Ministerija žada patvirtinti naują atrankos į ES Bendrąjį Teismą tvarką | KaunoDiena.lt

MINISTERIJA ŽADA PATVIRTINTI NAUJĄ ATRANKOS Į ES BENDRĄJĮ TEISMĄ TVARKĄ

Teisingumo ministerija ketina šią savaitę patvirtinti naują atrankos į Europos Sąjungos Bendrąjį Teismą tvarką, BNS informavo ministrės atstovė spaudai Karolina Frolovienė.

„Šiuo metu jau pabaigtas ruošti atrankos aprašas, šią savaitę aprašas bus pasirašytas ir paskelbtas“, – antradienį BNS sakė ji.

K. Frolovienės teigimu, naujuoju aprašu bus keičiama atrankos komisijos sudėtis, jame įtvirtinama, kad visos kandidatūros į ES Bendrąjį Teismą bus viešos.

„Naujas aprašas numato maksimaliai skaidrią ir objektyvią atrankos procedūrą. Atrankos darbo grupėje dalyvaus po vieną Prezidentūros, Seimo ir Vyriausybės atstovą, Lietuvos universitetų teisės fakultetų ir teisminės valdžios atstovai. Viešai bus skelbiama apie pretendentus, pateikusius paraiškas dalyvauti atrankoje“, – teigė teisingumo ministrės atstovė.

Anot jos, pirmąją atranką pagal naująją tvarką ministerija planuoja skelbti šį mėnesį.

K. Frolovienė taip pat pažymėjo, kad teisingumo ministrė Evelina Dobrovolska pirmadienį vykusio susitikimo su prezidentu Gitanu Nausėda aptarė atrankos organizavimą.

Šiuo metu jau pabaigtas ruošti atrankos aprašas, šią savaitę aprašas bus pasirašytas ir paskelbtas.

„Pokalbio metu ministrė pristatė artimiausius darbus, vienas iš jų – atrankos procedūros organizavimas“, – sakė ji.

Įstatymas numato, kad kandidatą į Europos Sąjungos teismą siūlo Vyriausybė, gavusi prezidento pritarimą. Seimo statutas numato, kad kandidatūrą taip pat turi svarstyti parlamentas.

Atranka iki šiol vyko pagal 2018 metais tuometinio teisingumo ministro Elvino Jankevičiaus pasirašytą tvarką.

Pernai spalį E. Jankevičiaus vadovaujama atrankos komisija kandidatu į ES Bendrąjį Teismą atrinko tuometinį generalinį prokurorą Evaldą Pašilį, jo kandidatūrai pritarė ir Vyriausybė, tačiau atmetė prezidentas.

E. Pašilis buvo jau trečiasis nepatvirtintas kandidatas į šį Teismą. Atranka, kurioje E. Pašilis buvo atrinktas, sulaukė kritikos dėl skaidrumo ir išankstinio politinio palaikymo.

Šiuo metu ES Bendrajame Teisme dirba 2019-aisiais Seimo pritarimu paskirtas buvęs Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjas Rimvydas Norkus bei Virgilijus Valančius. Nors pastarojo teisėjo kadencija baigėsi užpernai spalį, nesutarus dėl naujo kandidato, jis dirba iki šiol.

Iki praėjusių metų rudens buvo atmesti dar du kandidatai į šį teismą – 2019 metų sausį Seimui pritarus tuometinio Konstitucinio Teismo teisėjo Gedimino Mesonio kandidatūrai, ją atmetė Liuksemburge esantis vertinimo komitetas.

Tuo metu 2019 metų liepą pateiktam Vyriausybės siūlymui pratęsti V. Valančiaus buvimą teisme dar vienai kadencijai nepritarė prezidentas Gitanas Nausėda.

Atranką į šią poziciją ministerija buvo paskelbusi ir pernai birželio mėnesį, tačiau tuomet komisija nesugebėjo apsispręsti dėl tinkamiausio kandidato.

ES Bendrasis Teismas daugiausia nagrinėja ieškinius dėl ES institucijų teisės aktų, tarp jų – valstybių ieškinius Europos Komisijai. Teisėjai į šį teismą skiriami šešerių metų kadencijai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

TIME SIGN

Lenkai lietuviams -tai vokiečiai žydamz

Anonimui Pydarui

Žmonės, kurie sako: "Geriau jau mes patys papasakosim vaikui apie seksą, negu jis gatvėje išgirs", dažnai nesupranta, kad jų vaikais ir taps tuo, kuris pasakoja apie tai gatvėje.

WHY CNN ? ITS BBC

Šita ,nuo lietuviško maisto SODRIAI ĮMITUSI LENKĖ PATRIOTĖ - tiesiog neprilygstama. Išsyk primena 1942 metų REISCH MARŠALO GERINGO FOTOGRAFAFIJAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS