Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos karinės brigados kūrimas juda į priekį | KaunoDiena.lt

LIETUVOS, LENKIJOS IR UKRAINOS KARINĖS BRIGADOS KŪRIMAS JUDA Į PRIEKĮ

  • 5

Lietuvos vyriausybė šią savaitę planuoja svarstyti teisės aktų projektus dėl Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos susitarimo kurti bendrą karinę brigadą.

Krašto apsaugos ministerija yra parengusi dokumentų paketą, reikalingą pernai rugsėjį Varšuvoje pasirašyto susitarimo ratifikavimui. Pagal procedūras, Vyriausybė turėtų kreiptis su prašymu į prezidentę Dalią Grybauskaitę, kad ši pateiktų sutartį Seimui. Įstatymai numato, kad tarptautines sutartis ratifikuoja Seimas, o jas dekretu teikia prezidentas.

Ukrainos Ministrų kabinetas trijų šalių susitarimą dėl karinės brigados steigimo šią savaitę jau pateikė ratifikuoti parlamentui. Ukrainos gynybos ministras Stepanas Poltorakas sakė, kad Ukrainos karių grupė į štabą Liubline galėtų būti siunčiama šių metų antrą ketvirtį.

Praėjusių metų rudenį po daugelį metų trukusių derybų Lietuva, Lenkija ir Ukraina galutinai sutarė steigti bendrą karinę brigadą. Planuojama, kad brigadai priskirti kariai dalyvaus bendrose mokymuose ir pratybose. Prireikus, brigada ar atskiri jos elementai galės būti siunčiami į tarptautines operacijas, kurioms suteiktas Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos mandatas. Sprendimą dėl brigados panaudojimo tarptautinėse operacijose turėtų priimti brigadoje dalyvaujančios šalys bendru sutarimu.

Planuojama, kad brigadą sudarys tarptautinis štabas, trys batalionai ir specializuoti padaliniai Brigados štabas įsikurs Lenkijoje, Liubline. Lietuva  į štabą planuoja deleguoti iki penkių nuolatinių karių ir skirti papildomai karių brigados mokymų ir pratybų metu.

Brigados batalionai bus dislokuoti juos priskyrusių šalių teritorijose, o priėmus sprendimą aktyvuoti brigadą arba jos dalį – į užduoties vietą vyks junginio sudėtyje. Lietuvos brigadai skiriamas batalionas bus suformuotas iš Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono karių.

Derybos dėl bendros brigados kūrimo prasidėjo dar 2007 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

H

Nepagarba Kauno dienai vien tik rusiskuju nacionalistu pasisakimus praleidzianciai. Idomu kas per "tipas"ta kotruoliuoja. Kaunas ne Rusijos , o Lietuvos miestas.

as myliu rusija

kuo greiciau bus sutriuskinti ir nuo zemes pavirsiaus nusluoti tie ''kovotojai uz laisve'' tuo greiciau baigsis sis bereikalingas Motinos Rusijos ivaizdio tersimas

tam debilui greiciau

tikras durnas tu nieko nenusimanantis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS