Propagandinius rusiškus kanalus retransliuoti uždrausta, tačiau žiūrėti – ne | KaunoDiena.lt

PROPAGANDINIUS RUSIŠKUS KANALUS RETRANSLIUOTI UŽDRAUSTA, TAČIAU ŽIŪRĖTI – NE

  • 0

Pasirodo, kad rusiškų kanalų gerbėjams signalai sklinda ne tik iš Rusijos, bet ir iš Europos pusės, praneša LNK.

Rusijos transliuotojus su Europos palydovo operatoriais saisto sutartys – rusai arba nuomojasi ryšio kanalus, arba yra pačių palydovų Europoje savininkai.

„Jų operatoriai yra savininkai tų palydovų arba valstybė. Iš kitos pusės, kai kurių operatorių akcininkai yra Rusijos federacijos subjektai“, – teigė LRTK patarėjas Algimantas Kaziliūnas.

Vadinasi, propagandą ir rusiškus kanalus, kurių signalus gaudo ir Lietuvos gyventojai, skleidžia ne tik Rusija, bet ir tos pačios Europos Sąjungos valstybės, kurios smerkia Vladimiro Putino režimą.

„Dabar yra kalbos apie su Prancūzijos jurisdikcija susijusį palydovą, t. y. „Eutelsat“. Iš jo yra siunčiamos rusiškos televizijos programos“, – sakė A. Kaziliūnas.

Ir ta propaganda sklis tol, kol šalis, kurioje yra palydovas nenutrauks sutarčių arba kitaip nesuvaržys rusiškų kanalų transliacijų. Kol kas Prancūzijoje dėl to vyksta derybos, tačiau tikėtis, kad Rusų transliuojama televizija bus visiškai panaikinta visoje Europoje – naivu.

„Tai yra sutartiniai dalykai, tai yra verslas. Europos komisija nėra priėmusi jokių sprendimų dėl šitų televizijos programų“, – teigė A. Kaziliūnas.

Europos Komisijos sprendimu Europos Sąjungoje uždrausti tik du propagandiniai kanalai – „Russia today“ ir „Sputnik“. Lietuvoje propagandinius kanalus draudžiama retransliuoti, ne žiūrėti. Toks draudimas – labiau politinis pareiškimas.

Kiekvienas žmogus elgiasi pagal savo supratimą, savo sąžinę ir čia jau nieko nepadarysi.

„Yra valstybės pozicija, yra jos požiūris ir ji labai aiškiai tą pasako. Kitas dalykas – kai tos programos yra draudžiamos platinti, jos negali būti traktuojamos kaip rimtas informacijos šaltinis“, – sakė kabelinės televizijos vadovė Vaiva Žukienė.

Anot V. Žukienės, kiekvieno nelegalios antenos savininko niekas negaudys – kas norės, tas spragų ras visur.

„Kiekvienas žmogus elgiasi pagal savo supratimą, savo sąžinę ir čia jau nieko nepadarysi“, – teigė kabelinės televizijos vadovė.

Rusiškus kanalus laisvai gali žiūrėti ir tie, kurie namuose turi išmanųjį televizorių. Kai kuriuose iš jų – jau įdiegtos rusiškos televizijos programėlės, tai reguliuoja patys gamintojai, tačiau „Google play store“ laisvai ir patiems galima jas atsisiųsti. Skaičiuojama, kad tokių programėlių – mažiausiai 38. Lietuvos radijo ir televizijos komisija (LRTK) kreipėsi į „Google“, kad pastaroji Lietuvos teritorijoje blokuotų prieigą prie tokių programėlių. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Visiškai užblokuoti ryšį, kad propagandinės Rusijos televizijos nebūtų matomos jokiais būdais – praktiškai neįmanoma. Ne tik daug kainuotų, bet ir pažeistų Lietuvos įstatymus. Retransliuoti dalį propagandinių Rusijos kanalų Lietuvoje uždrausta penkeriems metams, dalį – trejiems, tačiau, kuriam laikui į Lietuvą negalės atvykti Rusijos atlikėjai – neaišku. Žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, kad kai kurios bilietus į renginius platinančios platformos bilietų pardavimus laikinai sustabdė, tačiau tų renginių apskritai neatšaukė. Tokios organizacijų pozicijos nesupranta kultūros ministras.

„Aš tai iš principo nesuprantu, net jei ir nesigilintume į vieną ar kitą atlikėją, jo pažiūras ar kitus dalykus, bet visgi Rusija yra kariaujanti šalis. Ar tikrai dabar laikas iš kariaujančios šalies atvykti muzikantams, šokėjams čia mus linksminti“, – retoriškai klausė Simonas Kairys.

Kai kurie bilietų platintojai tikisi, kad pasitaisius situacijai Ukrainoje, suplanuoti renginiai vis tiek įvyks.

Gairės: LNK turinys, Rusijos propaganda, propagandinė rusiška televizija, rusiška televizija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS