greičiau spręs klausimus, nes to pasekmės yra kažkieno gyvybė. Aš praradau tiek daug draugų. Visi mes praradome labai daug žmonių. Žmogaus gyvybė yra didžiausias turtas, kodėl mes to nematome?“ – kitokią nuomonę išsakė ukrainietė Polina Soromakha.

„Mes visi suprantame, kad šis priėmimas nėra vienos dienos ar vienos savaitės klausimas. Suprantame, kad tai labai svarbus sprendimas visoms šalims, bet Ukrainai labiausiai. Todėl tikimės, kad greitu laiku mes galėsime įstoti į NATO“, – kalbėjo ukrainietė Maryna Bynsia.

Žmogaus gyvybė yra didžiausias turtas, kodėl mes to nematome?

Ar žinutė, kokią mūsų šalies prezidentas Gitanas Nausėda teigia apie Ukrainos įstojimą į NATO, buvo pakankama, ar reikėjo ryškesnės?

„Manau, kad kiekvienas prezidentas labai apmąsto prieš pasakydamas savo kalbą. Žodžiai labai priklauso nuo žmogaus temperamento, kalbos manierų. Lietuvos ukrainiečiai labai pergyvena dėl Ukrainos, bet taip pat pergyvena ir dėl Lietuvos saugumo. Kadangi Lietuva jiems tapo antraisiais namais. Ir tai, kad Švedijai yra žalia šviesa, reiškia, kad Lietuva bus apsaugota“, – sakė N. Šertvytienė.

Ką patiems ukrainiečiams reiškė, kad jų didvyris atvyko?

„Visi laukė. Iki paskutinės dienos nebuvo aišku, ar prezidentas atvyks. Bet visi giliai tikėjosi, kad jis atvyks“, – džiaugsmo neslėpė N. Šertvytienė.

V. Zelenskio spaudos konferencija NATO viršūnių susitikime Vilniuje

P. Paleckio/BNS nuotr.

„Jis yra tikras ukrainietis, drąsus, niekur neišvažiavo. Pagarba“, – antrino ir V. Černišuk.

„Visiems ukrainiečiams, kurie buvo Lietuvoje, buvo svarbu žinoti, kad jis atvyks“, – pritarė ir M. Bysnia.

Gairės: ukrainiečiai, karo pabėgėliai, NATO, NATO viršūnių susitikimas Vilniuje, karas Ukrainoje, LNK turinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS