Ministras: atsiradus viruso protrūkių tarp kalinių, gali tekti atidaryti Lukiškes | KaunoDiena.lt

MINISTRAS: ATSIRADUS VIRUSO PROTRŪKIŲ TARP KALINIŲ, GALI TEKTI ATIDARYTI LUKIŠKES

Nors šiuo metu dar nė vienam kaliniui nėra nustatytas koranavirusas (COVID-19), teisingumo ministras Elvinas Jankevičius teigia, kad atsiradus dideliems viruso protrūkiams pataisos namuose, Vilniuje vėl būtų atidarytas Lukiškių tardymo izoliatorius-kalėjimas.

Ministro teigimu, situacija šalies įkalinimo įstaigose atidžiai stebima. Pasak jo, šiuo metu įsteigtas Kalėjimų departamento Ekstremalių situacijų operacijų centras, kuris nuolat renka įstaigų teikiamą informaciją apie prevencines priemones ir padėtį dėl. viruso (COVID-19) prevencijos, analizuoja galimas grėsmes, rengia teisės aktus ir koordinuoja reagavimo veiksmus.

Pasak E. Jankevičiaus, jei Lietuvos įkalinimo įstaigose prasidėtų dideli protrūkiai kaip Italijoje ar Kinijoje, būtų svarstoma galimybė ir vėl atidaryti Lukiškių tardymo izoliatorių-kalėjimą.

„Esant didžiuliam protrūkiui esame nusimatę ir šią situaciją, galime vėl atidaryti Lukiškes“, – Eltai sakė ministras.

E. Jankevičius: nuteistųjų rutina kardinaliai pasikeitė

Ministras teigimu, pataisos įstaigose paskelbus karantiną pasikeitė ir nuteistųjų rutina. Šalies pataisos įstaigose draudžiamas asmenų lankymasis, išskyrus susitikimus su gynėjais, nevyksta masiniai renginiai, maksimaliai apribotas nuteistųjų, kurie gyvena įstaigos viduje ir turi teisę išvykti be palydos ir be sargybos, judėjimas už įstaigos ribų. Taip pat sustabdytos asmenų, laikomų įkalinimo įstaigose, trumpalaikės išvykos į namus, nevyksta ilgalaikiai ir trumpalaikiai pasimatymai.

„Šiandien uždraustos gerai besielgiančių kalinių trumpalaikės išvykos. Niekas negali nuteistųjų lankyti ir niekas nėra įleidžiami. Nevyksta dideli renginiai, sporto renginiai, nevyksta resocializacijos pamokos, kurios reikalauja nuteistųjų susibūrimų. Buvo įvairių nepasitenkinimų, kaip ir Italijos pataisos namuose, bet iš dalies kaliniai supranta. Nes jie taip pat nenori, kad virusas patektų į pataisos įstaigas“ , – Eltai sakė ministras.

Esant didžiuliam protrūkiui esame nusimatę ir šią situaciją, galime vėl atidaryti Lukiškes.

„Situaciją mes stebime atidžiai. Kalėjimų departamente yra sukurtas Ekstremalių situacijų operacijų centras. Visi asmenys, kurie suserga įprastomis ligomis, ne koronavirusu, vis tiek yra iš karto izoliuojami bei atidžiai stebimi. Kiekviena įstaiga yra įsirengusi atskiras patalpas, jei būtų kam nors diagnozuotas koronavirusas, ten būtų galima tuos žmones izoliuoti, gydyti bei suteikti pagalbą“, – teigė ministras.

Nuteistieji, atvykę iš užsienio valstybių – izoliuoti

Kalėjimų departamento direktoriaus patarėja Simona Banėnienė patikino Eltą, kad nuteistieji, per pastarąsias savaites konvojuoti iš užsienio valstybių į Lietuvą, laikomi izoliuoti nuo kitų asmenų mažiausiai 14 dienų.

Taip pat Lietuvos nuteistieji ir suimtieji, naujai atvykę į įstaigas, taip pat 14 dienų laikomi izoliuoti nuo kitų asmenų.

Kaip skelbia Kalėjimų departamentas, šiuo metu be neatidėliotinos būtinybės, neorganizuojamas nuteistųjų ir suimtųjų perkėlimas iš vienos įstaigos į kitą. Taip pat trims mėnesiams atidėtas nuteistųjų areštas.

Koronavirusu serga viena darbuotoja

Bausmių vykdymo sistemos darbuotojai, kuri nuo kovo 14 dienos buvo namuose, saviizoliacijoje po kelionės į užsienį, diagnozuotas koronavirusas, praneša Kalėjimų departamentas.

Darbuotoja, grįžusi iš Dominikos Respublikos, laikėsi rekomenduojamų atsargumo priemonių ir saviizoliavosi Kaune. Rekomendacijas saviizoliacijos metu nuolat teikė Visuomenės sveikatos centro specialistai. Pirmadienį, kovo 23 dieną, pajutusi ligos simptomus, kreipėsi į medikus. Atlikus tyrimą, patvirtintas užsikrėtimas.

Gydoma namuose, sveikatos būklė patenkinama, stabili. Darbuotoja į darbą nebuvo atvykusi, su kolegomis kontaktų neturėjo.

Nuteistųjų, kurių sveikatos būklė sudarytų prielaidas įtarti susirgimą koronaviruso liga, įstaigose nenustatyta.

Šiuo metu keliose laisvės atėmimo įstaigose yra stebimi 9 asmenys, atvykę iš užsienio valstybių. Asmenys yra izoliuoti, kaip yra numatyta Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktuose reikalavimuose ir rekomendacijose, jų sveikatos būklę nuolat stebi sveikatos priežiūros specialistai.

GALERIJA

  • Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius
Gairės: koronavirusas, įkalinimo įstaigos, Lukiškių kalėjimas, Teisingumo ministerija, COVID-19 saviizoliacija
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Kas už tai kad Seimą karantinuot Lukiškėse?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS