Lietuvos vyskupas slapta lankėsi pas patriarchą Kirilą: bažnyčia atskleidė vizito tikslą | KaunoDiena.lt

LIETUVOS VYSKUPAS SLAPTA LANKĖSI PAS PATRIARCHĄ KIRILĄ: BAŽNYČIA ATSKLEIDĖ VIZITO TIKSLĄ

  • 7

Vyskupas Amvrosijus yra antra svarbiausia Lietuvos stačiatikių figūra. Tačiau net toks statusas neatbaido ortodoksų atstovų nuo apsilankymo agresoriaus sostinėje, praneša LNK.

Oficialiame Rusijos pravoslavų bažnyčios puslapyje įkelta nuotrauka, kurioje Amvrosijus prieš kelias dienas susitiko su Maskvos patriarchu Kirilu, nors šis ne tik pateisina agresiją, bet ir yra palaiminęs karą. Tiesa, Lietuvos ortodoksų bažnyčia aiškina, kad vizito tikslas – didesnė nepriklausomybė nuo Maskvos patriarchato.

„Vyskupas Amvrosijus, metropolito Inokentijaus palaiminimu, nuvyko į Švento Sergijaus Švenčiausiosios Trejybės laurą. Kaip metropolitas Inokentijus buvo sakęs anksčiau, savavaldės bažnyčios statuso suteikimas nėra savaime suprantamas dalykas, tam reikia daug aiškinamojo ir parengiamojo darbo bei tikslios argumentacijos“, – žiniasklaidai teigė Lietuvos stačiatikių bažnyčios atstovė Marija Jakubovskaja.

Tokį vizitą pamatę Ortodoksų bažnyčios tikintieji negalėjo patikėti Lietuvos vyskupo veiksmais.

„Išeina įdomi situacija, kad Lietuvoje nėra jokios kitos profesijos atstovo, kuris galėtų vykti į Maskvą ir susitikti su tiesioginiais V. Putino aplinkos žmonėmis. Tokią teisę turi Lietuvos vyskupai, stačiatikių“, – akcentavo tikintysis Mindaugas Misiūnas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Amvrosijus iš Maskvos grįžti turėtų tik kitą savaitę, vis dėlto ekspertai tikina, kad Lietuvos bažnyčios prašymas atsiskirti nuo Maskvos gali būti įgyvendintas tik iš dalies, o priklausomybė ir toliau išliks.

„Iš karto aišku, kad tai bus tik simbolinis savarankiškumas. Šiuo atveju, manau, net gali pagerėti kontrolės mechanizmai, nes dabar Vilnius toli nuo Maskvos. Čia tokia provincija, o tada Maskvos patriarchatas įkūrė specialų padalinį tokiems atvejams“, – pastebėjo Vilniaus universiteto profesorius Vytautas Ališauskas.

To neslepia ir pati bažnyčia.

„Stačiatikių bažnyčia Lietuvoje kreipiasi dėl savavaldės bažnyčios statuso suteikimo, išsaugant kanoninį ryšį su Maskvos patriarchatu“, – akcentavo M.Jakubovskaja.

Tuo metu Rusijai tęsiant karą Ukrainoje ir Maskvos patriarchui Kirilui pateisinant tai, nuo Lietuvos ortodoksų bažnyčios kai kurie tikintieji tiesiog nusigręžė.

„Skaudu. Nuo balandžio nesilankau bažnyčiose. Devynerius metus lankiau Ortodoksų bažnyčią ir dabar kelis mėnesius ten net nebuvau užsukęs“, – savo nusivylimą išreiškė M.Misiūnas.

Keli atskilę Lietuvos ortodoksų bažnyčios kunigai jau yra išsiuntę laišką Konstantinopolio vyskupui su prašymu leisti stačiatikiams Lietuvoje atkurti kanoninį pavaldumą Konstantinopolio patriarchatui.

„Tiek Maskvos, tiek Konstantinopolio patriarchatas yra ta pati Ortodoksų stačiatikių bažnyčia, tik skirtingi jos dariniai. Šia prasme Maskvos patriarchato atstovai Lietuvoje kalba apie skilimą, išdavystę, smūgį peiliu į nugarą, tai absoliučiai Kirilo pozicija, nukreipta prieš visą šiuolaikinę ortodoksiją“, – manė V.Ališauskas.

Rusijai užpuolus Ukrainą nesutarimų Ortodoksų stačiatikių bažnyčioje kilo dar šį pavasarį – keli Lietuvos kunigai pasipiktino bažnyčios vadovo Maskvos patriarcho Kirilo žodžiais ir veiksmais. Dėl to net penki kunigai buvo suspenduoti. Iš jų atimta teisė dėvėti bažnytinius drabužius ir kryžių.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Kodel Kremliaus patiketiniai..

Privali gyventi.Lietuvoje ! Sitie visi stacuatikiai..tegul persikrausto i Rusija ! Kodel kaskokie " itartini" vadinami staciatikiu kunigais,privali gyventi cia...kodel ne Kremliuje..Maskvoje Koks sarysis.turi buti Lietuvos staciatikiu su Kremliaus ??????????? Kodel kaskokios paslaptys ir negatyvai..

...

Landsberga irgi patriarchas

Priešų bažnyčia Lietuvoje

Pats laikas peduoti tiems, kuriais bando atsikratyti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS