Narkotikų virusas plinta – medikai kasdien sulaukia bent vieno apsinuodijusio nepilnamečio | KaunoDiena.lt

NARKOTIKŲ VIRUSAS PLINTA – MEDIKAI KASDIEN SULAUKIA BENT VIENO APSINUODIJUSIO NEPILNAMEČIO

  • 38

Nerimsta aistros dėl nepilnamečių svaiginimosi narkotikais. Ligoninės kone kasdien sulaukia bent vieno narkotikais apsinuodijusio vaiko, tačiau mokyklos ginasi – nelegalių medžiagų per reidus neaptinkama. Poreikio nuolat tikrinti mokinius dėl narkotinių medžiagų mokyklose nemato ir Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Kas sustabdys plintantį narkotikų virusą, svarstoma LNK reportaže.

Dauguma „Gabijos“ gimnazijos mokinių pertraukas leidžia žaisdami lauko tenisą, bendraudami, naršydami internete. Tačiau daugėja nepilnamečių, kurie renkasi kitokias pramogas. Pasak medikų, kiekvieną dieną sulaukiama bent vieno narkotinėmis medžiagomis apsinuodijusio nepilnamečio. Neretai apsvaigusius jaunuolius tenka tramdyti ir policijos pareigūnams.

„Praranda sąmonę, įkrenta į komos būseną. Arba būna agresyvūs, mušasi, todėl kartais prireikia policijos pagalbos, kad juos sutramdytų ir jie nepadarytų žalos sau ar aplinkiniams“, – sakė Vilniaus miesto klinikinės ligoninės gydytoja Veslava Žukovskaja.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Gabijos“ gimnazijos direktorė tikina, kad didžiausia problema – elektroninės cigaretės, o ne narkotikai. Anot jos, šioje gimnazijoje nebuvo nė vieno atvejo, susijusio su narkotikų vartojimu.

„Tikrai nebuvo tokių atvejų. Tai parodo turbūt tik statistika. Mums svarbiau išsiaiškinti priežastis, kada tie vaikai vartoja ir kokios galimybės“, – teigė „Gabijos“ gimnazijos direktorė.

Pernai Marijampolėje į ligoninę buvo paguldyta nepilnametė, apsinuodijusi narkotikais. Tyrėjai išsiaiškino – elektroninės cigaretės skystyje, kurį rūkė mergina, rasta pavojingų priedų. Bet, pasirodo, kad tyrėjai ir policija įsikiša tik tuomet, kai gauna pranešimą apie incidentą ir galimą nusikaltimą. Paklausta apie vykdomus reidus gimnazijose, direktorė papurto galvą.

Liūdina, gal labiau gąsdina tai, kad jaunėja besikreipiančiųjų amžius su labai nedideliu vartojimo stažu. Tačiau pasekmės nenusileidžia ir senbuviams.

 

„Ne, tokių policijos reidų neturėjome“, – tikino gimnazijos direktorė.

Tačiau jei reidas būtų ir pareigūnai ką nors blogo rastų, nepilnametis yra neliečiamas, o atvejis būtų perduotas į savivaldybę. Už nepilnametį atsako tėvai. O apie tai, kad tokiose situacijose tėvai paliekami vieni, sako ir dvi paaugles auginantis Arūnas. Anot jo, problemą mokyklos ignoruoja.

„Sakyčiau, trūksta šiek tiek centralizuoto požiūrio ir išeskalavimo, kad mes tikrai turime iššūkį ir su juo reikia kovoti. Neturėtume laukti, kol atsitiks kažkas ir tada kovoti su pasekmėmis, paliekant tėvus vienintelius kaltus už vaikus, kurie turėtų rūpėti mums visiems“, – teigė Arūnas Penkaitis.

Bet poreikio nuolat tikrinti mokinius dėl narkotinių medžiagų nemato net ir pati Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

„Na, matyt, visada yra dvi pusės. Viena pusė yra reagavimo, patikrinimo. Mokykla ir anksčiau turėjo tokią galimybę. Turi galimybę ir dabar įsitikinti, ar mokinys su savimi neturi kažkokių draudžiamų daiktų. Tam yra nustatyta procedūra. Ir tai turi būti daroma, jeigu kyla įtarimų“, – komentavo ministerijos kancleris Julius Lukošius.

Visuomenės sveikatos biuro atliktas tyrimas atskleidė, jog net 15 proc. mokinių yra nors kartą gyvenime vartoję kanapių. 5 proc. iš jų – per pastarąjį mėnesį. Priklausomų asmenų bendruomenės centras sulaukia vis daugiau nepilnamečių lankytojų.

„Liūdina, gal labiau gąsdina tai, kad jaunėja besikreipiančiųjų amžius su labai nedideliu vartojimo stažu. Jei anksčiau kreipdavosi 25–40 metų amžiaus žmonės, tai dabar ateina jaunimas, tačiau pasekmės nenusileidžia ir senbuviams“, – sakė priklausomų asmenų bendruomenės „Aš esu“ vadovas Kęstutis Dvareckas.

Šešių mėnesių reabilitacijos programą siūlančios bendruomenės vadovas pastebi, kad kas antras lankytojas vėl įklimpsta į priklausomybę.

„Praėjusių programą ir atkritusių tikrai yra nemažas procentas. Susirgti priklausomybe šansų turime visi. kiriamės tik tuo, kiek reikia stengtis. Vieniems pavyksta greičiau, kitiems tenka ilgiau eksperimentuoti“, – teigė K. Dvareckas.

Specialistų teigimu, daugelis nepilnamečių net nežino ir nesuvokia vartojamų medžiagų poveikio jų sveikatai.

GALERIJA

  • Narkotikų virusas plinta – medikai kasdien sulaukia bent vieno apsinuodijusio nepilnamečio
Rašyti komentarą
Komentarai (38)

Nemeluokit

Klaipėdoje labai daug vaikų sportuojančių visi nesutelpa į sales ir stadionus, baseinus..o jūs čia alie kažkokius narkotikus, viskas yra gerai

4

O Lietuvos valdžiai patinka, kad pasidarėme panašus į amerikiečių gyvenimo stilių

100

Kol kovojo su skoniais, atvyko narkotikai. Tai gal geriau kovoti tiksliškai tik prieš narkotikus?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS