A. Navicko profesinė sąjunga: pasiūlymai dėl mokytojų atlyginimų augimo kol kas netenkina | KaunoDiena.lt

A. NAVICKO PROFESINĖ SĄJUNGA: PASIŪLYMAI DĖL MOKYTOJŲ ATLYGINIMŲ AUGIMO KOL KAS NETENKINA

  • 7

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) patiekti nauji siūlymai dėl mokytojų atlyginimo augimo kol kas netenkina, pirmadienį paskelbė Andriaus Navicko vadovaujama Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS).

Pranešime nurodoma, kad tokį sprendimą penktadienį priėmė LŠDPS visuotinis pirmininkų susirinkimas.

Penktadienį vykusiame derybiniame susitikime švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas pasiūlė mokytojams atlyginimus nuo sausio didinti 10 proc., iš viso kitąmet – 21 proc., o dirbantiems su atnaujintomis programomis – dar 3 procentais.

LŠDPS teigimu, ir su tokiu didinimu vis tiek 2024 metais nebus pasiektas nacionaliniame sutarime numatytas įsipareigojimas, kad mokytojų atlyginimas pasiektų 130 proc. vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydį.

„Švietimo bendruomenė laukia, kol ministerijos derybų komanda pateiks pasiūlymus, kurie leis įgyvendinti Vyriausybės išsakytus įsipareigojimus“, – sakoma pranešime.

Niekas tiksliai nežino, kiek savaitinių pamokų turi būti, kad būtų sudarytas etatas.

Profesinė sąjunga taip pat teigia, kad reikia keisti etatinio darbo apmokėjimo tvarką, kuri, anot pedagogų, „yra labiau betvarkė, sukelianti absoliutų neteisybės jausmą ir leidžianti įvairių lygių piktnaudžiavimą“.

„Niekas tiksliai nežino, kiek savaitinių pamokų turi būti, kad būtų sudarytas etatas. Todėl didėjant darbo krūviams ir mažėjant mokytojų bendruomenei etato ribos tiesiog praplečiamos ir mokytojams už sudėtingesnes sąlygas nemokama“, – teigiama pranešime.

Ministerijos ir mokytojų derybas planuojama pratęsti šią savaitę.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga rugsėjo pradžioje yra surengusi įspėjamąjį streiką, o penktadienį planuoja pradėti ir tikrąjį.

Vyriausybė yra įsipareigojusi, kad kitąmet pedagogų atlyginimai turi pasiekti 130 proc. šalies atlyginimų vidurkio. 

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

h

vidutine mokytojo alga kiek i rankas siekia dirbant virs 1 etato, pvz metodininko matematikos 37 + metai dirbant , kiek i rankas gali gauti jei turi 26 kontaktines valandas per savaite

Vienoje

pietinėje Klaipėdos mokykloje vaikai mokinami skųsti raštu kitus vaikus. Po to auklėtoja iš dėžutės traukia tuos anoniminius skundus ir garsiai skaito per klasės valandėlę! Tai doro žmogaus ugdymas? Tai - pedagogišką? Teko vaikui paaiškinti.

Na

Kažkaip neteko girdėti pedagogų vertinimo tai lytinio ugdymo programai? Kokia jų nuomonė? Tylu? Ar laukia atlyginimų padidinimo pagal jų norus ir ramiai galės mokyti bele ko, ką lieps?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS