Kelia nerimą melagienos, kad karo pabėgėliams teks susimokėti už paslaugas: tai netiesa | KaunoDiena.lt

KELIA NERIMĄ MELAGIENOS, KAD KARO PABĖGĖLIAMS TEKS SUSIMOKĖTI UŽ PASLAUGAS: TAI NETIESA

  • 0

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė tvirtina išgirdusi apie atvejus, kai daliai karo pabėgėlių ukrainiečių, gavusių laikiną gyvenimo Lietuvoje statusą, buvo sakoma, jog teks susimokėti už gautas paslaugas. Ministrė pažymi, kad tai yra netiesa ir kad nuo Rusijos sukelto karo bėgančiais žmonėmis bus pasirūpinta nemokamai.

„Šiandien išgirdau nerimą keliančios iškreiptos informacijos aspektų. Kad tam tikrai grupei Ukrainos karo pabėgėlių yra neva sakoma, kad laikino gyvenimo statusas kažkaip įpareigos tuos žmones atsiskaityti su priimančia šalimi arba padengti kažkokias išlaidas. Tai yra netiesa“, – antradienį Visagine žurnalistams sakė M. Navickienė.

„Kviečiu mus visus būti atsparius galimai propagandai, melui ir netiesai. Visos paslaugos, kurias gauna žmonės, atvykę ir užsiregistravę, yra nemokamos. Tiems žmonėms nereikės už nieką atsiskaityti. Mes juos priglausime, pasirūpinsime, suteiksime reikiamas paslaugas. O tada, kai karas baigsis, visi žmonės galės saugiai grįžti į savo kilmės šalis“, – teigė ministrė.

Bus ir nelydimų vaikų

M. Navickienė teigia, kad iš Ukrainos atvykstantiems nelydimiems vaikams bus siekiama iš karto surasti laikinus globėjus.

„Yra ir nelydymų vaikų grupės, kurių laukėme iš globos įstaigų. Ne visos dar yra pasiekusios Lietuvą, bet tikrai žinau, kad jų pakeliui yra dar nemažai“, – Visagine žurnalistams teigė M. Navickienė.

Ministrė tikisi, kad iš Ukrainos atvykstantiems nelydimiems vaikams greitai bus rasti laikini globėjai.

Kviečiu mus visus būti atsparius galimai propagandai, melui ir netiesai. Visos paslaugos, kurias gauna žmonės, atvykę ir užsiregistravę, yra nemokamos.

„Ar yra visiškų našlaičių, pasakyti kol kas negaliu, bet yra vaikų, kurie yra nelydimi ir yra ne iš globos įstaigų. Tai vienam iš tokių vaikų jau yra suteikta laikina globa Lietuvos šeimoje. Ir įvairių turbūt bus situacijų, turėsime ir tokių vaikų, kurie bus vieni ir jiems iš karto reikės laikinų globėjų. Bet kadangi turime 400 šeimų, tai tikiu, kad pakankamai greitai tie vaikai ras laikiną prieglobstį“, – vylėsi M. Navickienė.

Vaikai jau integruojasi į ugdymo įstaigas

M. Navickienė teigia, kad Visagine apgyvendinti Ukrainos karo pabėgėliai vaikai jau integruojasi į ugdymo įstaigas. Ministrės teigimu, taip pat ketinama svarstyti dėl galimybių įdarbinti ir nuo karo bėgančius mokytojus.

„Aš labai džiaugiuosi, kad Visagine jau yra bent penki vaikai, kurie lanko ugdymo įstaigas. Man atrodo, kad dar keletas vaikų lanko priešmokyklinio ugdymo įstaigas ir integruojasi į švietimo sistemą. Šie vaikai, kurie yra šitoje šeimoje (vienoje šeimoje Visagine apgyvendintas 21 vaikas – ELTA) atvykę, jie taip pat artimiausiu metu pasirinks jiems priimtinas ugdymo įstaigas“, – antradienį lankydamasi Visagine žurnalistams teigė M. Navickienė.

Anot ministrės, vaikams suteikiama galimybė pasirinkti arba lietuvių, arba rusų kalbomis organizuojamas pamokas.

„Žinau, kad švietimo skyrius yra pasiūlęs kelias mokyklas, kuriose vaikai gali lankyti pamokas. Ir lietuvių mokyklų, ir rusakalbių mokyklų, tai vaikai pasirinks ir artimiausiu metu pradės ugdymo procesą“, – teigė ministrė.

Be to, M. Navickienė akcentuoja, kad Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ketina svarstyti dėl nuo karo Ukrainoje bėgančių mokytojų įdarbinimo.

„Taip pat bus stengiamasi integruoti ir dalį mokytojų, kurie turi kvalifikaciją ir atvyksta čia kaip pabėgėliai, kad padėtų dirbti su vaikais, bet plačiau komentuoti švietimo srities integralumo aš negalėčiau, reikėtų klausti Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos. Bet žinau, kad aktyviai toje srityje yra dirbama“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad, tęsiantis karui Ukrainoje, iš šalies jau pasitraukė 1,5 mln. žmonių, 1 milijonas atvyko į Lenkiją. Migracijos departamento duomenimis, Lietuvoje jau užregistruoti 3135 ukrainiečiai, dauguma iš jų pateikė prašymus dėl leidimo laikinai gyventi humanitariniu pagrindu, nė vienas nepasiprašė prieglobsčio.

Gairės: Monika Navickienė, vaikai iš Ukrainos, karo pabėgėliai, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS