Futbolo rungtynes aptemdė sirgaliaus mirtis: ar medikai tikrai padarė viską? | KaunoDiena.lt

FUTBOLO RUNGTYNES APTEMDĖ SIRGALIAUS MIRTIS: AR MEDIKAI TIKRAI PADARĖ VISKĄ?

Ketvirtadienio vakarą Marijampolės stadione vykusias „Sūduvos“ futbolo rungtynes prieš Tel Avivo „Maccabi“ komandą aptemdė kilusi žmonių panika. Sumaištį sukėlė sustreikavusi vienos sirgaliaus sveikata, o po kelių akimirkų stadione prasidėjo muštynės tarp futbolininkų. Deja, futbolo aistruolio išgelbėti nepavyko – vyrui sustojo širdis. Tačiau stadione buvę ir rungtynes stebėję žmonės pažėrė kritikos dėl medikų darbo. Ar viskas buvo padaryta tinkamai?

Marijampolės policijos duomenimis, pranešimas apie nelaimę Marijampolės stadione buvo gautas ketvirtadienį 23.02 val. Oficialiai skelbiama, kad 63-ejų Kretingos gyventojas mirė greitosios pagalbos automobilyje. Medikai vyriškį bandė gaivinti, tačiau nesėkmingai. Vyrui konstatuota mirtis.

Į portalą kauno.diena.lt kreipėsi skaitytojas Dominykas, kuris teigė, kad ir per taip audringas rungtynes tribūnose kilo sumaištis, kai šalia sėdėję žmonės pradėjo kviesti medikus. „Rungtynės ėjo į pabaigą, kai per sirgalių triukšmą išgirdome, kaip žmonės atsistojo ir pradėjo mosuoti rankomis – jie kvietė kitame stadiono gale budėjusius medikus“, – nelaimingo atsitikimo aplinkybes prisiminė vyras.

Man atrodo, kad kai žmogui sustreikuoja sveikata – brangi kiekviena sekundė.

Skaitytojas teigė, kad į žmonių prašymą buvo sureaguota ne iškart – jis matė, kaip netoliese stovėjęs pareigūnas kažką sakė per turėtą radijo stotelę, tada tai kartojo kelis kartus, kol galiausiai tiesiog pradėjo bėgti į kitą stadiono pusę, kurioje ir buvo medikai. 

„Situacija atrodė keistai: žmogui bloga, šalia esantieji panikuoja, o medikus išsikviesti sunku. Gal neveikė radijo stotelės? Gal išvis ta įranga pas juos tik dėl vaizdo? Man atrodo, kad kai žmogui sustreikuoja sveikata – brangi kiekviena sekundė. O čia vaizdas: pareigūnas bėga kviesti medikų, tada du medikai su pareigūnu bėga pas vyrą, kuriam sustreikavo sveikata“, – kritikos strėles dėl pareigūnų ir medikų neorganizuotumo liejo Dominykas.

Rungtynes stebėjusiam vyrui kilo klausimas, kodėl iki nelaimės vietos medikai bėgo pėsčiomis. Anot jo, pagalba galbūt būtų suteikta daug greičiau, jei medikai būtų privažiavę greitosios pagalbos automobiliu. „Taip, sutinku, kad per patį stadioną važiuoti gal ir nebuvo galimybės, tačiau medikų automobilis galėjo apvažiuoti stadioną iš lauko ir sustoti prie to įėjimo, šalia kurio ir įvyko nelaimė“, – svarstė Dominykas.

Atvykę medikai, pasak įvykį stebėjusio vyro, buvo pasimetę. „Aplinkiniai pradėjo raginti kuo greičiau atlikti defibriliaciją. Medikai akivaizdžiai nebuvo pasiruošę tokiai situacijai. Vėliau kažkas aiškino, kad defibriliuoti yra nesaugu, kai žmogus yra arti metalo. Šiuo atveju, visos tribūnos buvo metalinės – ir kėdės, ir grindys. Bet tuomet kyla klausimas: jei toje vietoje atliekant defibriliaciją gali kilti pavojus, kodėl medikai iškart nenešė vyro iš tribūnų, kur nebūtų metalo arba dar geriau – į greitosios pagalbos automobilį? Tai nusprendė padaryti tik po kurio laiko“, – medikų pasimetimu stebėjosi Dominykas.

Tačiau šioje liūdnoje situacijoje vyras įžvelgė ir krislą džiaugsmo – jį sužavėjo žmonių neabejingumas nelaimės ištiktam žmogui. „Stebiuosi, kaip žmonės greitai sureagavo į nelaimę – dar nesulaukę medikų pradėjo jį gaivinti“, – pasakojo Dominykas.

Negana to, kelios akimirkos po to, kai žiūrovai pradėjo šaukti medikus, stadione užvirė kova – stadione kilo muštynės tarp futbolininkų. Laimei, šalia buvę asmenys netrukus nuramino konfliktą ir rungtynės tęsėsi toliau.

Jei išmanote fiziką, situaciją suprasite

Portalui kauno.diena.lt susisiekus su Marijampolės greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiąja slaugytoja Dalia Besaspariene, ji teigė, kad medikai darė viską, kad žmogaus gyvybė neužgestų. „Visų pirma, medikai sėdi ne tribūnose – viena brigada buvo prie sportininkų kabineto, kita – viename iš stadiono kampų. Todėl tie žmonės, kurie, kol atvyko medikai, pradėjo gaivinimą – yra tikri šaunuoliai“, – kalbėjo medikė.

D. Besasparienė teigė, kad kai medikai pradėjo gaivinimą, vyras buvo pradėjęs kvėpuoti, atsimerkė ir pradėjo rodyti gyvybės ženklus, tačiau praėjus kelioms akimirkoms vėl užgeso. „Minia pradėjo šaukti: defibriliuokit. Tačiau ne visada tai įmanoma daryti – privalo būti saugi aplinka. Žmogus gulėjo ant metalinių laiptų. Kaip galima defibriliuoti, kai yra metalinės konstrukcijos ir aplink minios žmonių. Jei bent kiek išmanote fiziką, situaciją suprasite“, – nelaimę komentavo moteris.

Medikė pasakojo, kad vyrą tiek nešant į greitosios pagalbos automobilį, tiek jau paguldžius į jį, gaivinimas buvo atliekamas kokybiškai. Pasak D. Besasparienės, vyrui defibriliacija buvo atlikta vienuolika kartų, vėliau jis buvo bepradedąs atsigauti, tačiau, visgi, išgelbėti gyvybės nepavyko. „Policijos pareigūnai tikri šaunuoliai – stengėsi ir padėjo kiekviename žingsnyje. Labai skaudu, kad kai kurie žmonės taip sureagavo į šią situaciją“, – pokalbį baigė D. Besasparienė.

Portalas primena, kad Europos futbolo lygos trečiojo atrankos etapo atsakomosiose rungtynėse ketvirtadienį Lietuvos čempionė Marijampolės „Sūduva“ namuose 2:1 (2:0) nugalėjo Tel Avivo „Maccabi“ (Izraelis) ekipą ir žengė į paskutinį etapą.

 

 

„Sūduva“ – „Maccabi“

V. Kuralavičiaus/FK "Sudūva" nuotr.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Nuomonė

Tas Dominykas kažkoks debilas. Ko pats nebėgo gaivinti, jei toks gudras ? Sprendžiant iš vardo, matyt, feisbukinis piemuo ir tiek...

Anonimas

Jei zmogus butu padares viska,del savo sveikatos,tai nebutu prireike mediku.Kas cia per marazmas?O siaubas,kas per komentatoriai.As ta zmogu pazinojau,buvo sveiko gyvenimo budo,aukstas spaudimas pas ji buvo

To Max

Maksai,pasirinkti vietą mirtį,kur gaivina viešpats Dievas.O kai staiga mirusį gaivina medikai gerai jei pavyksta vienam iš keturių Supratau isminciau
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS