„Metų prokuroru“ tapo „Agurkinių“ bylai vadovavęs Z. Tuliševskis | KaunoDiena.lt

„METŲ PROKURORU“ TAPO „AGURKINIŲ“ BYLAI VADOVAVĘS Z. TULIŠEVSKIS

  • 2

„Metų prokuroru“ tapo „Agurkinių“ nusikalstamo susivienijimo bylai vadovavęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Zdzislavas Tuliševskis.

Kaip ketvirtadienį pranešė Generalinė prokuratūra, konkurso nugalėtoju Z. Tuliševskį išrinko ne tik konkurso komisija, bet ir visa prokuratūros bendruomenė, už kandidatus „Metų prokuroro“ titului balsavusi prokuratūros svetainėje.

Z. Tuliševskis „Metų prokuroro“ rinkimuose laimi jau antrą kartą. 2014 metais šiame konkurse jis užėmė antrąją vietą.

Prokuroras organizavo ir vadovavo ikiteisminiams tyrimams įtariant bei kaltinant asmenis sunkių ir labai sunkių nusikaltimų padarymu, veikiant nusikalstamuose susivienijimuose, siekiant atskleisti ir užkardyti neteisėtą disponavimą labai dideliais narkotinių ir psichotropinių medžiagų kiekiais.

Prokuroras palaikė valstybinį kaltinimą didelio visuomenės susidomėjimo sulaukusioje vadinamojoje „Agurkinių“ susivienijimo baudžiamojoje byloje. Joje 14 asmenų kaltinti ginkluotų nusikalstamų susivienijimų organizavimu, dalyvavimu jų veikloje, labai didelio kiekio narkotinių medžiagų kontrabanda. Susivienijimo vadovas taip pat kaltintas rengimusi nužudyti bei nužudymu.

Praėjusių metų pabaigoje Klaipėdos apygardos teismas priėmė apkaltinamąjį nuosprendį, kuriuo nusikalstamo susivienijimo dalyviams buvo skirtos realios laisvės atėmimo bausmės.

Prokuroras taip pat vadovauja ikiteisminiam tyrimui, kuris atliekamas dėl pataisos namuose veikusio nusikalstamo susivienijimo veiklos. Šiame tyrime įtarimai pareikšti 16 asmenų.

Antrąją vietą „Metų prokuroro“ rinkimuose pelnė Panevėžio apygardos prokuratūros prokuroras Aurelijus Navickas. Jo specializacija – ikiteisminiai tyrimai, susiję su prekyba žmonėmis, jų išnaudojimu priverstiniam darbui ar paslaugoms, įtraukimu į prostituciją.

Prokuroras vadovavo ikiteisminiam tyrimui, kuriame trys asmenys kaltinami organizuotoje grupėje platinę narkotines medžiagas Vokietijoje, į šiuos nusikaltimus įtraukdami Lietuvos piliečius. Bylos duomenimis, Nyderlanduose kaltinamieji Lietuvos piliečius įtraukė į prostitucijos tinklą. Bendradarbiaujant su Vokietijos pareigūnais buvo atskleisti daugiau nei 10 metų vykdyti grupuotės nusikaltimai, šiuo metu 40 tomų sudaranti byla nagrinėjama Panevėžio apygardos teisme.

A. Navickas valstybinį kaltinimą palaikė ir didelį rezonansą visuomenėje sukėlusioje gimdymo namuose byloje, kur dvi moterys kaltintos, nes padėdavo moterims gimdyti namuose ir išduodavo joms atitinkamus dokumentus, tam neturėdamos teisės ir už tai imdamos piniginį atlygį. Vieną iš kaltinamųjų teismui išteisinus, po prokuroro apeliacinio skundo abi moterys yra pripažintos kaltomis. Jų skundus šiuo metu nagrinėja Lietuvos Aukščiausiasis Teismas.

Trečiąją vietą pelnė Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Vytautas Gataveckas, vadovaujantis ypatingo sudėtingumo ikiteisminiams tyrimams dėl smurtinių nusikaltimų ir nužudymų. V. Gataveckas vadovavo 2016 metais pradėtam ikiteisminiam tyrimui dėl naujagimio nužudymo Jonavoje. Negyvo naujagimio kūnas buvo rastas lovos patalynės dėžėje. Pernai naujagimio mama Kauno apygardos teisme išgirdo apkaltinamąjį nuosprendį, jai skirta laisvės atėmimo bausmė.

Prokuroras organizavo ir didžiulį rezonansą sukėlusiam ikiteisminiam tyrimui dėl Kėdainiuose mamos ir jos sugyventinio fiziškai ir psichologiškai gniuždyto bei mirtinai sumušto keturmečio. Byla šiuo metu nagrinėjama Kauno apygardos teisme.

Iš viso šiais metais Generalinės ir apygardų prokuratūrų vadovai „Metų prokuroro“ konkursui buvo pateikę penkiolikos prokurorų kandidatūras.

Šiais metais Metų prokurorai apdovanoti specialiai šiai progai sukurtais „Metų prokuroro“ ženkleliais.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

atsilu[pęs

a čia ne Aleksandras lukšenka?

Liet.

Gerai butu,kad sis zmogus butu saziningas,nes labai daznai buna iki ausu iklimpe,tik praeina laiko kol islenda i dienos sviesa

SUSIJUSIOS NAUJIENOS