Naujoje viešojo saugumo programoje – dėmesys grėsmėms, priešgaisrinei apsaugai | KaunoDiena.lt

NAUJOJE VIEŠOJO SAUGUMO PROGRAMOJE – DĖMESYS GRĖSMĖMS, PRIEŠGAISRINEI APSAUGAI

  • 4

Per artimiausius septynerius metus bus siekiama iš esmės sustiprinti institucijų pasirengimą atremti hibridines ir karo grėsmes, užtikrinti maksimalią sienų apsaugą, reikšmingai pagerinti priešgaisrinės apsaugos sistemą.

Tai numatyta ketvirtadienį Seimo patvirtintoje naujoje Viešojo saugumo programoje, apimančioje laikotarpį iki 2030 metų.

Už ją balsavo 70 parlamentarų, prieš buvo 20, susilaikė 34 politikai.

„Dauguma žmonių jaučiasi saugūs, tačiau karo Ukrainoje patirtys – hibridinė ataka, neteisėtos migracijos krizė, nesantaikos kurstymas, priešiška propaganda – verčia kitomis akimis pažiūrėti į viešojo saugumo užtikrinimą, nebeužtenka dėmesį nukreipti į tradicinius nusikaltimus. Privalome atremti šio laikmečio iššūkius, skirdami reikiamą finansavimą ir aprūpinimą mūsų statutinėms tarnyboms“, – sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Anot Vidaus reikalų ministerijos (VRM) pranešimo, siekiant didinti viešojo saugumo institucijų veiklos pasirengimą veikti hibridinių ir karo grėsmių akivaizdoje, programoje numatytas pareigūnų aprūpinimas NATO standartus atitinkančiomis priemonėmis, skirtomis veikti nepaprastosios padėties, mobilizacijos ir karo padėties metu.

Taip pat suplanuotas nacionaliniam saugumui svarbių objektų fizinės apsaugos stiprinimas.

Siekiant užkardyti neteisėtą migraciją, numatyta nuolat atnaujinti naudojamas sienos apsaugos sistemas, o pareigūnus papildomai aprūpinti transporto priemonėmis, bepilotėmis skraidyklėmis, modernia žvalgybos ir dokumentų tikrinimo įranga, tobulinti infrastruktūrą pasienio ruože.

Taip pat bus siekiama sumažinti piktnaudžiavimą prieglobsčio suteikimo procedūromis, efektyvinti neteisėtų migrantų grąžinimą į savo kilmės šalis, tobulinti migrantų priėmimo ir apgyvenimo sistemą.

Programoje žadama imtis priemonių spartinti nusikaltimų ištyrimą bei mažinti terorizmo grėsmes.

„Nusikaltimus užkardantiems specialistams bus sudarytos didesnės galimybės naudotis inovacijomis, pažangiomis technologijomis bei įgyti naujų žinių ir reikalingų įgūdžių, kad galėtų efektyviau identifikuoti, užkardyti ir tirti nusikaltimus – ypač elektroninėje erdvėje, finansų sistemai ir organizuotus nusikaltimus“, – teigiama VRM pranešime.

Pagal programą, planuojama kurti Nusikaltimų ir kitų teisės pažeidimų prevencijos organizavimo Lietuvoje sistemą.

Naujojo programa pakeis šiuo metu galiojančią Viešojo saugumo plėtros 2015–2025 metų programą.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Viesas saugumas

Ar planuoto registro nebus? Tai ne hibridine gresme?

Komentaras

Svarbiausia pasiruošti karui,kitos nuomonės grėsmei. O,galimai, svarbiausia būtų nesikišti į kitų valstybių vidaus reikalus, jų neerzinti.Tada ir nereikės ruoštis karui.

Didziausia

gresme - turciu diktatura! Nuo jos apsaugo tik revoliucija.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS