Maltiečiai primena – nėra niekieno senelių | KaunoDiena.lt

MALTIEČIAI PRIMENA – NĖRA NIEKIENO SENELIŲ

  • 5

Maltos ordino pagalbos tarnyba (maltiečiai) jau septynioliktą kartą telkia visuomenę vargstantiems seneliams paremti ir skelbia akciją „Maltiečių sriuba“. Jos tikslas surinkti lėšų senelių pagalbai – ši tema vis nepraranda aktualumo: maltietiško rūpesčio ir visų mūsų atjautos sunkmečiu reikia dar daugiau. Tad maltiečiai kviečia visus susivienyti ir padėti vargstantiems, vienišiems seneliams.

Kainų šuolis

Šiuo metu būtiniausi maisto produktai brangsta kasdien, kyla šildymo ir elektros kainos. Būsto išlaikymas per metus pabrango pusantro karto – 50,4 proc. Šių metų rugpjūčio Statistikos departamento duomenimis, kai kurių maisto produktų kainos augo rekordiškai, pavyzdžiui, bulvės ir atšaldyti bulvių gaminiai per metus brango 73 proc., pienas ir jo produktai, sūris ir kiaušiniai – 44,1 proc., miltai ir kiti grūdų produktai – 62,7 proc. Pasak ES statistikos agentūros „Eurostatas“, duonos kaina pagal brangimą Lietuvoje – antroje vietoje Europoje.

Vieniši seneliai, atsiskaitę už komunalines paslaugas, vaistus ir gydymo priemones, priversti maistui skirti menkus pensijų likučius. Atrodo, Lietuvoje badas jau pamirštas, tačiau senolių pagalbos prašymas byloja ką kita – maisto stygius ir kasdienis taupymas nesitraukia iš senų žmonių gyvenimo. Vienišiems, vargstantiems seneliams belieka tikėtis kitų geros valios.

Gerumu dalytis kviečia jau ne pirmus metus „Maltiečių sriubos“ idėją palaikanti pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė. „Gyvename sudėtingų istorinių lūžių ir neeilinių išbandymų laikotarpiu, kai ypač svarbūs tampa tvarūs kiekvieno mūsų asmeniniai pasirinkimai. Popiežius Pranciškus yra pabrėžęs: „Ne gyvenimas turi misiją, bet jis pats yra misija.“ Ypač tai akivaizdu tampa dabar, kai, daug ko stokodami patys, vis dėlto ryžtamės dovanoti savo laiką, užjausti artimąjį, palaikyti tolimąjį. Visi – kuo tik galime. Savitarpio pagalba yra tas veiksmas, kuris palaimina ir imantį, ir duodantį. Junkimės į maltiečių šventinę misiją. Kasdien, kiekvienu tvariu žingsniu telkimės į tvirtą bendruomenę, ginančią humanizmo pagrindus“, – visus susivienyti ir ištiesti pagalbos ranką seneliams kviečia pirmoji šalies ponia.

Pagalba ne tik maistu

Šiuo metu maltiečiai globoja 2,8 tūkst. senolių 42 šalies miestuose ir miesteliuose. Patiems silpniausiems, kurie sunkiai apsitarnauja patys, kelis kartus per savaitę yra vežama karšta sriuba termosuose – tokį maistą seneliai gali valgyti iš karto. Maisto produktų lauknešėliai vežami stipresniems, galintiems pasigaminti, – čia į pagalbą ateina maltiečių savanoriai.

Parama senoliams vien maistu neapsiriboja. Savanoriai lankydami padeda apsitarnauti (keičia patalynę, skalbia, valo, tvarko), atlieka buities darbus, atneša būtiniausių higienos priemonių, gydytojų išrašytų vaistų, rūpinasi specialistų (medikų, teisininkų, buitininkų) pagalba, ligai ar negaliai užklupus aprūpina kompensacine technika, vežioja.

Gyvename sudėtingų istorinių lūžių ir neeilinių išbandymų laikotarpiu, kai ypač svarbūs tampa tvarūs kiekvieno mūsų asmeniniai pasirinkimai.

Sulaukia daug prašymų

Maltiečių senelių namai Viekšnaliuose, Telšių rajone, skaičiuoja jau antrus metus. Pernai akcijai prasidėjus buvo registruojami pirmieji gyventojai, o šiemet jau visi kambariai užpildyti ir dar yra eilė laukiančių čia patekti. Geri atsiliepimai apie maltiečius sklinda ne tik Žemaitijoje – organizacija sulaukė pagalbos prašančių skambučių iš įvairių Lietuvos vietovių. Čia jau gyvenantys senoliai negali atsidžiaugti namuose tvyrančia šeimos atmosfera, nes, kaip jie sako, gyvena ne palatose, o kambariuose, ir visi juos vadina vardais, ne ligoniais.

Maltiečiai senelius ne tik lanko namuose, bet ir kviečia į senjorų dienos centrus. Jų poreikis amžėjant visuomenei auga. Auga ir maltiečių senjorų dienos centrų skaičius – jų šiuo metu septyni. Du nauji atidaryti 2022 m. – Kriaunose ir Kaišiadoryse. Jie atsirado vietinės bendruomenės prašymu – pagyvenusius žmones į tokius centrus atveda vienišumas. Įdomu, kad Kriaunose į centrą dienos užsiėmimų renkasi daugiausia ne miestelio, o aplinkinių kaimų gyventojai – juos maltiečiai atveža savo transportu. Atrodo, kaime – darželis, sodelis ir yra ką veikti, bet žmonės nori bendrauti, burtis, sako, kad kartais net tuščias šaldytuvas ne toks baisus, kaip slogi kasdienybė tarp keturių sienų. Kita vertus, pavėžėjimų, užsiėmimų, paskaitų senoliai be maltiečių pagalbos tiesiog neįpirktų.

Akcija primena

„Maltiečių sriuba“ jau tapo tauria prieškalėdine tradicija, kviečiančia visus susivienyti ir padėti senoliams. Bet seneliams reikalinga pagalba ne tik prieš šventes. Maltiečiai juos lanko reguliariai visus metus. Jie kviečia visus geros valios žmones tapti nuolatiniais vargstančių senolių rėmėjais ir dalytis kasdiene duona visus metus.

„Dėkoju visiems, kurie jau prisidedate, – esate puikus gerumo pavyzdys. Juk nėra niekieno senelių – kiekvienas vargstantis senelis yra ir mūsų senelis“, – sako maltiečių l. e. p. generalinis sekretorius Edvinas Regelskis ir kviečia remti senolius ne tik akcijos metu.

Su pagarba senatvei maltiečiai kviečia aukoti SMS ir skambučiais 1413 – 10 eurų, 1485 – 5 eurai. Didesnę sumą ir reguliarią paramą galima skirti interneto puslapyje www.maltieciusriuba.lt.

Akcija vyksta iki 2023 m. sausio 7 d., o reguliariai aukoti galima visus metus.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Kas daroma

Kad taip nebútų???

kur tik

sunku Lietuvoj ten tuoj prisistato sektos

Geda

valstybei,kuria kure zmones priversti zemintis uz svetimu balandos bliudeli! Tragedija ir farsas!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS