Melagingą naujieną apie virusu užsikrėtusį JAV karį gavo ir valdžios institucijos | KaunoDiena.lt

MELAGINGĄ NAUJIENĄ APIE VIRUSU UŽSIKRĖTUSĮ JAV KARĮ GAVO IR VALDŽIOS INSTITUCIJOS

Melagingą naujieną apie koronavirusu neva Lietuvoje užsikrėtusį JAV karį gavo ir valdžios institucijos, pranešė Lietuvos kariuomenė.

Jos duomenimis, praėjusį penktadienį ne tik įsilaužta į penkis naujienų portalus: kauno.diena.lt, klaipeda.diena.lt, diena.lt, kaunas.kasvyksta.lt bei baltictimes.com, bet ir siųsti sufalsifikuoti elektroniniai laiškai valdžios institucijoms.

„Po pietų kai kurios šalies institucijos ir savivaldybės gavo sufalsifikuotas el. pašto žinutes nuo neva Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento atstovo, „patvirtinančias“ koronaviruso atvejį Lietuvoje“, – pirmadienį BNS perduotame komentare teigė Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Karinių viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Laimis Bratikas.

„Tarp kitų institucijų netikrus laiškus gavo Švenčionių rajono savivaldybė ir Sveikatos apsaugos ministerija“, – pridūrė jis.

Pasak kariuomenės atstovo, institucijos į gautus netikrus laiškus reagavo kritiškai, įvertino turinį ir pasidalijo informacija su Nacionaliniu kibernetinio saugumo centru bei Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamentu.

„Lietuvos kariuomenės analitikai iki dabar fiksuoja šios melagingos informacijos platinimą interneto portaluose ir socialiniuose tinkluose lietuvių, anglų bei rusų kalbomis“, – sakė kariuomenės atstovas.

Anot L. Bratiko, šia kelių etapų informacine kibernetine ataka siekta visuomenę nuteikti prieš sąjungininkus.

Tarp kitų institucijų netikrus laiškus gavo Švenčionių rajono savivaldybė ir Sveikatos apsaugos ministerija.

„Dekonstruoti šią melagingą informaciją nebuvo sudėtinga, kadangi pagal turinį kartojasi“, – komentavo jis.

Melagingos žinios autoriumi buvo nurodyta naujienų agentūra BNS, tačiau BNS tokios žinios neplatino, o tarp jos naujienų tokio pranešimo nebuvo.

Tai ne pirmas kartas, kai įsilaužus į naujienų portalus Lietuvoje paskelbiamos melagingos žinios apie krašto apsaugos sistemą.

Pernai keliuose Lietuvos portaluose paskelbtos melagingos žinios apie Lietuvoje vykstančias karines pratybas.

Lietuvos žvalgyba teigia, kad didžiausią grėsmę Lietuvos kibernetinei erdvei kelia Rusijos žvalgybos ir saugumo tarnybos.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Na, taip, mūsų 'nusipelnę' neigė ir CŽV kalėjimą Lietuvoje kol neatsirado tarptautinis ieškinys... ar galima paneigt, kad tuoj sulauksim panašaus ieškinio dėl ESĄ netinkamai gydyto užsikrėtusiojo?..

SUSIJUSIOS NAUJIENOS