Neįgalius vaikus auginantiems tėvams trūksta ir paslaugų, ir informacijos | KaunoDiena.lt

NEĮGALIUS VAIKUS AUGINANTIEMS TĖVAMS TRŪKSTA IR PASLAUGŲ, IR INFORMACIJOS

  • 1

Negalią turinčiais vaikais besirūpinantis fondas ragina Vyriausybę individualizuoti teikiamas paslaugas ir kritikuoja šiuo metu siūlomą modelį dėl specialiųjų poreikių vertinimo bei tenkinimo.

Labdaros ir paramos fondo „Algojimas“ steigėja ir vadovė Aušra Stančikienė sako, kad nustačius vaikui diagnozę ir skyrus negalią, šiuo metu paslaugos skiriamos ir apmokamos ne vaikui, o jo turimai diagnozei, „todėl šie vaikai lieka nematomi“.

Siekdamas išreikšti nepritarimą tokiai situacijai, fondas trečiadienį prie Vyriausybės surengė akciją, per kurią Vinco Kudirkos aikštę užpildė kėdėmis su kortelėmis su vaikų diagnozėmis.

A.Stančikienė paragino kiekvieno vaiko situacijai skirti atvejo vadybininką.

„Siūlome pereiti nuo kiekybinio prie kokybinio rezultatų vertinimo ir atskaitingo bei koordinuoto tikslinio finansavimo panaudojimo“, – rašoma fondo kreipimesi į valdžios institucijas.

Anot fondo, dabar kiekvienam vaikui su negalia valstybė skiria iki 4 tūkst. eurų per mėnesį, tačiau vaiką ir jo šeimą pasiekia tik iki 500 eurų.

Į spaudos konferenciją Vilniuje susirinkusios neįgalių vaikų mamos teigė, kad susiduria su įvairiomis problemomis – nuo prasto paslaugų prieinamumo ir nepakankamo informavimo.

„Aš neturėjau pakankamai informacijos apie tai, kas priklauso mano neįgaliam vaikui. Kol mes gulėjome ligoninėje, socialinis darbuotojas turėjo šiais klausimais padėti susitvarkyti, nes tuo metu aš meldžiau, kad mano vaikas liktų gyvas“, – sakė Irina Černiukė, auginantį metukų paralyžiuotą vaiką.

Pasak jos, darželiai nenori priimti neįgalaus vaiko, nes darbuotojai nėra kompetetingi dirbti.

Septynerių autistą auginanti Daina Šiekštelytė Valkerienė sakė, kad niekas nesuteikia informacijos apie tokiems vaikams priklausančias išmokas ir galimą valstybės pagalbą.

„Aš kaip mama atsisakiau savo darbo ir karjeros ir esu savo vaiko asistentė, nors galėčiau dirbti“, – sakė D.Šiekštelytė Valkerienė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Aš ne Daunas - aš žmogus!

Pakankamai daug visuomenės dėmesio sulaukusi kampanija ragina visuomenę ir žiniasklaidą atkreipti dėmesį į neigiamą reikšmę turinčio žargono, kurime įvardijama kokia nors negalios rūšis paplitimą ir vartojimą visuomenėje. Tokių žodžių kaip daunas, debilas, kretinas vartojimas siewkiant įžesirti kitą asmenį, žeidžia pačius žmones su proto negalia, sukuria neigiamą šių žmonių įvaizdį. Siūlyčiau Dainos sūnaus nevadinti autistu. Geriau sakyti sūnų, turintį autizmo sindromą auginanti.... Tą patį rekomenduoja ir JT Neįgaliųjų teisių komitetas savo rekomendacijose Lietuvai (7 p.): http://lnf.lt/images/LNF_dokumentai/JT_konvencija/JTNeigaliujuKomitetoRekomendacijosLietuvai.pdf

SUSIJUSIOS NAUJIENOS