Į Lietuvą amžinojo poilsio grįžo Amerikos avangardinio kino krikštatėvis J. Mekas | KaunoDiena.lt

Į LIETUVĄ AMŽINOJO POILSIO GRĮŽO AMERIKOS AVANGARDINIO KINO KRIKŠTATĖVIS J. MEKAS

Į Lietuvą amžinojo poilsio grįžo Amerikos avangardinio kino krikštatėviu vadinamas filmų kūrėjas Jonas Mekas.

Urna su sausį mirusio menininko palaikais sekmadienį palaidota šalia tėvų Semeniškių kapinėse šiaurės Lietuvoje per privačią ceremoniją artimųjų rate, pranešė visuomeninis transliuotojas LRT.

Meno kritikai sako, kad Lietuvos istorija visada giliai atsispindėjo Jungtinėse Valstijose gyvenusio J. Meko kūryboje.

„Jonas yra XX amžiaus antros pusės ir XXI amžiaus pradžios Lietuvos istorijos įsikūnijimas ir simbolis“, – BNS sekmadienį sakė menotyrininkė, Nacionalinės dailės galerijos vadovė Lolita Jablonskienė.

„Jis savo kūryba su Lietuva buvo susijęs per atminties dimensiją savo filmuose ir per lietuviškus žodžius poezijoje lietuvių kalba. Jono kūryboje ryšys su Lietuva yra vidujinis ir visada esantis“, – teigė ji.

Pasak L. Jablonskienės, J. Mekas garsino Lietuvos vardą visame pasaulyje tiek savo kūriniais, tiek minėdamas gimtinę tarptautiniuose renginiuose.

„Tapęs Niujorko avangardinio kino dalyviu jis visada garsino Lietuvą – ir per savo šalies paminėjimą, kai buvo rodomas, ir per tas akimirkas, kurias galime pamatyti jo filmuose“, – sakė ji.

L. Jablonskienės teigimu, Lietuvai atgavus nepriklausomybe, J. Mekas tapo ryškiu Lietuvos atstovu tarptautiniuose meno projektuose, parodose, kino festivaliuose, laimėjo Lietuvai daug prizų.

„Šiuo metu daug kalbame apie Auksinį liūtą, kurį Venecijos bienalėje laimėjo mūsų menininkės. Verta prisiminti, kad 2005 metais, kai Jonas atstovavo Lietuvos paviljoną, tuomet Lietuva gavo pirmąjį garbingą specialų žiuri paminėjimą. Tai buvo pirmasis proveržis tarptautinėje šiuolaikinio meno arenoje“, – sakė ji.

Tapęs Niujorko avangardinio kino dalyviu jis visada garsino Lietuvą – ir per savo šalies paminėjimą, kai buvo rodomas, ir per tas akimirkas, kurias galime pamatyti jo filmuose.

1922 metais Semeniškiuose gimęs J. Mekas Antrojo pasaulinio karo metais buvo kalinamas nacių priverstinių darbų stovykloje Vokietijoje. Nuo 1949 metų jis gyveno Niujorke.

Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, poetas ir publicistas, J. Mekas yra geriausiai žinomas dėl savo kino eksperimentų.

J. Mekas pradėjo įvairius avangardinio kino festivalius, šeštajame dešimtmetyje aktyviai įsitraukė į kino kritikos diskursą, publikavo savo tekstus įvairiuose JAV žurnaluose, vėlesniais metais sukūrė vieną didžiausių pasaulyje amerikiečių avangardinio filmo archyvų.

Jo garsiausias kūrinys yra 1964-ųjų nufilmuota pjesė „Karinis kalėjimas“ („The Brig“).

Kūrėjas 1995-aisiais yra pelnęs Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją, 2003-iaisiais apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju kryžiumi.

Jo gimtajame Semeliškių kaime 2017 metais atidengtas akmuo su skrybėle, skirtas paminėti menininko 95-metį.

GALERIJA

  • Į Lietuvą amžinojo poilsio grįžo Amerikos avangardinio kino krikštatėvis J. Mekas
  • Į Lietuvą amžinojo poilsio grįžo Amerikos avangardinio kino krikštatėvis J. Mekas
  • Į Lietuvą amžinojo poilsio grįžo Amerikos avangardinio kino krikštatėvis J. Mekas
G. Bartuškos/ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Ina

SEMENISKIAI , o ne SemeLiskiai ir ne SemeLiskes

Ina

Gaila,bet jis palaidotas ne runkeliu pinigais ir net ne jusu,o be to jis ne zydas.atsipeikekit komentatoriai.Pagalvokit apie savus ir pasimelskit kad jums butu atleista...ilsekis ramybeje mielas zmogau..Jus to vertas

D

Lengvos jam zemeles gimtosios
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS