Ministerija NATO naikintuvams ketino pirkti galbūt Rusijoje pagamintą įrangą (papildyta) | KaunoDiena.lt

MINISTERIJA NATO NAIKINTUVAMS KETINO PIRKTI GALBŪT RUSIJOJE PAGAMINTĄ ĮRANGĄ (PAPILDYTA)

  • 4

Krašto apsaugos ministerija (KAM) Lietuvoje budintiems NATO naikintuvams ketino nupirkti galbūt Rusijoje pagamintą įrangą, skelbia portalas „Lietuvos rytas“.

KAM pernai buvo paskelbusi pirkimą ir atrinkusi laimėtoją – bendrovę „Baltijos tiekimas“, iš kurios ketinta pirkti mobiliųjų įtampos dažnių keitiklius, kurie orlaivius įkrauna specialaus dažnio elektros srove. Laimėtojas pasiūlė įsigyti Estijos įmonės „Estel“ produkciją, tačiau, kaip skelbiama, įranga galėjo būti pagaminta Maskvos gamykloje.

Anot naujienų portalo, antrąją vietą viešųjų pirkimų konkurse užėmusios Kauno bendrovės „Elektros zona“ teisininkui Ilanui Ostrovskiui įtarimų sukėlė pernelyg maža „Baltijos tiekimo“ pasiūlyta keitiklių kaina – trečdaliu mažesnė nei kitų konkurso dalyvių. Be to, teisininkas teigė išsiaiškinęs, kad Estijos „Estel“ yra Rusijos gamyklos „Liubereckyj zavod montažavtomatika“ (LZMA) sudėtinė dalis.

Prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, „Estel“ Estijos įmonių registre oficialiai deklaravo, kad ir šiemet pagrindinės įmonės tikslinės rinkos bus Rusija bei Baltarusija. Tarp stambiausių įvykdytų ir dar vykdomų projektų – įrangos tiekimas įvairiems Rusijos oro uostams, Rusijos ir Baltarusijos valstybinėms oro bendrovėms „Aeroflot“ ir „Belavia“.

I. Ostrovskio atstovaujama bendrovė „Elektros zona“ dėl pirkimų pateikė ieškinį Šiaulių apygardos teismui ir pareikalavo, kad dėl grėsmių nacionaliniam saugumui būtų panaikinti keitiklių pirkimo konkurso rezultatai.

Minėtas teismas ieškinį atmetė. Tuo metu Apeliacinis teismas savo nutartyje nurodė, kad „Baltijos tiekimas“ informavo, jog „visi „Estel“ įmonės organų nariai neturi nuolatinių ryšių su Rusija, šių asmenų asmeniniai socialiniai, ekonominiai ir finansiniai ryšiai nėra susiję su Rusija, o įmonės įranga nėra gaminama Rusijoje“.

Žiniasklaidai ėmus domėtis viešųjų pirkimų aplinkybėmis, ministro A. Anušausko vadovaujama KAM pranešė stabdanti mobiliųjų keitiklių pirkimo procedūras, o Karinių oro pajėgų Ginkluotės remonto depas pranešė, kad priimtas sprendimas naikinti konkurso rezultatus.

KAM informavo BNS, jog portalo publikuotame straipsnyje pateikta informacija yra neteisinga ir klaidinanti.

„Krašto apsaugos ministerija prieš dvi savaites gavo lrytas.lt klausimus apie mobiliųjų įtampos dažnių keitiklių įsigijimo konkursą ir pateikė atsakymą: šis pirkimas nėra baigtas, pirkimo procedūros tęsiamos, vertinami pasiūlymai ir atitiktis nacionalinio saugumo reikalavimams. Pažymime, kad straipsnyje minimi teiginiai apie konkurso nutraukimą „žiniasklaidai ėmus domėtis viešųjų pirkimų aplinkybėmis“ neatitinka tikrovės“, – informavo ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Vatnykas

Būtų per įtampos keitiklius užkrėtę putinizmu. Nuo kokios baisios nelaimės išgelbėjo tautą Anušauskas.

Kirvis

Rezervistu sarasiukai uzslaptinti 75 metams, tai ko tada tiketis?

Izvalgus

Jau senokai sia "ministerija" reiktu pasidometi atitinkamoms tarnyboms...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS