Medikams – šviesa tunelio gale: smurtautojus tramdys baudomis (įvardijo sumą) | KaunoDiena.lt

MEDIKAMS – ŠVIESA TUNELIO GALE: SMURTAUTOJUS TRAMDYS BAUDOMIS (ĮVARDIJO SUMĄ)

  • 13

Jau greitai už mediko, socialinio darbuotojo ar kito viešąsias paslaugas teikiančio asmens įžeidimą, smurtą prieš jį smurtaujantis asmuo sulauks piniginių baudų. Tokios tvarkos itin siekia medikai, prieš kuriuos dalis pacientų smurtauja įvairiausiomis formomis. Kokios baudos ir kaip būsimą medikų saugumo kontrolę vertina patys medikai, plačiau LNK reportaže pasakojo Joniškio ligoninės vadovas Martynas Gedminas.

– Medikų saugumas turbūt galutinai išsispręs. Šitas administracinio nusižengimų kodeksų pataisymas yra tik pirmas žingsnis dėl užgauliojimų. Tikiuosi, kad galiausiai pasieksime tas šalis, į kurias išvažiuoja dirbti mūsų medikai. Ir tikiuosi, kad tų šalių lygį pasieksime ne už 30, bet už 5 metų.

– Baudos dydis siūlomas nuo 50 iki 100 eurų. Ar jis pakankamas? Kas bus su tais, kurie neturi pinigų susimokėti baudos, bet pirmoji pagalba jiems yra garantuota valstybės?

– Dydis mane nustebino. Baudos dydis kur kas mažesnis nei tikėjomės, bet tai jau yra gerai palyginus su dabartine situacija. Jūsų klausimas, ką daryti su žmonėmis, kurie negali susimokėti baudos, tai yra klausimas, liečiantis ne tik mūsų sistemą, bet ir visą Lietuvos teisinę sistemą. Turime žmones, kurie nedalyvauja socialinėje sistemoje, nemoka mokesčių, nemoka baudų, tačiau gauna nemokamas valstybines paslaugas. Kol šita sistema bus tokia, niekas nepasikeis. Už kiekvieną veiksmą, prieštaraujantį taisyklėms, turi būti vienokios ar kitokios pasekmės.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ar gydytojui, norinčiam pasiskųsti, kad jį užgaulioja, reikės kažkaip tai įrodyti? Nes jeigu tave sumuša, tai tą smurtą įrodo mėlynė ar žaizdos, o kaip bus su užgauliojimu?

– Jei kalbame apie administracinius nusižengimus, tai turi būti arba įrodymai (vaizdo/garso įrašai), arba liudininkai, kurie buvo šalia. Dažniausiai, kai kalbame apie skubiąją pagalbą, priėmimo skyrius ligoninėse, tai filmavimą užtikrinti nėra problema. Kyla problemos su greitosios pagalbos darbuotojais. Labai absurdiška, kad policijos pareigūnai gali turėti kūno kameras, o greitosios pagalbos darbuotojai jų turėti negali. Bet tikiuosi, kad su laiku ir tai išsispręs, kad rasime būdų, kaip filmuoti GP automobilio vidų.

– Pagal įstatymą baudas turės išrašinėti policijos pareigūnai ir savivaldybių administracijos. Ar tikrai čia savivaldos institucijų reikalas, ar neįsivelsime į biurokratiją?

Žmonės yra pikti, nes didelės eilės, bet reikia suprasti, kad mes visi esame toje pačioje sistemoje.

– Suprantu ir policijos pareigūnus, kuriems tai atrodo kaip papildomas darbas, bet pats tikslas, kad tų baudų nebūtų daug. Tikslas yra pakeisti kultūrą. Žinoma, kultūra nepasikeis per savaitę. Tikslas – įvesti taisyklę, kad su žmonėmis, kurie save stato į rizikingiausias vietas tiek psichologiškai, tiek fiziškai, kad tie žmonės turėtų teisinę apsaugą. Lūkestis, kad po pusės metų tokių baudų mes iš vis nebeturėtume. Būtų idealu, kad ta biurokratinė našta būtų sumažinta, kad policijos pareigūnai būtų motyvuojami reaguoti į tokius pranešimus.

– Ar smurto prieš medikus tiek pat ir po išėjusių straipsnių apie baudas, o gal žmonės susitvardo?

– Nepastebime padidėjimo. Kokia buvo situacija, tokia ir yra. Kiek žmonės leido sau, tiek ir leidžia. Dabar festivalių sezonas ir yra daugiau agresyvių žmonių. Kai žmogus apgirtęs – agresyvus, tai viena. Bet mes kalbame apie žmones, kurie visiškai sąmoningai, nebūdami apsvaigę, užgaulioja medikus. Viešoje erdvėja situacija tik prastėja, medikus plūsta garbingo amžiaus žmonės. Žmonės yra pikti, nes didelės eilės, bet reikia suprasti, kad mes visi esame toje pačioje sistemoje. Tiesiog medikas yra kitoje barikadų pusėje, bet nėra tas, kuris tas taisykles nustato. Laukiu, kol ateis šis pakeitimas ir kol mes suprasime, kad turime vieni kitiems padėti.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

Drs

Pagal foto atrodytų lygtais medikė gavo nokdauną, o iš tikrųjų griuvo pati, kai žmogus atsitraukė į šoną.

.......

O kaip nubausta ta medikė,be medikės aprangos,kuri pati puolė žmogų Matėme ne vieną reportažą Teko susidurti su dabartiniais medikais,kurie patys puola ir aiškina,kad sveikatos problemos nuo nervų Tai pasakiau,kad kai nesugeba nustatyti ligos,tai tokie ir paaiškinimai,o medikė pati yra nervuota Pasiaiškinę,toliau bendravome gražiai Ligos man taip ir nenustatė,pati išsiaiškinau interneto pagalba Va tookia ta medicina,kuria negali pasitikėti

Pakelkite ranką

Su kuo medikai kalbėjo kaip lygus su lygiu žmogui, ne iš aukšto, be pasipūtimo, be chamiško pamokslavimo? Jei tik jūs nesate turčius ar aukštas pareigas užimantis valdininkas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS