Migracijos departamentas rado lietuvių, turinčių sąsajų su ES sankcionuotais asmenimis | KaunoDiena.lt

MIGRACIJOS DEPARTAMENTAS RADO LIETUVIŲ, TURINČIŲ SĄSAJŲ SU ES SANKCIONUOTAIS ASMENIMIS

Patikrinimą atliekantis Migracijos departamentas teigia radęs lietuvių, turinčių giminystės su į Europos Sąjungos (ES) sankcijų sąrašus įtrauktais asmenimis.

Departamento vadovė Evelina Gudzinskaitė BNS teigė kol kas negalinti įvardinti, kiek tokių žmonių iš viso Lietuvoje yra.

„Tyrimas nebaigtas, tai kiek tiksliai – negaliu pasakyti“, – kalbėjo įstaigos vadovė.

Tokio patikrinimo imtasi paaiškėjus, kad du rusų milijardieriaus Romano Abramovičiaus vaikai – Anna ir Arkadijus – turi Lietuvos pasus ir galimai padėjo tėvui apeiti tarptautines sankcijas.

Pasak E. Gudzinskaitės, įstaigos darbuotojai turi patikrinti tūkstančius žmonių, šį darbą baigti planuojama sausį.

„Mes bandome automatizuotus sprendimus. Mes negalim atlikti atvejų tyrimo, bet mes tiesiog susiaurinome tyrimo apimtį – tikriname duomenis, kurie yra mūsų registruose, – sakė E. Gudzinskaitė. – Jei pagal mūsų registrų duomenis nustatysime, kad yra kažkokių ryšių, tai tuos ryšius ir tikrinsime.“

Anot Vidaus reikalų ministerijos (VRM), Migracijos departamentui nustačius, kiek ES sankcionuotų asmenų giminaičių turi Lietuvos pilietybę, kitoms institucijoms bus pavesta įvertinti, ar jie nedalyvauja schemose, apeinant minėtas sankcijas.

Ministerija BNS taip pat nurodė, kad šiuo metu baigiamos rengti įstatymo pataisos, kurios numatytų galimybę atimti ne tik išimties tvarka, bet kilmės pagrindu įgytą pilietybę.

2023 metais Seimas kartą jau keitė Pilietybės įstatymą, numatant galimybę atimti išimties tvarką gautą Lietuvos pilietybę iš dvigubą pilietybę turinčio asmens, jeigu jis viešai reiškia palaikymą valstybei, keliančiai grėsmę Lietuvos ar jos sąjungininkų saugumo interesams.

Šis įstatymas kol kas pritaikytas kartą – atimant pilietybę iš šokėjos ant ledo Margaritos Drobiazko. Toks procesas pradėtas ir dėl balerinos Ilzės Liepos.

Be kita ko, VRM yra paprašiusi Valstybės saugumo departamento patikrinti 800 užsieniečių, kuriems išimties tvarka buvo suteikta Lietuvos pilietybė.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Taigi

Laikas pradėti daryti tvarką su vis labiau įžūlėjančia Kremliaus šunauja.

bigcatwar

..ir niekas nezino kas bunkerio piniginei dave LR pasa.....Ten kiek girdejau 12 ar 20 asmenu...

Ir as

ju turiu! Kadaise,uz Velikij Novgorod,valgiau pakeles kavineje. Padaveja buvo ruse!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS