Naktinis klubas kratosi kaltinimų: užsieniečius išvijo ne dėl rasės, o dėl smarvės? | KaunoDiena.lt

NAKTINIS KLUBAS KRATOSI KALTINIMŲ: UŽSIENIEČIUS IŠVIJO NE DĖL RASĖS, O DĖL SMARVĖS?

  • 127

Lygių galimybių kontrolierius paskelbė, jog vienas naktinis klubas Vilniuje, išprašęs užsieniečius, diskriminavo juos dėl rasės. Išprašyti vyrai iš Kamerūno ir Nigerijos. Klubo savininkas šokiruotas, sako, kad tarnyba sprendimą priėmė be jokių paaiškinimų, o užsieniečiai buvo išprašyti ne dėl odos, bet dėl to, kad buvo nesiprausę.

„Buvo sekmadienio vakaras, tad žmonių klube nedaug. Prie mūsų priėjo apsaugininkas ir paprašė išeiti. Dėl dviejų draugų, kilusių iš Afrikos, neva blogo kvapo“, – pasakojo pareiškėjas.

Įvykį stebėję užsieniečių bičiuliai lietuviai įsitikinę, kad priežastis – vyrų odos spalva. Išprašyti vyrai iš Kamerūno ir Nigerijos.  

„Labai keista, kai būryje draugų dėl kvapo paprašomi išeiti juodaodžiai asmenys, o kitiems dar buvo pasiūlyta pasilikti. Dėl to tvirtai manome, kad tai buvo ne kas kita, o diskriminacija dėl odos spalvos“, – tvirtino pareiškėjas.

Klubo savininkas pasakojo savo versiją dėl ko užsieniečiai buvo išprašyti.

„Prakaito labai daug. Gal sportavo ir atvažiavo į klubą, nežinau. Kiti žmonės sėdėjo prie stalo, pradėjo skųstis, kaip galima sėdėti“, – kalbėjo „Rumor Lounge“ savininkas Piero Buttazzo.

Vadovas sakė, kad su vienu iš užsieniečių dar kitą dieną pakalbėjo asmeniškai. Atsiprašė, paaiškino, kad dėl higienos sumetimų – klubas neturėjo kito pasirinkimo.

Vadovas manė, kad klientas situaciją suprato, pavyko rasti kompromisą, o kreipimasis į tarnybą – pribloškė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba po tyrimo konstatavo, kad Vilniaus širdyje esantis klubas, išprašęs užsieniečius, diskriminavo juos dėl rasės.

„Jeigu iš preliminarių įžvalgų galima reziumuoti, kad buvo diskriminacija, įrodinėjimo našta perkeliama skundžiamam asmeniui. Klubas turėjo įrodyti, kad diskriminacija neįvyko“, – aiškino Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos vyresnioji patarėja Ieva Laugalytė.

„Kiekvieną mėnesį darome Afro vakarėlį, bendraujame su Afro grupe. Kad mes darome diskriminaciją – nesąmonė“, – tvirtino P. Buttazzo.

Klubo vadovas sakė, kad sprendimas priimtas – be jokių paaiškinimų. Iš tarnybos sulaukė skambučio, bet pats tuo metu buvo ne Europoje.

„Tarnyba bandė susisiekti, bet klubas neatsakė į paklausimus. Jeigu asmuo atsisako bendradarbiauti – nustatoma diskriminacija“, – sakė I. Laugalytė.

„Aš manau, kad apie daugumą incidentų mes negirdime, nes niekas niekur nesikreipia. Girdime, kad policija nerimtai žiūri į tokius kaltinimus“, – kalbėjo Vilniaus Naktinio Aljanso pirmininkas Mark Adam Harold.

Naktiniai klubai įprastai išprašo neblaivius, agresyvius naktinėtojus, tačiau neįsileisti lankytojų gali ir dėl netinkamos išvaizdos. Tai vadinama – veido kontrole.

„Aišku gali įžeisti. Būna dėl amžiaus neįleidžia, bet labiausiai reikia žiūrėti, ar žmonės adekvatūs, nėra agresyvūs“, – sakė moteris.

Apie diskriminaciją ir neapykantą kalbėsime daug, nes matome, kad yra problema.

„Taip yra visame pasaulyje. Paryžiuje norint pakliūti į aukšto lygio naktinį klubą – turi praeiti ne vieną face control etapą. Tai – normalus dalykas“, – tikino vyras.

„Klubas turi teisę neįleisti žmonių, kurių nenori turėti savo vietoje, bet negali būti pagrindas rasė arba orientacija. Galiu pasakyti, kad tuoj paleisime kampaniją apie elgesį naktimis. Apie diskriminaciją ir neapykantą kalbėsime daug, nes matome, kad yra problema“, – kalbėjo M. Adam Harold.

Kampanija startuos netrukus. Į ją bus įtraukti ir klubų vadovai, ir apsaugos darbuotojai.

Rašyti komentarą
Komentarai (127)

Jo

Negras ir Afrikoj negras

....../

Aš važiavau šiandien su piliečiu iš Indijos ... Kalbėjausi lietuviškai - labai norėjau sužinoti iš kur atvyko . Indas nesuprato . Tada lietuviškai pavardinau : Amerika , Anglija, ... . O jis sako ,, Indija ,, . Internacionalines dainas laikas pradėti mokytis ... .

jėga

Tai jau net paneigiama nekaltumo prezumpcija ir bet kokios kitos rasės, kokie jie bebūtų, atstovų pretenzijos perkeliamos į specialiųjų tarnybų lygmenį - kaltumo prezumpciją. O tai jau yra akivaizdi europidų diskriminacija! Priminsiu taip mūsų politikų pamėgtą mantrą - teisinė ir demokratinė valstybė. :)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS