NKVC: Izraelyje įstrigusiems lietuviams grąžinti gali būti pasitelkta ir karinė aviacija | KaunoDiena.lt

NKVC: IZRAELYJE ĮSTRIGUSIEMS LIETUVIAMS GRĄŽINTI GALI BŪTI PASITELKTA IR KARINĖ AVIACIJA

Izraelio okupuotame Vakarų Krante įstrigusiems lietuvių piligrimams pargabenti yra organizuojamas užsakomasis skrydis, neatmetama, kad jų sugrąžinimui gali būti pasitelkta ir karinė aviacija, sako Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas.

„Yra didžiausias iššūkis socialiai jautresnės grupės, kuri išvykusi į Betliejų, kaip jai kirsti patikros punktus, patekti į Izraelio teritoriją. Tada organizuotumėme skrydžius, kurių variantų yra keletas, vienas iš jų, kaip minėjau, suplanuotas šiąnakt (...). Taip, pirma opcija – užsakomasis skrydis, bet negalime apsiriboti ties vienu variantu, yra ir kitų variantų – mes juos analizuojame, įskaitant ir karinės aviacijos pasitelkimą“, – žurnalistams pirmadienį sakė V. Vitkauskas.

Anot jo, minimoje piligrimų grupėje yra 41 asmuo.

Pasak V. Vitkausko, Lietuvos diplomatai nuo pirmadienio ryto kalbasi, kaip būtų galima piligrimų grupei kirsti patikros punktą ir patekti į Izraelį, tuomet bus derinamos detalės dėl skrydžių.

NKVC vadovo teigimu, Izraelyje šiuo metu yra beveik 500 turistų iš Lietuvos, bet valstybės pagalbos grįžti į Lietuvą šiuo metu reikia tik minėtai piligrimų grupei.

„Šiąnakt buvo (paprašiusių pagalbos – BNS) 48, iš jų penki pasiekė Lietuvą, vienas žmogus atsisakė, nusprendė likt, kitas irgi nekontaktuoja daugiau su ambasada, praktiškai mes kalbame apie tą grupę, 41 žmogus“, – pažymėjo NKVC vadovas.

Jau turime penkis asmenis lietuvius, kurie pasiekė Lietuvą, iš tos grupės nedidelės, kurie užsiregistravo, kad jiems reikia paramos. Tai iš tikrųjų procesas juda.

„Jau turime penkis asmenis lietuvius, kurie pasiekė Lietuvą, iš tos grupės nedidelės, kurie užsiregistravo, kad jiems reikia paramos. Tai iš tikrųjų procesas juda“, – sakė jis.

Verslininko Gedimino Žiemelio valdomos aviacijos verslo grupės „Avia Solutions Group“ bendrovė „Skyllence“ pirmadienį pranešė, jog organizuoja grupuotės „Hamas“ atakuojamame Izraelyje dalies esančių Lietuvos piliečių pargabenimą.

Įmonės nusamdytu Rumunijos avialinijų lėktuvu iš pirmadienio į antradienį planuojama pargabenti 170 žmonių. Pasak įmonės atstovų, priklausomai nuo norinčiųjų išvykti, bus vertinama, ar reikės ir antrojo skrydžio.

V. Vitkauskas patvirtino, kad piligrimai grįžtų šiuo skrydžiu, ir, nors lėktuvo bilietas kainuoja 1 tūkst. eurų, piligrimų grįžimu pasirūpins valstybė – jiems, norint grįžti namo, pinigų turėti nereikia.

„Manau, valstybė ieškos galimybių, kaip padėti ir prisidėti, svarbiausia – žmonių saugumas ir kuo greitesnis jų atvykimas į Lietuvą. Paraleliai vyksta tie procesai (dėl apmokėjimo – BNS), į buhalteriją nenorėčiau dabar lįsti, svarbiausia, kad jie atvyktų į oro uostą, ir tuomet ten finansinius klausimus išspręsim, tikrai žmonės nebus palikti likimo valiai“, – kalbėjo NKVC vadovams.

Į kausimą, ar Betliejuje strigusiems piligrimams reikia turėti su savimi pinigų grįžimui, V. Vitkauskas patvirtino: „Ne, nereikia“.

„Svarbiausia, kad mes palaikom kontaktus su grupe, įtampos galbūt šiek tiek mažesnės nei buvo vakar, vakar buvo nežinomybė, žmonės nežinojo, kaip jiems seksis, ir būtent dėl to, kad judėjimo laisvė iš Palestinos buvo pakankamai suvaržyta“, – sakė centro vadovas.

URM duomenimis, Lietuvos ambasados Izraelyje konsulinėje registracijoje nurodomi apie 7 tūkst. Izraelyje gyvenančių Lietuvos piliečių. Programėlės „Keliauk saugiai“ bei kitų šaltinių duomenimis, šiuo metu Izraelyje lankosi 460 Lietuvos piliečių.

„Hamas“ grupuotei pradėjus atakas prieš Izraelį, URM rekomenduoja Lietuvos piliečiams įvertinti būtinybę šiuo metu keliauti į Izraelį ir Palestiną, tačiau primygtinai siūlo susižinoti artimiausios slėptuvės vietą bei nevykti į tam tikras Izraelio ir Palestinos teritorijas.

Šiuo metu jau esantiems Izraelyje ar Palestinoje lietuviams siūloma būti ypatingai budriems ir imtis visų atsargumo priemonių, o taip pat sekti oficialią institucijų informaciją, laikytis vietos valdžios nurodymų. Rekomenduojama būtinai susižinoti artimiausios slėptuvės vietą.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

Niekada negalvojau kad mūsų valstybės kaip ir nėra, per 30 metų gyvendami prie ruskių imperijos sienų taip ir nepastatėme nė vieno bunkerio gyventojams, net nepradėjome ruoštis VISUOTINEI LIETUVOS GYNYBAI. Mūsų mažutė kariuomenė be jokios abejonės atliks pareigą Tėvynei iki galo ir tai bus viskas ką korupcijoje skestanti valstybė išstenėjo per jos egzistavimo laiotarpį.

Erwin Rommel

Oho, net karinę aviaciją pasitelks! Gal jau atrestauravo Aleksoto aerodrome eksponuojamą kukuruzniką?

Anonimas

Kuo skirias izraelis nuo zingerio,ZINGERIS PASAKE'''''''''VILNIU PADARYSIU ZYDU MIESTO,ar yra skirtumas,,,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS