Nacionaliniame vėžio institute bręsta didelės permainos: bijo grįžti į praeitį | KaunoDiena.lt

NACIONALINIAME VĖŽIO INSTITUTE BRĘSTA DIDELĖS PERMAINOS: BIJO GRĮŽTI Į PRAEITĮ

Nacionalinio vėžio instituto bendruomenės netenkina Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) planai reorganizuoti įstaigą paliekant tik vieną dalininką, teigia įstaigos vadovė Sonata Jarmalaitė.

„Tiek įstaigos administracija pateikė savo nuomonę, kad, na, procesą mes pradėjome kaip gydymo įstaigos teisinio statuso keitimą į viešąją įstaigą su dviem valdytojais, tai jį ir tęsime – kaip Seimas pritarė, kaip prezidento parašas padėtas“, – žurnalistams antradienį sakė laikinoji įstaigos vadovė.

„Kažkokie keitimai proceso eigoje tikrai nėra galimi, ypač pradėti reorganizaciją, kai ji nebuvo inicijuota“, – pridūrė ji.

Pasak profesorės, instituto bendruomenei užkliūva tai, jog SAM liktų vienintele būsimos viešosios įstaigos dalininke.

„Mums užkliūva tai, kad iš dviejų valdytojų – Sveikatos apsaugos bei Švietimo, mokslo ir sporto ministerijų paliekamas tik vienas valdytojas. Tai supaprastina požiūrį į vėžio centrus (...) Mokslinė veikla kaip ir nubraukiama paliekant vieną ministeriją, nes Sveikatos apsaugos ministerijos pavaldume nėra mokslo proceso valdymo, tai truputį bijome grįžimo į praeitį“, – teigė S. Jarmalaitė.

Birželio 21 dieną Švietimo, mokslo ir sporto, Teisingumo, taip pat Vilniaus universitetui (VU) ir Nacionaliniam vėžio institutui skirtame SAM rašte teigiama, kad dalininku po pertvarkos liktų vienintelė SAM, vėliau paliekant galimybę dalininku tapti ir VU.

Tai supaprastina požiūrį į vėžio centrus. Mokslinė veikla kaip ir nubraukiama paliekant vieną ministeriją, nes Sveikatos apsaugos ministerijos pavaldume nėra mokslo proceso valdymo, tai truputį bijome grįžimo į praeitį.

„SAM manytų, kad siekiant efektyviausios integracijos į sveikatos sistemoje veiksiančio sveikatos priežiūros įstaigų tinklą proceso įgyvendinimo bei Nacionaliniam vėžio institutui kaip ir kitoms (...) įstaigoms siekiant skirti tokią pačią Europos Sąjungos investicinių lėšų dalį kaip ir kitoms (...) įstaigoms, po pertvarkymo veiksiančio Nacionalinio vėžio instituto pavaldumas turėtų pereiti į SAM reguliavimo sritį“, – rašoma Vyriausybės nutarimo projekto derinimo dokumente.

„SAM kartu su Vilniaus universitetu turėtų tapti po pertvarkymo veiksiančios viešosios įstaigos Nacionalinio vėžio instituto dalininkais“, – priduriama jame.

SAM teigia, kad 95 proc. instituto pajamų dabar sudaro lėšos, gautos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo už suteiktas sveikatos priežiūras paslaugas.

Ministerija taip pat tikina, kad „dėl tinkamų paslaugų teikimo ir sudėtingiausiems pacientams tikslinga būtų turėti integruotą pagalbą universiteto ligoninėje“.

Taip pat, anot SAM, tokie pokyčiai leistų užtikrinti, kad žmogiškieji, kapitalo ir informaciniai resursai būtų naudojami racionaliai, taip pat būtų užtikrinta paslaugų kokybė, nes dabar iki 30-40 paslaugų onkologijoje yra dubliuojamos instituto ir Santaros klinikų.

Vyriausybė nutarimo projektą siekia suderinti iki rugpjūčio 1 dienos. Iki tos dienos numatyta, kad dalininku taptų ir VU, tačiau nespėjus to padaryti vieninteliu dalininku būtų SAM.

Mano supratimu, siekiama sugriauti puikiai veikiančią įstaigą.

Nacionalinio vėžio instituto darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Regina Jarošienė sako, kad matoma rizikų dėl skubos tvarka vykdomos pertvarkos.

„Tokie pakeitimai nebuvo nei pristatyti bendruomenei, nei derinamos jų pasekmės darbuotojams, toliau derinant tokius planus, ypač skubos tvarka, profsąjunga mato ne tik didelę riziką, kad pertvarkos metu bus netesėti pažadai darbuotojams nebloginti darbo sąlygų, bet ir papildomas rizikas prarasti darbo vietų“, – sakė R. Jarošienė.

„Profsąjunga mano, kad tokie projektai turi būti pateikti bendruomenei su jais pilnai susipažinti, išstudijuoti visas sąlygas ir atvirai diskutuoti“, – pridūrė ji.

Mokslo tarybos pirmininkė Giedrė Smailytė teigė, kad SAM pertvarka siekiama „sugriauti puikiai veikiančią įstaigą“.

„Pertvarka turi būti daroma tik su tikslu kažką pagerinti, patobulinti (...) Mano supratimu, siekiama sugriauti puikiai veikiančią įstaigą. Esame vienas geriausių medicinos mokslo institutų pagal savo mokslinę veiklą ir esu įsitikinusi, kad tuos gerus mokslo rezultatus ir leidžia užtikrinti mokslinio padalinio buvimas kartu su gydomąją veiklą vykdančiais padaliniais“, – kalbėjo G. Smailytė.

Sveikatos apsaugos ministro atstovė spaudai Aistė Šuksta informavo BNS, kad instituto pertvarkymas padės sustiprinti šią įstaigą ir užtikrins platesnes paslaugas pacientams.

„Šiuo metu vykstantis Nacionalinio vėžio instituto pertvarkymas padės sustiprinti šios įstaigos, kaip šalies pagrindinio vėžinių susirgimų kompetencijos centro, statusą, atvers naujas finansavimo galimybes ir užtikrins platesnį paslaugų spektrą onkologiniams pacientams. Daugybinėmis ligomis sergantys pacientai sulauks skirtingų specialistų pagalbos, o mokslinę veiklą padės plėtoti Vilniaus universitetas“, – sakė ministro atstovė.

SAM atkreipia dėmesį, kad kad šiame pertvarkymo etape yra atliekamos tik Nacionalinio vėžio instituto pertvarkymo iš biudžetinės į viešąją įstaigą teisinės procedūros, dėl ko instituto teikiamos paslaugos pacientams nesikeis. Šiuo pertvarkymu nėra ribojama ar siaurinama nei instituto mokslinė veikla, nei sveikatos priežiūros paslaugos.

Biudžetinę įstaigą Nacionalinį vėžio institutą planuojama pertvarkyti į viešąją įstaigą.

Nacionalinis vėžio institutas šiuo metu yra pavaldus Švietimo, mokslo ir sporto bei Sveikatos apsaugos ministerijoms.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Taja

Pertvarka dėl betvarkės. Neesu pesimistė, bet gal gana nesąmones daryti? 30 metų nepriklausomybės, bet viskas sustingę ties laukiniais 1990 metais, tik europietiškai paspalvinta.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS