Neįtikėtinas profesijos populiarumas – dalyvių daugiau nei laisvų vietų | KaunoDiena.lt

NEĮTIKĖTINAS PROFESIJOS POPULIARUMAS – DALYVIŲ DAUGIAU NEI LAISVŲ VIETŲ

  • 1

Ugniagesys gelbėtojas – didžiausią visuomenės pasitikėjimą kelianti profesija. Jie ne tik gesina gaisrus, bet ir gelbėja skęstančius, padeda patekusiems į avarijas.

Lijana ugniagesių gelbėtojų mokykloje pradėjo mokytis vos prieš keletą dienų.

„Galvojau, kad bus šiek tiek baisiau, bet dabar kaip trečioji diena, tai vis su šypsena, vis labai smagu. Kuo daugiau išgirstu apie šį darbą, apie šią profesiją, suprantu, kad pasirinkau tinkamą kelią“, – džiaugėsi Ugniagesių gelbėtojų mokyklos kursantė Lijana.

Ugniagesiai džiaugiasi, jog naujų kursantų netrūksta. Dalyvių daugiau nei laisvų vietų.

„Kiekvienoje atrankoje dalyvauja du-tris kartus daugiau norinčių negu mes galime priimti. Šiandien dienai trūkumo nėra, bet kuo labai džiaugiamės, kad ta konkurencija yra sveika ir atrenkame ne tik stiprius, protingus, bet ir labai motyvuotus žmones“, – kalbėjo Ugniagesių gelbėtojų mokyklos viršininko pavaduotojas Vaidotas Dievulis.

„Paskutiniu metu ugniagesių gelbėtojų profesija – labai populiari. Bendras vaizdas pas mus – tikrai labai geras“, – sakė PAGD direktoriaus pavaduotojas Giedrius Sakalinskas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše: 

 

Visiems norintiems tapti ugniagesiais gelbėtojais studijos – nemokamos. Tačiau norint gauti vietą, stojantysis turi atitikti tam tikrus kriterijus.

„Ugniagesiu gelbėtoju gali tapti visi norintys, kurie turi vidurinį išsilavinimą, yra nepriekaištingos reputacijos ir atitinka tam tikrus sveikatos reikalavimus. Mokymai kursantui – nemokami, jis gauną pilną aprangą, tiek uniforminę, tiek apsauginių rūbų. Gali nemokamai gyventi bendrabutyje ir gauna stipendiją priklausomai nuo mokymosi rezultatų“, – pasakojo V. Dievulis.

Už nemokamą mokslą yra privaloma atidirbti.

„Baigęs mokymus turės vienus metus atidirbti priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje ir nemažiau keturių metų vidaus reikalų sistemoje“, – aiškino Ugniagesių gelbėtojų mokyklos viršininko pavaduotojas.

Kursantai teigia, jog norint patekti tarp geriausiųjų, fizinis pasiruošimas – ypatingai svarbus.

„Reikia gero pasiruošimo, nes stojančiųjų – daug, priima tikrai nedaug. Yra daug norinčių, daug stiprių vyrų“, – teigė Ugniagesių gelbėtojų mokyklos kursantas Danielius.

„Ruošiausi keturis mėnesius, bet kaip ir maniau, buvo šioks toks iššūkis“, – sakė Ugniagesių gelbėtojų mokyklos kursantas Rokas.

„Surinkau vieną iš aukščiausių balų ir nepasakyčiau, kad buvo sunku. Galbūt labiau bijojau iš medicininės pusės, bet taip pat viskas buvo tvarkoje“, – pasakojo Lijana.

Nors ugniagesių darbas reikalauja didelio fizinio pasirengimo, profesija populiari ne tik jaunimo tarpe.

„Amžiaus cenzas labai platus. Ugniagesiu gelbėtoju gali mokytis nuo aštuoniolikos iki 60 metų“, – sakė V. Dievulis.

„Matome tendenciją, kad daugiau pareigūnų nori pratęsti tarnybą, kada sueina ištarnautas laikas“, – teigė G. Sakalinskas.

Kursantai šią profesiją rinkosi paskatinti artimųjų bei noro padėti žmonėms.

„Mano šeimoje yra keletas gaisrininkų – tėtis ir brolis. Tad, kaip ir jie, pasirinkau gaisrininko profesiją. Būti gaisrininku man – užsidegimas. Norisi visiems žmonėms padėti“, – pasakojo Danielius.

 Būti gaisrininku man – užsidegimas.

„Noriu žmonėms padėti ir save išbandyti. Dešimt metų buvau Anglijoje, tai ten galvojau apie tris metus. Mano draugai gaisrininkai, tai irgi paskatino stoti į gaisrinę“, – kalbėjo Rokas.

„Visada žinojau, kad mano profesija turės būti labai aktyvi ir tuo pačiu noriu padėti žmonėms, noriu padėti tiesiogiai. Žinau, kad kaip mergina galiu tai sugebėti, nes esu fiziškai stipresnė nei daugelis merginų“, – teigė Lijana.

Nors tarp moterų ši profesija nėra populiari, kiekvienais metais vis labiau pildosi ir jų gretos.

„Merginų procentas gal ir nėra didelis, bet kiekvienais metais mūsų kursantės tampa ugniagesėmis gelbėtojomis“, – sakė Ugniagesių gelbėtojų mokyklos viršininko pavaduotojas.

„Moterys pas mus aktyvios ir nori būti ugniagesėmis gelbėtojomis ir skaičiuojame šiuo metu bene šešiolika pareigūnių, kurios yra atskiruose padaliniuose ir jau darbuojasi. Dvi iš jų, jau vairuoja gaisrinius automobilius“, – kalbėjo G. Sakalinskas.

Lietuvoje Ugniagesių gelbėtojų mokykla – tik viena. Joje mokymai trunka pusę metų. Tris mėnesius kursantai mokosi mokykloje, o likusius atlieka praktiką savo būsimose darbo vietose.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Ir as

noreciau dirbti siltai kas kelinta diena ir i pensija iseiti jaunas!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS