Iš Minsko į Lietuvą pabėgusi mokytoja: vaikai ten bus suvaryti į koncentracijos stovyklas | KaunoDiena.lt

IŠ MINSKO Į LIETUVĄ PABĖGUSI MOKYTOJA: VAIKAI TEN BUS SUVARYTI Į KONCENTRACIJOS STOVYKLAS

  • 13

Vilniaus Pranciškaus Skorinos gimnazijoje mokslai vyksta baltarusių kalba. Mokslus kremta apie 400 vaikų. Penktadalis iš jų – Vilniuje gyvenančių baltarusių vaikai. Panaši tautinių mažumų oazė, tik jau lietuviška, dar iki šių metų veikė Baltarusijoje Pelesoje ir Rimdžiūnuose. Toks buvo tarpvalstybinis susitarimas, praneša LNK.

Pelesoje mokykla pastatyta už Lietuvos lėšas, Rimdžiūnuose veikia kartu su baltarusių mokykla. Abiejose dar praėjusiais metais mokėsi apie 200 išeivių vaikų, tačiau šiemet jiems nebeliko, kur mokytis lietuvių kalbos. Aliaksandras Lukašenka išleido dekretą, kad nuo rugsėjo 1 d. ugdymas privalo vykti tik baltarusių ir rusų kalbomis.

„A.Lukašenka siekia, nežiūrint, kad baltarusių kalba Baltarusijoje valstybinė, visiškos baltarusių etninių mažumų – lietuvių, ukrainiečių, lenkų rusifikacijos“, – pabrėžė tarptautinio pilietinių iniciatyvų centro „Mūsų namai“ vadovė.

Baltarusijoje naikinami etninių mažumų židiniai, todėl Lietuvoje daugiau nuo A.Lukašenkos režimo besislepiančių baltarusių.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Jie dabar naikina Baltijos šalių kultūrą. Jos ten nėra. Jei žmonės, pvz., norės išmokti lietuvių, lenkų, ukrainiečių, jie neturės galimybių net rūsiuose to daryti“, – sakė piketo dalyvis Aleksandras.

Kad Baltarusijos susidorojama su viskuo, kas ne pagal A.Lukašenka, patvirtina ir neseniai iš Minsko į Lietuvą pabėgusi mokytoja, vardo nenorėjusi atskleisti ir veidą po kaukę dėl represijų slėpusi moteris sako, kad Baltarusijos mokyklose dabar vyksta smegenų plovimas: „Žmonės tikriausiai nesupranta, kad vaikai bus paprasčiausiai suvaryti į koncentracijos stovyklas. Tai vaikai, kurie negalvos, bus vergai įsakymams vykdyti. Tai, kas vyksta Baltarusijoje, labai baisu.“

Protesto akcija prieš nacionalinių mokyklų uždarymą Baltarusijoje

I. Gelūno / BNS nuotr.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija sako, kad buvo išbandytos visos priemonės, jog lietuviškas mokyklas Baltarusijoje pavyktų išlaikyti.

„Rimdžiūnuose yra likę du mokytojai, kuriems suteikta galimybė mokyti lietuvių kalbos kaip neformaliosios veiklos“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius.

Iš Pelesos mokyklos liko tik pastatas. Baltarusių priešgaisrinės saugos pareigūnai nustatė, kad jame esą daug saugos pažeidimų, todėl mokytis vaikai čia negali.

Už Lietuvos pinigus pastatytą kompleksą, manoma, pavers pensionatu, poilsio vieta atomininkams. Tačiau tai tik gandai.

„Mokytojams buvo išmokėtos išeitinės kompensacijos. Dar liko dirbti administracija, nes mokykla statyta Lietuvos lėšomis ir likusi administracija sprendžia ūkinius klausimus. Deja, mokyklai neišduotas leidimas ir keliami utopiniai priešgaisriniai reikalavimai, kuriuos išpildyti tikrai sudėtinga“, – teigė R.Skaudžius.

Spėjama, kad be mokinių likęs Lietuvos statytas pastatas ilgai tuščias nebus.

„Už Lietuvos pinigus pastatytą kompleksą, manoma, pavers pensionatu, poilsio vieta atomininkams. Tačiau tai tik gandai, tiksliai nežinoma“, – spėlionėmis pasidalijo laikraščio „Lietuvių godos“ redaktorė Marija Šaknienė.

Yra parengta Seimo rezoliucija, smerkianti lietuviškų, lenkiškų, ukrainietiškų ir baltarusiškų mokyklų uždarymą Baltarusijoje. Lietuvoje gyvenantys baltarusiai siekia, kad tokia rezoliucija būtų priimta ir Europos Parlamente.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

ALGIRDAS.

Jeigu P A T Y S BALTARUSIAI nekyla į žūtbūtinį mūšį , tai lai būna kaip ir turi , KODĖL MUMS TURI SKAUDĖTI GALVAS DĖ JŲ , KURIE NIEKO NEDARO .

tai mokytojai

Visame pasaulyje bus tas pats. VISI prezervatidentai visų valstybių klauso shvabro ir jam paklūsta kažkodėl.

Aš meluoju geriau

Girdejau is pabėgusios mokytojos, kad vaikai ne tik bus suvaryti į konclagerius, bet ir penimi ten ryžių koše su sviestu, kad būtų riebesni. O po to kepami Minsko restoranuose kaip paršiukai. Skaniausi yra žydukai, bet jų mažai beliko. Tai tikrai labai baisu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS