Migracijos departamentas: mobiliosios komandos konsultacijas jau suteikė 440 migrantų | KaunoDiena.lt

MIGRACIJOS DEPARTAMENTAS: MOBILIOSIOS KOMANDOS KONSULTACIJAS JAU SUTEIKĖ 440 MIGRANTŲ

Šią savaitę darbą pradėjusios mobiliosios komandos konsultacijas apie neteisėtų migrantų laukiančias procedūras bei apie galimybę grįžti į kilmės šalis jau suteikė 440 žmonių, sako Migracijos departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė.

„Kol kas esame pasišnekėję su 440, šiandien baigsime kalbėtis su tokiu kiekiu, savaitės pabaigoje turėsime virš 600. Kitą savaitę didinsime savo darbo tempus“, – žurnalistams ketvirtadienį teigė ji.

Nors savo noru išvykstantiems migrantams siūloma 300 eurų kompensacija, Migracijos departamento vadovė pabrėžė, kad „nereikia tikėtis, jog staigiai visi pakels rankas ir pasakys, kad nori (išvykti – BNS)“.

„Tai yra procesas, kuriam reikia pasiruošti ir apmąstyti. Po kelių dienų nuo mūsų vizito mes vėl susisiekiame su tais asmenimis, paklausdami, kaip sekasi. Matome, kad vizitai duoda rezultatų, nes po kelių jau pakankamai nemažas skaičius asmenų mąsto apie galimybę grįžti“, – kalbėjo E. Gudzinskaitė.

Ji taip pat teigė, kad pokalbių metu specialistai iš afrikiečių ima išgirsti naujų kelionių istorijų, kai žmonės Baltarusijoje buvo sučiupti, nuvežti prie sienos ir be dokumentų paleisti eiti į Lietuvos pusę.

„Tokios istorijos patvirtina, kad dalies asmenų vykimas buvo organizuotas jėgos struktūrų“, – aiškino departamento vadovė.

E. Gudzinskaitės teigimu, dalis migrantų pokalbių metu ima sakyti jaunesnį amžių, kad būtų laikomi nepilnamečiais.

„Padaugėjo 16–17 metų vaikinų“, – teigė ji.

Migracijos departamentas anksčiau skelbė, kad iki šiol yra gavęs apie 1,5 tūkst. į Lietuvą atvykusių neteisėtų migrantų prieglobsčio prašymų, iš jų išnagrinėta 200, tačiau visi atmesti.

Į Lietuvą per sieną su Baltarusija šiemet pateko daugiau nei 4,1 tūkst. neteisėtų migrantų. Daugelis jų yra iš Irako.

Lietuva kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl jos šalyje paskelbta ekstremali situacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS