Lituanistinio švietimo mokytojo premija skirta Airijos mokyklos vadovei | KaunoDiena.lt

LITUANISTINIO ŠVIETIMO MOKYTOJO PREMIJA SKIRTA AIRIJOS MOKYKLOS VADOVEI

  • 1

Šiųmetinė lituanistinio švietimo mokytojo premija skirta Airijos lituanistinės mokyklos „Gintarėlis“ vadovei ir mokytojai Donatai Simonaitienei, trečiadienį pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Mokytoja Kavano lituanistinei mokyklai vadovauja 15 metų. Vyresnius vaikus ji taip pat moko lietuvių kalbos ir istorijos, aktyviai bendrauja su mokinių tėvais, konsultuoja dvikalbystės ir daugiakalbystės klausimais.

Nuo 2016 metų ji nemažai prisidėjo prie lietuvių kalbos testavimo sistemos kūrimo pagal Europoje nustatytus kalbų lygius (A1-C2). „Gintarėlis“ 2017–2018 metais buvo tapęs testavimo centru Airijos ir Šiaurės Airijos lituanistinėms mokykloms.

Pasak ministerijos, D. Simonaitienė talkina kitoms lituanistinėms mokykloms – ji yra viena iš Lituanistinių mokyklų asociacijos steigėjų ir valdybos narių, viena aktyviausių Pasaulio lietuvių bendruomenės Švietimo komisijos narių. Lituanistines mokyklas, taip pat ir besikuriančias, mokytoja konsultuoja lituanistinio švietimo turinio ir pasiekimų vertinimo klausimais, yra sukūrusi skaitmeninių mokymo priemonių.

Ši mokytoja yra aktyviai įsitraukusi į Airijos švietimo tarybos veiklą, kartu su kolegomis organizuoja mokytojų kvalifikacijos tobulinimo renginius, taip pat yra kasmetinės Airijos lituanistinių mokyklų mokytojų stovyklos-kongreso idėjos autorė ir kartu su bendraminčiais kolegomis iš Dublino organizuoja metodinę poilsinę stovyklą Airijos mokytojams.

D. Simonaitienės iniciatyva Kavano lituanistinės mokyklos mokiniai keletą metų Lietuvoje tyrinėjo etnografinius Lietuvos regionus, daug bendrauja su bendraamžiais iš Lietuvos mokyklų.

Ji pati savanoriauja Lietuvoje rengiamose vaikų stovyklose, padeda lituanistinių mokyklų vaikams mokytis lietuvių kalbos.

Mokytojos iniciatyva šiemet startavo lituanistinių mokyklų projektas „Lietuvių kalbos naktys“, kurio šūkis „Lietuvių kalba nemiega niekada“; projektas organizuojamas kartu su Valstybine lietuvių kalbos komisija.

Lituanistinio švietimo mokytojo premija D. Simonaitienei bus įteikta Lietuvoje teikiant Lietuvos metų mokytojų premijas.

Šiemet į premiją kandidatavo septyni lituanistinių mokyklų mokytojai iš šešių šalių.

Lituanistinio švietimo mokytojo (dėstytojo) premija įsteigta Vyriausybės nutarimu. Premija konkurso būdu skiriama asmenims už lituanistinio švietimo nuopelnus, mokinių, studentų pasiekimus ir kita.

Pernai premija buvo skirta Kyjivo nacionalinio Taraso Ševčenkos universiteto Baltistikos centro dėstytojui ir vadovui Ihoriui Koroliovui.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

?

cia uz tai kad airijai mokescius moka?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS