Menų centrui – blogos žinios: drausdamas demonstruoti vaivorykštės vėliavą diskriminavo darbuotoją | KaunoDiena.lt

MENŲ CENTRUI – BLOGOS ŽINIOS: DRAUSDAMAS DEMONSTRUOTI VAIVORYKŠTĖS VĖLIAVĄ DISKRIMINAVO DARBUOTOJĄ

  • 7

Neleidęs Panevėžio menininkui Sauliui Leonavičiui šventinėje miesto eisenoje reprezentuoti jo vadovaujamos kultūros įstaigos vaivorykštės spalvomis, Stasio Eidrigevičiaus menų centras diskriminavo pavaldinį dėl jo įsitikinimų ir pažiūrų.

Tai pirmadienį paskelbė tyrimą atlikusi Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba.

Anot jos, konfliktas tarp S. Leonavičiaus ir Stasio Eidrigevičiaus menų centro prasidėjo dar praėjusių metų rugsėjį, kai jo tuomet vadovaujamo „Pragiedrulių“ kūrybiškumo centro kolektyvas aptarinėjo, kokiu būdu ši įstaiga galėtų sudalyvauti Panevėžio gimtadieniui skirtoje eisenoje. Buvo planuojama nešti transparantą su „Pragiedrulių“ logotipu.

Baiminosi vadovų reakcijos

Kaip skunde tarnybai aiškino S. Leonavičius, norėdamas išreikšti solidarumą su mieste gyvenančia LGBTI+ bendruomene, jis pasiūlė tuometinei savo vadovei – Stasio Eidrigevičiaus menų centro direktorei – plakatą bei logotipą nudažyti vaivorykštės spalvomis.

Vadovė pareiškė, kad to daryti negalima, nes tai gali papiktinti miesto merą ir pakenkti santykiams su savivaldybe, kuriai pavaldžios abi įstaigos. Esą tokiam palaikymui mieste „dar ne laikas“, o darbuotojai neturėtų „erzinti liūto“ ir atsižvelgti į „mus maitinančią ranką“. Šie komentarai buvo užfiksuoti skunde pateiktame abiejų pusių susirašinėjime.

Pasak S. Leonavičiaus, tuo metu tokie pareiškimai suveikė kaip įbauginimas ir eisenai buvo pagamintas ne toks plakatas, kokio norėjo kultūros įstaiga.

Tuo tarpu Stasio Eidrigevičiaus menų centro atstovai tarnybai atsiųstame paaiškinime patikino, kad jokiam darbuotojui niekada nedraudė reikšti savo pažiūrų. Atvirkščiai – S. Leonavičius esą aktyviai išnaudojo menų centro kolektyvo toleranciją, savo pasisakymais, elgesiu ir išvaizda demonstruodamas priklausomybę LGBTI+ bendruomenei.

Nenaudoti vaivorykštės spalvų šventinėje miesto eisenoje, menų centro atstovų teigimu, buvo nutarta bendros diskusijos metu.

„Buvo priimtas neformalus kolektyvinis sprendimas, kad ši simbolika niekaip neatspindi įstaigos paskirties, veiklų, tikslų ir identiteto. Todėl, siekiant išlaikyti įstaigos neutralumo ir atvirumo visiems įvaizdį, su tokiu reikalavimu buvo nesutikta“, – paaiškinta tarnybai atsiųstame rašte.

Įžvelgė diskriminaciją

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos teisininkės Irenos Stankevičės teigimu, iš pateiktos tyrimui medžiagos nėra pagrindo paneigti pareiškėjo skunde nurodytas aplinkybes.

„Akivaizdu, kad diskusijos metu kūrybiškumo centro darbuotojai galėjo pasirinkti bet kokias transparanto spalvas, išskyrus vaivorykštės, kuri, kaip nurodo pareiškėjas, siejasi su noru išreikšti tam tikras pažiūras ir įsitikinimus“, – sakė I. Stankevičė.

Teisininkės teigimu, papildomos aplinkybės, nurodančios vadovės reakciją, leidžia teigti, kad objektyvių priežasčių neatsižvelgti į S. Leonavičiaus siūlymą naudoti tam tikras spalvas nebuvo, o argumentai rinktis kitas spalvas buvo paremti galima grėsme sulaukti nemalonumų.

Tarnyba įspėjo Stasio Eidrigevičiaus menų centrą pažeidus Lygių galimybių įstatymo nuostatas, įpareigojančias darbdavius užtikrinti, kad darbuotojai nebūtų diskriminuojami dėl jų įsitikinimų ir pažiūrų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

As

Vaivorykstes veliava nuo seno priklauso vaikams, o P..Y..D..E..R..A..I ja pavoge.

Stop LGBT

Lygių galimybių kontoros vadovė yra lesbijietė. Ir toks sprendimas yra šališkas, bei asmeninių ir visuomeninių interesų supainiojimas.

Gal

nustokime vartoti tą šifruotę LGBT ir vadinkime tuos kitos orientacijos žmones lietuviškai. Autobuse nugirdau vieno piliečio svarstyto už žodį "pede...tas" pasiūlymą naudoti žodį "šiknaruriai"....Gal kalbininkai gali sugalvoti paprastesnį?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS