Nauji pasiūlymai dėl motinystės atostogų kelia audras: vadina prievarta | KaunoDiena.lt

NAUJI PASIŪLYMAI DĖL MOTINYSTĖS ATOSTOGŲ KELIA AUDRAS: VADINA PRIEVARTA

  • 0

Dabar tėvai gali rinktis, arba vaiką prižiūrėti metus ir gauti atlyginimo dydžio išmoką, arba dvejus metus ir gauti maždaug dviejų trečdalių atlyginimo dydžio išmoką pirmus metus ir kiek daugiau nei trečdalio atlyginimo dydžio išmoką antrus metus, pranešama LNK reportaže.

Valdantieji parengė naują motinystės atostogų tvarką: bus galima rinktis arba prižiūrėti vaiką pusantrų metų, arba dvejus. Taip pat beveik visais vaiko priežiūros mėnesiais būtų galima dirbti neprarandant išmokų. Pagal naują tvarką, du mėnesius prižiūrėti vaiką privalėtų mama, o du mėnesius – tėtis. Per juos dirbti nebūtų leidžiama. Teigiama, kad tokiu atveju išmokos bus net didesnės nei dabar.

„Jeigu kitais metais mes turime nusimatę išmokoms 31 papildomą milijoną eurų įgyvendinti šiuos pakeitimus, tai ta matematika niekaip negali sakyti, kad situacija yra bloginama“, – kalbėjo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

Tačiau opozicija atkerta, kad jeigu tėtis savo dviejų mėnesių atsisakytų, atostogos trumpėja, o galutinė išmokų suma – mažėja.

„Sumos didėtų tik tokiu atveju, jeigu viskas įvyktų idealiu planu. Net ne didėtų, o galbūt teoriškai išliktų tokios pat, jeigu tėtis išeitų du mėnesius atostogų“, – pasakojo tėvų judėjimo „Basos mamos“ vadovė Vitalija Jankauskaitė-Milčiuvienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Aš manau, kad dalis tėvų to atsisakys, kadangi dėl jų pajamų būtų uždėtos lubos ir jiems tai finansiškai neapsimokėtų. Manau, kad lubas reiktų gal net ir panaikinti“, – kalbėjo Seimo narė (LVŽS) Aušrinė Norkienė.

Tėvų forumo atstovus piktina, kad tėvai yra tiesiog verčiami eiti atostogų.

„Dabar išmokos mažinamos, lankstumas mažinamas ir įvedama prievarta tėvams“, – teigė Lietuvos tėvų forumo atstovas Darius Trečiakauskas.

„Galutiniame rezultate mažėja išmokos ir mamos po pusantrų metų bus priverstos grįžti į darbą. Praktiškai nelieka pasirinkimo“, – pasakojo Nacionalinės šeimų tėvų asociacijos koordinatorė Žydrūnė Marčiulionienė.

Kalbintos mamos ir būsimi tėčiai – už naują tvarką.

„Aš labai džiaugiuosi, kad mano vyras yra įsitraukęs. Tokiu būdu atsiranda pagarba ir meilė vaikui bei ryšys su juo. Manau, kad būtų gerai, jeigu Lietuvoje tėčiai įsitrauktų daugiau“, – kalbėjo jauna mama.

Ana tvarka buvo geresnė, su šia tvarka šeimai turėtų būti finansiškai sudėtingiau.

„Neturėtų būti verčiama, bet visai geras dalykas. Turėtų būti gera patirtis tiek vaikui, tiek ir tėčiui“, – kalbėjo praeivis.

„Ana tvarka buvo geresnė, su šia tvarka šeimai turėtų būti finansiškai sudėtingiau“, – pasakojo kita praeivė.

Tačiau kai kurios mamos siūlo, kad neperleidžiami tėčių mėnesiai būtų ne atimami, o pridedami prie dabartinės vaiko priežiūros atostogų trukmės.

„Jeigu būtų palikta ta tvarka, kuri tenkino didžiąją dalį žmonių ir būtų tik pridedami tėčio neperleidžiami mėnesiai, tai irgi veiktų kaip paskata, kadangi tos šeimos, kurios pasinaudotų neperleidžiamais mėnesiais, išloštų, o dabar išloš tik tos šeimos, kurios pasinaudos“, – kalbėjo mama Vilma Ražauskienė.

Tačiau valdantieji tai atmeta.

„Lietuva ir taip turi vieną ilgiausių vaiko priežiūros atostogų trukmę“, – pasakojo M. Lingė.

Jei Seimas pritars, nauja tvarka įsigalios nuo kitų metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS