Netikėta: kad V. Putinas puls Ukrainą, Vakarai sužinojo iš Lietuvos žvalgybos? | KaunoDiena.lt

NETIKĖTA: KAD V. PUTINAS PULS UKRAINĄ, VAKARAI SUŽINOJO IŠ LIETUVOS ŽVALGYBOS?

  • 0

2021 m. pabaiga – keli mėnesiai iki rusų invazijos į Ukrainą. Vladimiras Putinas jau sutelkęs kariuomenę. JAV ėmėsi beprecedenčio žingsnio. Imama viešai skelbti žvalgybinė informacija, kad V. Putinas jau apsisprendęs pradėti invaziją, praneša LNK.

„Matome labai nerimą keliančių Rusijos eskalavimo ženklų. Dabar atsivėręs langas, kai įsiveržimas galėtų prasidėti bet kuriuo metu“, – 2022 m. vasario 11 d. sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Dabar paaiškėjo, kad amerikiečiai ir kiti NATO sąjungininkai apie V. Putino planus sužino iš Lietuvos žvalgybos. Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Karinės žvalgybos vadai neskuba priimti nuopelnų, kad tai jų tarnybos perėmė rusų puolimo planus.

Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti.

„Negaliu nei patvirtinti, nei paneigti. Manau, kad kiekviena Vakarų žvalgyba teikia tokią informaciją, kokią galėjo ir turėjo tuo metu. Negalėčiau dabar girtis, kad Lietuvos informacija kažkuo naudingesnė už kitų. Galiu patvirtinti tik tai, kad informacija buvo teikiama“, – pabrėžė VSD direktorius Darius Jauniškis.

V. Putinas puolimą kūrė siaurame rate. Neva nežinojo net jo ministras Sergejus Lavrovas.

„Kuris buvo pirmas ar pateikė unikalios informacijos, tikrai negalėčiau atskleisti, bet, kaip žinome, tai buvo sėkmės istorija, žinojome iš anksto apie Rusijos ketinimą ir tuo turėtume džiaugtis. Turbūt nėra taip svarbu, ar tai Lietuvos, ar kitos valstybės žvalgybos tarnybos tai pasakė“, – akcentavo Antrojo operatyvinių tarnybų departamento direktorius Elegijus Paulavičius.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

Kad iš Lietuvos Vakarai gauna esminės informacijos apie rusų planus, sako vyriausiasis prezidento patarėjas. Tuomet, kai rusai ruošėsi veržtis, jis pats dirbo VSD.

„Svarbu atkreipti dėmesį, nes tuo remiasi ir kiti, ir mūsų partneriai, ir sprendimų priėmėjai“, – sakė prezidento vyriausiasis patarėjas Kęstutis Budrys.

Anot politikų, žvalgybų darbas ypač svarbus ir dabar. Lietuva siekia daugiau sąjungininkų, o juos reikia įtikinti faktais, kad Rusija vis dar yra ir bus pavojinga.

„Negalėčiau asmeniškai vertinti mūsų svarumo ar informacijos unikalumo. Visą bendrą informaciją mato NATO Jungtinės žvalgybos centras. Jie galėtų taip sakyti, bet jei politikai vertina mūsų naudą, džiugu girdėti visai bendruomenei“, – pažymėjo E. Paulavičius.

Tik prideda, kad Lietuvos žvalgybininkai sulaukia daug komplimentų.

„Tai galbūt taip ir palikime tą klausimą. Manau, kad sulaukiama daug gerų žodžių mūsų žvalgybos atžvilgiu iš Vakarų. Šio fakto neneigsiu“, – sakė D. Jauniškis.

Gairės: karas Ukrainoje, Lietuvos žvalgyba, Rusijos puolimas, Vakarai, Valstybės saugumo departamentas, LNK turinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS