M. Navickienė: esame pasiruošę padėti ukrainiečiams, kiek reikės | KaunoDiena.lt

M. NAVICKIENĖ: ESAME PASIRUOŠĘ PADĖTI UKRAINIEČIAMS, KIEK REIKĖS

  • 0

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė su Ukrainos ambasadoriumi Petro Bešta aptarė paramą karo pabėgėliams iš karo krečiamos šalies.

Kaip pranešė ministerija, M. Navickienė patikino, kad Lietuvoje pagalba ukrainiečiams bus teikiama tiek laiko, kiek reikės.

„Kartu su nevyriausybinėmis organizacijomis teikiame paramą ir pagalbą Ukrainos žmonėms, kad padėtume jiems kurti saugų gyvenimą Lietuvoje. Stipriai remiame ir aktyviai padedame Ukrainai jos Europos integraciniame kelyje“, – susitikime sakė ministrė.

Su ambasadoriumi ministrė aptarė Ukrainos pabėgėlių situaciją, jų integraciją šalyje, įsidarbinimo galimybes, pagalbos Ukrainai ir kitus klausimus.

Pasak jos, nors šiuo metu nejuntamas padidėjęs Ukrainos pabėgėlių srautas žiemos laikotarpiu, bet atsipalaiduoti negalima, nes situacija bet kada gali pasikeisti.

Iš viso šiuo metu Lietuvoje yra apie 68 tūkst. ukrainiečių: vaikų, darbingo bei pensinio amžiaus žmonių.

Valstybė skyrė beveik 11,5 mln. eurų paramos daiktams, maisto produktams, higienos prekėms, įvairiems reikmenims.

Ministerijos teigimu, pagalba Ukrainos pabėgėliams teikiama derinant paramą ir valstybės lėšas. Valstybė skyrė beveik 11,5 mln. eurų paramos daiktams, maisto produktams, higienos prekėms, įvairiems reikmenims. Taip pat rėmė nukentėjusius vaikus, nėščiąsias moteris, teikė kitą reikiamą pagalbą.

Pasak ministrės M. Navickienės, itin stipri ir pilietinės visuomenės parama. Apie dešimtadalį apgyvendinimo vietų bėgusiems nuo karo suteikė valstybės institucijos ir savivaldybės, daugiau nei pusė Ukrainos pabėgėlių apsigyveno privačiuose namuose – būstą rado per pilietinę iniciatyvą „Stiprūs kartu“ (33 tūkst. žmonių), likusieji būstą rado savarankiškai.

Šiuo metu kompensaciją už beveik 14 tūkst. ukrainiečių apgyvendinimą gauna apie 5 tūkst. fizinių ir juridinių asmenų Lietuvoje. Kompensacija bus mokama iki šių metų pabaigos.

Anot ministerijos, į Lietuvos darbo rinką ateinančių ukrainiečių skaičius sparčiai auga. Kiek daugiau kaip pusė darbingo amžiaus ukrainiečių, tai yra, daugiau nei 17 tūkst. žmonių, jau susirado darbą Lietuvoje. Tai didžiausias Ukrainos pabėgėlių užimtumo lygis tarp ES valstybių narių.

Ukrainos karo pabėgėliai dirba visose Lietuvos savivaldybėse, beveik kas trečias – Vilniuje.

Nuo karo pradžios Užimtumo tarnyba padėjo įsidarbinti apie 11,5 tūkst. ukrainiečių, o ukrainiečiams siūloma dar 1,7 tūkst. darbo vietų.

Pasak ministerijos, dedamos pastangos, kad ukrainiečiai gyventų kuo arčiau galimų darbo vietų ir švietimo įstaigų savo vaikams. Nevyriausybinės organizacijos papildomai organizuoja vaikų dienos priežiūrą. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija taip pat inicijavo sekmadienines mokyklas ukrainiečių kalba.

Gairės: Monika Navickienė, SADM, karo pabėgėliai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS