Liūdna statistika: Lietuva ES tebepirmauja pagal savižudybių skaičių | KaunoDiena.lt

LIŪDNA STATISTIKA: LIETUVA ES TEBEPIRMAUJA PAGAL SAVIŽUDYBIŲ SKAIČIŲ

  • 4

Savižudybių skaičius sumažėjo dvigubai, tačiau Lietuva tebepirmauja Europos Sąjungoje pagal savižudybių skaičių, praneša LNK.

Lietuvoje nusižudžiusių skaičius yra du kartus didesnis nei bendras ES vidurkis.

Vis dėlto, pasak suicidologo Pauliaus Skuibio, pastebima džiuginanti tendencija – anksčiau savižudybių skaičius buvo aukštas ir nekintantis, o per pastaruosius metus situacija pasikeitė kardinaliai.

„Palyginus su tuo, kas buvo prieš dešimtmetį, du dešimtmečius, kuomet buvo 45 mirties atvejai 100 tūkstančių žmonių, tai dabar sumažėjimas yra įspūdingas. Tačiau tai yra vis dar kelis kartus daugiau nei ES vidurkis. Jei žiūrėtume tik ES, tai yra aukščiausias rodiklis, o jei žiūrėtume visą geografinę Europą, tai rastume šalių su šiek tiek didesniais rodikliais“, – teigė suicidologas.

Jaunimo linija, teikianti pagalbą visą parą, kviečia dalytis niūriomis mintimis ne tik skambinant, bet ir elektroniniais laiškais.

Anot Jaunimo linijos vadovės Gretos Laukaitienės, vienintelis būdas pasveikti – kalbėti.

„Pagrindinė mūsų organizacijos žinutė yra ta, kad reikia pokalbio ir jis tikrai padeda esant sunkumams. Telieka išdrįsti pasisakyti, kalbėti“, – sako vadovė.

Pasak organizacijos savanorės Alvydos, kiekvienas pagalbos šauksmas yra svarbus ir neturėtų būti ignoruojamas. Vertėtų skatinti žmogų atsiverti, o ne guosti skambiomis frazėmis.

Dažnai girdimas mitas, kad, jei žmogus kalba apie savižudybę, tai jis tikrai neketina nusižudyti, tačiau šis pasakymas nėra pagrįstas. Atlikti tyrimai rodo, kad prieš savižudybę žmogus vienaip ar kitaip atskleidžia savo ketinimus, todėl labai svarbu juos išgirsti.

Emocinė pagalba yra teikiama visiems. Ją galima rasti poliklinikoje esančiame psichikos sveikatos centre, skambinant pagalbos linijos telefonais. Specialistai skatina visus žmones, apimtus emocinės krizės, prisiminti, kad visada yra žmogus norintis išklausyti ir galintis padėti. Svarbu nedelsti ir kalbėti, ieškoti pagalbos.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

minde

visur yra susireiksminimas biurokratu sudo malimas sita valstybe yra degranduojanti pagal pskologine busena pilnos psketrines ir kas met daugeja ko politikai patriotai sito nemato nes sedi savo subines pasipilde kas dirba tas zino.

Anonimui Pidarui

Iki ko deveda gaujos, ir toki komentarai

Anonimas

GEREJA .......!!! DDDDDDDDDDDD
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS