Ministerija: Lietuvoje auga savanorių gretos, prisijungia ne tik jaunimas | KaunoDiena.lt

MINISTERIJA: LIETUVOJE AUGA SAVANORIŲ GRETOS, PRISIJUNGIA NE TIK JAUNIMAS

  • 2

Nuo karo Ukrainoje pradžios į pagalbos teikimą ukrainiečiams bent kartą savanoriškai įsitraukė beveik 47 tūkst. Lietuvos gyventojų, paskyrusių daugiau kaip 1,5 mln. valandų savo laiko, pirmadienį pranešė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Anot ministerijos, savanorystė Lietuvoje auga ir keičiasi. Iki COVID-19 pandemijos pradžios savanoriškoje veikloje daugiausiai dalyvavo moksleiviai ir studentai, o prasidėjus pandemijai, vėliau užplūdus nelegaliems migrantams, prasidėjus karui Ukrainoje, į savanorišką veiklą aktyviai įsitraukė įvairaus amžiaus, įvairių profesijų žmonės.

„Minint Tarptautinę savanorių dieną, labai noriu padėkoti visiems Lietuvos žmonėms, įsitraukusiems į įvairias savanorystės veiklas, skyrusiems savo laiką, pastangas ir rūpestį visiems tiems, kam to reikia labiausiai. Labai svarbus ir savanorių prisidėjimas padedant nuo karo nukentėjusiems Ukrainos žmonėms“, – pranešime spaudai sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

Anot SADM, savanorystės augimą rodo ir atlikta gyventojų apklausa. 2020 metais savanoriškoje veikloje bent kartą per paskutinius metus sakė dalyvavę 14,6 proc. o pernai – 16 proc. Lietuvos gyventojų.

Per pandemiją mes pamatėme kokia svarbi savanorystė, kad būtent savanoriaudami, atiduodami dalelę savo laisvalaikio, savo jėgų, žmogiškųjų resursų, mes galime kurti savo valstybę, prisidėti prie jos gerovės.

Daug metų savanoriaujantis ir aktyviai į savanorišką veiklą įsitraukęs pandemijos bei karo Ukrainoje metu aktorius ir režisierius Paulius Tamolė, vienas iniciatyvos „Stiprūs kartu“ kūrėjų, sako, kad savanorystė padeda realizuoti save, praturtina ir suteikia galimybę prisidėti prie savo valstybės kūrimo.

„Per pandemiją mes pamatėme kokia svarbi savanorystė, kad būtent savanoriaudami, atiduodami dalelę savo laisvalaikio, savo jėgų, žmogiškųjų resursų, mes galime kurti savo valstybę, prisidėti prie jos gerovės“, – sakė P. Tamolė.

2022-ieji – savanorystės metai

2022-ieji Seimo yra paskelbti Savanorystės metais.

Anot ministerijos, šiemet dar didesnis dėmesys skiriamas visuomenės įsitraukimui į savanorišką veiklą – kuriamas savanoriškos veiklos kokybės standartas, organizuojami mokymai savanoriams ir dirbantiems su jais, investuojama į kvalifikacijos tobulinimą, skatinamas dalijimasis gerąja patirtimi, šios patirties sklaida, didinamas savanoriškos veiklos žinomumas.

Šiemet surengtuose mokymuose žmonėms, dirbantiems su savanoriais, dalyvavo daugiau nei 150 asmenų.

Visose Lietuvos apskrityse kartu su partneriais vykdytos veiklos, skirtos savanorystei populiarinti, dalintasi savanorystės patirtimis ir informacija apie savanorystės galimybes.

Anot SADM, Lietuva yra viena iš nedaugelio valstybių pasaulyje, kuri valstybės lėšomis remia ilgalaikę savanorišką tarnybą.

Anot ministerijos, atlikti tyrimai įrodo, kad savanoriškoje veikloje dalyvaujantys ar dalyvavę asmenys savo pilietinę galią vertina geriau, nei nedalyvaujantys. Jie taip pat geba lengviau persiorientuoti besikeičiančioje darbo rinkoje, persikvalifikuoti ar praktikoje pritaikyti neformaliai įgytas kompetencijas.

„Šie žmonės labiau empatiški ir linkę reaguoti į kaimynų ar bendruomenės narių problemas, aktyviai veikti sprendžiant vietos ar nacionalines valstybės problemas, ieškoti inovatyvių sisteminių problemų sprendimo būdų“, – nurodo ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

asilu rota

praplautom sorošinestv smegenim

Tomas

Geroves valstybe, jau ant tiek liatuviai praturtejo, kad pasiruose ir uz dyka dirbti, kaikure net nutare dar ir primoketi darbdaviui.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS