Maistas migrantui – 14 eurų per parą: savivaldybės sako greitai nebeturėsiančios, iš ko mokėti | KaunoDiena.lt

MAISTAS MIGRANTUI – 14 EURŲ PER PARĄ: SAVIVALDYBĖS SAKO GREITAI NEBETURĖSIANČIOS, IŠ KO MOKĖTI

  • 95

Vyriausybė reikalauja vieną migrantą maitinti už mažiau nei 6 eurus per parą. Anot savivaldybių – realybėje kaina iki trijų kartų didesnė. Tenka taikytis ir prie migrantų skonių – ne visiems patinka lietuviškas maistas, praneša LNK.

„Lazdijų rajone, Kapčiamiestyje, toje pačioje vietoje, buvusiuose vaikų globos namuose, gyvena 50 nelegalių migrantų šiuo metu“, – sakė merė Ausma Miškinienė.

Liepos 22 d. vyko susitikimas su finansų ministre, kuriame svarstyta pagrindinis klausimas dėl išlaidų kompensavimo.

Anot A. Miškinienės, pagrindinės išlaidos – nelegalių migrantų maitinimui: „Į bendrą sumą, kuri išleista, t. y. beveik 30 tūkst. eurų nuo liepos 2 d., paskaičiuota ir patalpų pritaikymo išlaidos, komunaliniai visi, kurie buvo reikalingi tam, kad pradėtų veikt kanalizacija, vanduo ir kitos reikmės. Šiuo metu pagrindinės išlaidos yra maitinimui, kurios sudaro 14 eurų parai ir į šią sumą įskaičiuota ir transportavimas, ir įrankiai, ir vienkartiniai indai, ir pats maisto davinys. Maistas vežamas šiltas, tris kartus per dieną, 60 kilometrų į vieną pusę nuo valgyklos, kurioje maistas yra gaminamas“.

Esą merai iš Vyriausybės susilaukė skundų, kad migrantams perkamas maistas – per brangus. Vyriausybė reikalauja vieną migrantą maitinti už mažiau nei 6 eurus.

„Racionas, kuriuo turime maitinti, mums yra nurodytas, varijuoti ne daug erdvės turime ir šiuo metu Lazdijų rajone, vykdant apklausas, dėl maitinimo tikrai neatsiranda tų, kurie nori maitinti. Dėl to tie 14 eurų su transportavimu, indais, maistu tris kartus per dieną, yra mažiausia kaina, už kiek galėjome nupirkti. Artimiausiu metu organizuosime pakartotinį pirkimą, nes baigėsi dabartinė sutartis. Jeigu pavyks nupirkti pigiau, tikrai nuoširdžiai džiaugsimės“, – aiškino A. Miškinienė.

„Tai yra karštas maistas, gaminamas tris kartus per dieną. Pagrindiniai ingredientai, pagrindiniai patiekalai, kuriuos nelegalūs migrantai valgo, yra paukštiena, makaronai, fermentinis sūris, pieno produktai“, – pridūrė merė.

Reikia pagalbos, dėl to, kad rezervo atskiro tikrai neturime, išlaidas patiriame, dalį išlaidų dengiame čia ir dabar iš turimų, nedidelių rezervų.

Kaip sakė A. Miškinienė, ta finansinė našta savivaldybei – jau sunkiai pakeliama: „Reikia pagalbos, dėl to, kad rezervo atskiro tikrai neturime, išlaidas patiriame, dalį išlaidų dengiame čia ir dabar iš turimų, nedidelių rezervų, dalį sąskaitų turėsime dar apmokėti mėnesio pabaigoje, dėl to susitikimas, patvirtinimas, garantavimas dėl tam tikrų išlaidų kompensavimo, dėl ko kilo abejonių, savivaldybėms tikrai yra svarbus ir reikšmingas“.

„Kol kas išgirdome, kad bus padengtos visos išlaidos, kurias patyrė savivaldybės, be abejo, proto ribose, kaip paminėjo finansų ministrė. Tai –  išlaidos, patirtos nuo liepos 2 d. iki 12 d., kurią buvo patvirtintas detalesnis išlaidų sąrašas. Ir visos kitos išlaidos, kurios susijusios su būtinosiomis reikmėmis, taip pat patalpų pritaikymu, bus kompensuotos. Be abejo, patvirtinančius dokumentus reikės pridėti. Juos tikrai pridėsime, esame atviri ir siekiame, kad kuo konstruktyviau, kuo greičiau darbai vyktų ir išlaidos būtų padengtos“, – teigė merė.

Anot jos, savivaldybė savo lėšomis migrantus išlaikyti pajėgtų tik dar dvi savaites: „Tikime, kad per dvi savaites sprendimai bus priimti Vyriausybės lygmeniu ir valstybės žadėtos lėšos pasieks. Dvi savaites dar tikrai esame pasiruošę laukti“.

Lazdijų rajonas, kaip sakė merė, patyrė ir kitokių su maitinimų susijusių iššūkių: „Iššūkių dėl maitinimo ir raciono tikrai yra daug, netinka daug kas, tačiau per tris savaites tikrai ir tos moterys, kurios gamina maistą, ir tie, kurie valgo,  jau tam tikrus identifikavo skoninius poreikius ir šiuo metu situacija gerėja. Taip pat pažymėtina, kad „Maisto bankas“ irgi prisideda, vakar į Lazdijų rajoną atvažiavo tikrai nemenka paramos dalis maistu, vaisiais, kitomis kategorijomis, kurių maitinime nėra“.

Esą dėl migrantų skonio teko pakoreguoti ir meniu: „Mūsų tikslas – išleisti kuo mažiau ir kad tai, ką išleidžiame, būtų suvartojama“, – sakė ji.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (95)

Anonimas

Nepatinka lietuviskas maistas? Tai ko cia atsibaladojai??? Go home!!!!

Koziol \\\\\.../////

Nesuprantu kam ta siena,kam tie pasieniečiai ???.Kodėl privaloma juos šerti ???.Atvažiavai be pinigų-dvėsk,neužsidirbi pinigų-dvėsk.Kas tą Rojų sukūrė perėjūnams,kai pusė Lietuvių skursta,o tuos šeria,o tie šika į termosus.

Abonentas

Manęs beždžionės tikrai nešokdindu, gautu ėst karta per diena, o jai kas nepatiktu tai galėtu dvėst iš bado, o jai nudvėstu būtu ramybė, užkasei kaip šuni, ir baigtas kriukis
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS