Mokslininkas: jeigu bus karantinas, tai tikiuosi, kad tik tiems, kurie nepaskiepyti | KaunoDiena.lt

MOKSLININKAS: JEIGU BUS KARANTINAS, TAI TIKIUOSI, KAD TIK TIEMS, KURIE NEPASKIEPYTI

  • 41

Duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius įspėjo, kad jei išliks tokios pat koronaviruso atvejų augimo tendencijos, ne už kalnų ir ketvirtoji COVID-19 banga. Prasidėti ji gali jau liepos pabaigoje, tad rudenį neišvengtume karantino, praneša LNK.

„Mes turėjome ilgą laikotarpį, kai buvo didžiulis kritimas. Ir dabar pastarąją savaitę tas kritimas Lietuvoje persisuko į augimą. Jeigu toks augimas išsilaikys dar savaitę ar dvi, mes galėsime šnekėti, kad jau yra ketvirtoji banga. Kokia ji bus, kol kas neaiškus, nes, jeigu žiūrėsime į praeitos vasaros duomenis, tai ten tokių bangelių buvo. Tai gali būti, kad ir dabar taip – pakilo, o kitą savaitę tiesiog bus susitvarkyta, izoliuoti žmonės ir vėl atvejai nukris. Arba mes matysime tai, ką matome kitose šalyse. Nyderlanduose per savaitę aštuonis kartus atvejai išaugo, ten buvo toks augimas, kad, žiūrint į kreivę, atrodo, kad ji tiesiog atsistojo“, – aiškino V. Zemlys-Balevičius.

„Jeigu esi pasiskiepijęs, tai vasara vis tiek yra vasara – tu gali būti daugiau atsipalaidavęs, nes tu esi apsisaugojęs. Lygiai taip pat, jeigu tu saugojiesi, neieškai kontaktų, vėlgi gali būti ramus“, – teigė mokslininkas.

Anot jo, Lietuvoje gali atsikartoti užsienyje esanti situacija: „Ta delta, kuo ji pasižymi? Ženkliai didesniu užkrečiamumu. Ir mes matėme tuos didelius augimus Rusijoje, Jungtinėje Karalystėje, dabar – Nyderlanduose, Izraelyje. Lietuvoje delta jau yra. Tai  tikėtina, kad irgi bus tas augimas. Tas augimas gali pas mus būti ne tokio didumo kaip Jungtinėje Karalystėje, bet jis tikriausiai bus, nes neišvengiamai visos tos tendencijos duomenų, kurios buvo su kitais viruso variantais, kurios buvo kitose šalyse, pasikartojo ir pas mus. Kai dabar mes matome tą kilimą, kuris dar nepanašus į tokį staigų, kaip matome kitose šalyse, tai gali būti, kad arba tai jau yra tas deltos kilimas, arba pabangavimas. Deja, duomenys neprieštarauja nė vienai iš šitų hipotezių“.

O jeigu ir bus karantinas, tai aš tikiuosi, kad tik tiems, kurie nėra paskiepyti.

„Jeigu tris savaites bus kilimas, tada galime sakyti, kad tai jau yra ketvirtoji banga. Tokios situacijos kaip praeitą žiemą, tikiuosi, mes neturėsime. Vis tiek pasiskiepijimo procentas, nors nėra toks aukštas kaip kitose šalyse, jis vis tiek yra ne mažas. Turime 50 proc. populiacijos paskiepytos. Bet vėlgi, jeigu turime 50 proc. populiacijos paskiepytos, galime sakyti, kad turime situaciją tokią pačią kaip rudenį, tik mažesnėje šaly. Vietoje 2,7 milijono mes turime 1,3 milijono. O 1,3 milijono žmonių vis tiek yra daug. Net kai buvo virusas aukščiausiame lygyje, tai mes turėjome po 3–4 tūkst. atvejų per dieną. Paskiepyti mes galime per dieną 15 tūkst. Tai paskiepijimus mes galime greičiau susitvarkyti ir pasiekti tą visuomenės imunitetą“, – kalbėjo V.  Zemlys-Balevičius.

Mokslininkas aiškino, kad „reikia žiūrėti į septynių dienų vidurkį. Jis kol kas yra apie 50, bet kyla. Kol kas kyla nedaug, bet yra pakilime. Jeigu žiūrime į savaitinį augimą, tai jis yra 40 proc. Jeigu jis laikysis iki rugpjūčio mėnesio, tai galime ir tūkstančio atvejų sulaukti. Tai dabar klausimas, koks laikysis tas augimas, ar jis laikysis 40 proc., ar kris, ar kils. Dabar kol kas pasakyti negalime tiksliai“.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

V.  Zemlys-Balevičius sakė, kad ketvirtosios bangos išvengti gali padėti tik vakcinacija. „Vakcinacija. Mes galime paskiepyti su savo pajėgumais 200 tūkst. gyventojų per savaitę. Tai yra vos ne 10 proc. Lietuvos. O mums iki visuomeninio imuniteto trūksta gal 20–30 proc. Jeigu mes susikoncentruotume į vakcinacijos skatinimą, komunikacijos kompaniją... Nes dabar jau visi norintys pasiskiepijo. Dabar reikia pasiekti tuos, kurie dvejoja. Jeigu pasižiūrėsime į visuomeninę erdvę, feisbuką, mes matome, kad dominuoja žmonės, kurie yra prieš skiepijimąsi. Jeigu mes apsuktume tai, gal pasikeistų viskas“, – svarstė jis.

Vis dėlto esą panikuoti nederėtų: „Yra realybė. Aš visados stengiuosi paaiškinti, ką aš matau ir iš kur tai ateina. Jeigu ignoruosi realybę, realybė tavęs neignoruos. Reikia realiai žiūrėti į situaciją, kokios yra rizikos, kas gali būti gerai, kas gali būti gerai, ir blaiviai mąstyti, priimti sprendimus. Ir mažiau nervintis – aš suprantu, kad yra tas nuovargis nuo karantino, bet jeigu esi pasiskiepijęs, tai gali ignoruoti tas visas naujienas, atsipalaiduoti. Daugiausia problemų yra iš tikrųjų medikams. O jeigu ir bus karantinas, tai aš tikiuosi, kad tik tiems, kurie nėra paskiepyti“.

Rašyti komentarą
Komentarai (41)

Dejauskersa

Banymas likusius suskiepyti bet kokia kaina.jei bus karantinas db as nei kaukiu nenesiosiu nesilaikysiu jokiu jusu ribojymu ir nesiskieoijau ir neketinu jusu sudo sau susileisti

na

taigi šį mokslininką išmetė iš ekspertų...jis kažkoks kitoks nes su dviem pavardėm ...ar du tėvus turėjo kaip čia su tuo mokslininku..ar mokslininkam matematikam po kelias pavardes duoda?

Sveiki žmonės

yra labai pavojingi. Gelbėkitės! Biblija: Apd 2,40. 40. Dar daugeliu kitų žodžių jis liudijo ir ragino juos, sakydamas: “Gelbėkitės iš šios iškrypusios kartos!”
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS