Nepriklausomybės gynėjams reabilitacija taptų patrauklesnė: siūloma kompensuoti išlaidas | KaunoDiena.lt

NEPRIKLAUSOMYBĖS GYNĖJAMS REABILITACIJA TAPTŲ PATRAUKLESNĖ: SIŪLOMA KOMPENSUOTI IŠLAIDAS

Nepriklausomybės gynėjams ir jų šeimoms skyrus ambulatorinę medicininę reabilitaciją dėl ilgalaikių pakitimų, susijusių su išgyventa katastrofa, siūloma kompensuoti maitinimo bei pragyvenimo išlaidas.

Kompensacijas siūloma mokėti iš valstybės biudžeto specialios tikslinės dotacijos savivaldybių biudžetams. Kompensacija priklausytų skyrus medicininę reabilitaciją „dėl neurozinių stresinių ir somatoforminių sutrikimų ar ilgalaikių asmenybės pakitimų po katastrofos išgyvenimo.“

Sveikatos apsaugos ministerijos parengtas tai numatančias Kompensacijų nepriklausomybės gynėjams, nukentėjusiems nuo 1991 m. sausio 11–13 d. ir po to vykdytos SSRS agresijos, bei jų šeimoms įstatymo pataisas įregistravo Seimo nariai Paulė Kuzmickienė, Arvydas Anušauskas, Arvydas Pocius, Eugenijus Jovaiša, Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Laima Liucija Andrikienė.

Pagal siūlomą projektą, maitinimo ir pragyvenimo išlaidas kiekvienais kalendoriniais metais padengtų savivaldybė, bet ne daugiau kaip už 16 kalendorinių dienų. Maitinimo ir pragyvenimo išlaidų kompensavimo dydžius nustatytų Vyriausybė ar jos įgaliota institucija.

Pagal dabartinį reglamentavimą, kuris reglamentuoja medicininę reabilitaciją ir sanatorinio (antirecidyvinio) gydymo organizavimą, nepriklausomybės gynėjams ir jų šeimoms skiriamos ambulatorinės medicininės reabilitacijos dėl neurozinių, stresinių ir somatoforminių sutrikimų ar ilgalaikių asmenybės pakitimų po katastrofos paslaugos yra kompensuojamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto, bet maitinimo ir pragyvenimo išlaidos reabilitacijos metu nėra apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto.

Projekto autorių teigimu, dėl šios priežasties ambulatorinės medicininės reabilitacijos paslaugos tampa nepatrauklios. Tikimasi, kad priėmus įstatymo pataisas bus pagerintas ambulatorinės medicininės reabilitacijos prieinamumas nepriklausomybės gynėjams bei jų šeimoms.

Įstatymui įgyvendinti Vyriausybė ar jos įgaliota institucija turės parengti dokumentą, reglamentuojantį maitinimo ir pragyvenimo išlaidų kompensacijų skyrimo tvarką.

Manoma, kad įstatymo pataisoms įgyvendinti papildomai reikės apie 300 tūkst. eurų iš valstybės biudžeto specialios tikslinės dotacijos savivaldybių biudžetams.

Pagal Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktą informaciją, parengtą remiantis 2017 m. savivaldybių administracijų pateiktais duomenimis, 442 asmenims buvo pripažintas nepriklausomybės gynėjo teisinis statusas ir 154 nukentėjusio nuo sausio įvykių teisinis statusas (iš viso 576 asmenys). Kaip nurodoma dokumento aiškinamajame rašte, paciento vienos dienos maitinimo ir pragyvenimo išlaidos sudaro apie 32 eurus, taigi 16 dienų 576 pacientų maitinimo ir pragyvenimo išlaidos kainuotų apie 300 tūkst. eurų.

Siūloma, kad įstatymo pataisos įsigaliotų 2022 m. liepos 1 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS