Pietūs už 2,20 Eur – nerealu: mokyklos, darželiai ir ligoninės liks be maitinimo? | KaunoDiena.lt

PIETŪS UŽ 2,20 EUR – NEREALU: MOKYKLOS, DARŽELIAI IR LIGONINĖS LIKS BE MAITINIMO?

  • 12

Prie Seimo surengtą akciją verslininkai pavadino paskutine vakariene. Visi norintieji galėjo pasivaišinti sriuba ir koše. Maitinimo įstaigų atstovų žinutė valdžiai tokia: „Kol dar galime, tol maitiname, bet greitai nebegalėsime“. Darželius mokyklas ir ligonines maitinančios įmonės sako, kad neįmanoma pagaminti pietų už valstybės nustatytą sumą. Pavyzdžiui, sostinės mokyklose pietūs su PVM įvertinti 2,20 Eur., pasakojama LNK reportaže.  

„Įsivaizduokite, kaip pagaminti pietus už 2,20 Eur?!, – sakė VŠĮ „Dvylika žirnių“ steigėja Jana Kavaliauskienė. – Į šią kainą įeina ir darbuotojų atlyginimai, įrangos atnaujinimas, indai, mokesčiai, taip pat ir už elektrą – viskas.“

„Mes esame PVM mokėtojai. Tai tas pats PVM – prabangos prekė, – komentavo „Rojaus obuoliai“ vadovė  Rūta Sorokaitė. – Tai jeigu mes esame to ugdymo sudedamoji dalis, mums irgi turėtų būti taikoma kažkokia nuolaida.“

Prie Vyriausybės susirinkę sako esantys smulkiojo šeimos verslo atstovai. Esą bankrutuojančių jau – kaip grybų po lietaus. O jei Vyriausybė nepaliks PVM lengvatos, daugelis verslų tiesiog užsidarys.

„Kraunasi kolegos lagaminus, uždarinėja restoranus, ruošiasi iškeliauti ir palikti Lietuvą“, – sakė restorano „Ertlio namas“ šeimininkas Tomas Rimydis. 

Visas LNK reportažas vaizdo įraše:

Kad maitinimo įstaigų bankrotų padaugėjo, o bankrutuoja būtent smulkesnis verslas, sako ir „Creditinfo Lietuva“ Verslo plėtros ir strategijos vadovė Jekaterina Rojaka.

„Praktiškai kas devinta, dešimta bankrutuojanti įmonė šiandien yra būtent iš maitinimo sektoriaus. Tai yra gana didelis rodiklis. Jeigu mes paimtume dešimtmetį prieš tai, standartinis skaičius buvo apie 4 proc. visų bankrutuojančių įmonių“, – sakė J. Rojaka.

Protestuotojai atkreipia dėmesį, kad sunku ne tik jiems, bet ir moksleivių tėvams.

„Tėveliai mokyklose jau dabar neįperka maisto mokyklų valgyklose. Ir mes prašome PVM didinimu nepadidinti tėveliams kainos dar labiau nei yra šiandien. Lietuvos statistinėje šeimoje ekonominė padėtis pastebimai blogėja“, – sakė ugdymo ir gydymo įstaigų maisto gamintojų asociacijos vadovė Eurika Turonienė.

Daliai vaikų valstybė kompensuoja maitinimą, tačiau ši kompensacija, pasak protestuojančiųjų, nepadengia realių kaštų. Todėl maisto gamintojai prie nemokamo maitinimo turi prisidėti iš savo kišenės.

Maisto gamintojai tiesiog traukiasi iš mokyklų. Nutraukti viešojo pirkimo sutartis ir sumokėti baudas už tai jiems labiau apsimoka nei prisidėti prie nemokamo maitinimo iš savo kišenės.

„Maisto gamintojai tiesiog traukiasi iš mokyklų. Nutraukia viešojo pirkimo sutartis, nes jiems labiau apsimoka sumokėti baudas už tokios sutarties nutraukimą. Taip yra todėl, kad jie neišgali prisidėti prie nemokamo maitinimo finansavimo, nors valstybė skelbiasi, kad finansuoja ji“, – komentavo situaciją E. Turonienė.

Kol kas Vyriausybė numačiusi PVM lengvatą palikti maitinimo įstaigoms iki kitų metų vidurio. Verslas prašo ją pratęsti.

„Nuo to niekas nenukentės, net ta pati valstybė, o visi pajus tik naudą“, – kalbėjo T. Rimydis. 

Tačiau premjerė Ingrida Šimonytė su verslininku nesutinka.

„Tam, kad kažkiek pagelbėtume smulkesnėms įmonėms nustatant lengvatą, kurios kaina  biudžetui viršija šimtą milijonų, Vyriausybė tikrai nėra nusiteikusi“, –  tokia buvo premjerės pozicija. 

Tačiau pagalbos ranką smulkiesiems verslininkams premjerė išties.

„Vyriausybė, jei bus reikalinga parama smulkesniems verslams, tikrai svarstys specialias Valstybės paramos schemas, suderintas su Europos Komisija, – sakė I. Šimonytė.

Vis dėlto premjerė neatmeta, kad Seime balsuojant dėl biudžeto, PVM lengvatą viešbučiams bei restoranams gali pratęsti. 

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Anonimas

Aš tu sasisku,sardelių niekada gyvenime nevalgau ,nes tai ne maistas žmogui.Nemokamai duotų ,nevalgyciau.Nes tai nuodas.Jau geriau kokia košė ,tik be jų.

>>>astai \\\\\.../////

O proto neprigriebei?

pumpurai

dar tik dveji metai po rinkimų, ką išsirinkote tą ir turite, žiedeliai dar laukia :))))
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS