Lietuvos kariuomenės sąraše – dar vienas pirkinys: kainuos beveik 40 mln. eurų | KaunoDiena.lt

LIETUVOS KARIUOMENĖS SĄRAŠE – DAR VIENAS PIRKINYS: KAINUOS BEVEIK 40 MLN. EURŲ

Lietuvos Kariuomenė šiemet planuoja įsigyti naują laivą, vykdysianti gelbėjimo ir taršos likvidavimo darbus Baltijos jūroje.

Pirkimą vykdo Gynybos resursų agentūra, pirkiniui ketinama skirti apie 39,6 mln. eurų, BNS nurodė Krašto apsaugos ministerija (KAM). Su konkursą laimėjusia laivų statybos kompanija planuojama pasirašyti šiemet lapkritį, o projektą užbaigti numatoma 2022-2023 metais.

Pasak KAM, naujas tokio tipo laivas reikalingas, nes dabar šiems tikslams naudojamas laivas „Šakiai“ ir jo įranga yra pasenę bei nebeleidžia efektyviai vykdyti užduočių.

Pabrėžiama, kad vykdant žmonių paiešką ir gelbėjimą ar likviduojant taršos incidentus svarbus greitas ir efektyvus reagavimas, o 1986-ųjų gamybos perdarytas žvejybos traleris „Šakiai“, pasak KAM, nebeatitinka daugiafunkciniam laivui keliamų reikalavimų. 

„Laivui „Šakiai“ – 2017 metų birželį atliktas inspekcinis dokas, laivo korpuso būklė gera, tinkama naudoti dar 3-4 metus iki kito remonto. Laivo elektros trasų ir vamzdynų gyvavimo ciklo pabaiga neprognozuojama. Vyksta tik lokalinis problemos sprendimas – kur sugedo ten ir remontuojama“, – teigia ministerija.

Bus užtikrintas reikalaujamas jūrinis saugumas ir operatyvus reikalingų funkcijų vykdymas.

Pasak ministerijos, norint toliau eksploatuoti „Šakius“, reikėtų keisti visą elektros instaliaciją, vamzdyną, atlikti pagrindinio variklio bei dyzelinių generatorių kapitalinį remontą. Pabrėžiama, kad paieškos ir gelbėjimo tikslams esant poreikiui galima pasitelkti ir kitus Karinių jūrų pajėgų laivus.

„Tik įsigijus naują paieškos ir gelbėjimo bei teršimo incidentų likvidavimo laivą bus užtikrintas reikalaujamas jūrinis saugumas ir operatyvus reikalingų funkcijų vykdymas“, – nurodoma atsakyme BNS.

Be kita ko akcentuojama, kad naujasis laivas galės vykdyti avarinį gaisrų laivuose gesinimą, avarinį laivų vilkimą, vykdyti darbus naftos produktais užterštoje aplinkoje bei teikti paramą narams. Jis taip užtikrins Lietuvos nacionalinių ir tarptautinių įsipareigojimų vykdymą jūroje.

Pasak ministerijos, objektą planuojama įsigyti iš Europos Sąjungos paramos fondų lėšų. Planuojam, kad laivas bus pristatytas su visa jo funkcijoms vykdyti reikalinga įranga, visapusiškai sukomplektuotas ir paruoštas operacijoms vykdyti.

Per praėjusius metus Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centras užfiksavo 68 įvykius – buvo išgelbėti 28 asmenys, gauti 8 pranešimai apie teršimo incidentus, koordinuota 14 paieškos ir gelbėjimo operacijų. 

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

Arviui

Ne tame esme Putinas fufaike ir t.t visi stebisi kad pati (gelbejemo gaisru gesinimo ir teršalu surinkimo) funkcija perduota KJP Kariomine tikrai stipreja renkant teršalus uosto akvatorijoje. Kažkaip taip.

Arvys

Vėl idiotams negerai, juk laivas skirtas gelbėjimo darbams, o ne karinis. Na jus vatufkes apsispręskite ar reikia Ne karinio laivo ar vistik pirkti kokia fregata su raketom. Tada vėl pradėsite inksti kaip ciucikai, kad Lietuvai to nereikia, kad ruskiai čia viską staigiai užimtų ir geriausia išeitis pasiduoti ir bučiuoti putkai batus. Gerai, kad jūsų idiotu žodis yra nulinės reikšmės ir mūsų kariuomenė toliau stiprėja.

Anonimas

Nesąmones perka ir tiek. Puse į kišenę, o likusi kažkokiam lauzui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS