Niršta: žadintuvo seniai nebereikia, nes šaižus paukščių klyksmas prikelia kiekvieną rytą | KaunoDiena.lt

NIRŠTA: ŽADINTUVO SENIAI NEBEREIKIA, NES ŠAIŽUS PAUKŠČIŲ KLYKSMAS PRIKELIA KIEKVIENĄ RYTĄ

  • 10

Varninių šeimos paukščių kovų skleidžiamas garsas Naujosios Akmenės gyventojams jau įgriso. Vietiniai pasakoja, kad žadintuvo jiems seniai nebereikia. Šaižus paukščių klyksmas prikelia kiekvieną rytą, praneša LNK.

Daugiabučių gyventojai džiaugiasi, kad kol kas kovų mažiau. Žinoma, paukščius įvairiais būdais vaikė rajono valdžia.

Paukščių pavasarį mažiau, nes komunalininkai išgenėjo medžius ir išardė varnų lizdus.

„Šiais metais 151 lizdą jau išpjovėme. Kad patį miestą apipjaustome, nepadeda“, – sakė bendrovės „Naujosios akmenės komunalininkas“ direktorius Rimvydas Žilaitis.

Anot direktoriaus, lizdus paukščiai susisuka iš naujo, bet, pagal nustatytas taisykles, iki vasaros galo prie jų lįsti nebegalima. Jei iš vienų medžių kovarnius pavyksta išvyti, jie labai greitai persikelia į kitą vietą.

„Dabar stovime prie Naujosios Akmenės ligoninės teritorijos, niekada jų čia nebūdavo. Tačiau dabar, miestą aktyviau pragenėjus, visi suskrenda čia. Per savaitę susuko jau dvylika lizdų“, – stebėjosi R. Žilaitis.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Akmenės rajono valdžia kritikuoja Aplinkos ministerijos teisės aktus. Anot valdininkų, jų rankos surištos – nuo kovo 1 d. prie kovarnių lįsti jie nebegali.

„Tegul leidžia kokių kitų priemonių, kad ir garsinių, jog būtų galima atbaidyti, paukščiai nebeskristų“, – siūlė Akmenės rajono savivaldybės atstovas Svajūnas Vilkas.

„Jeigu būtų leidimai, kai yra lizdai, ten tikrai nėra kiaušinių dar, leistų juos išardyti, tada koviniai paukščiai, pajutę, kad yra nepageidaujami, gal išsikraustytų“, –  svarstė R. Žilaitis.

Tačiau ornitologas kritikos žeria patiems valdininkams. Sako, kad roges žiemai reikia ruošti vasarą. Pavasarį ar žiemą atlikti darbai naudos duoda mažai. Lizdus reikia ardyti šįkart kovarniams išskridus.

„Tai vadinčiau apsileidimu. Kol žmonės nealiarmuoja, tol valdininkai nesprendžia. Kai žmonės pradeda kelti triukšmą, praeis perėjimas, paukščiai birželio gale paliks kolonijas ir visi užmiršta problemą“, – kritikavo Lietuvos ornitologų draugijos direktorius Liutauras Raudonikis.

Ornitologai pritaria ir Aplinkos ministerijos draudimams paukščius baidyti garsiniais signalais. Sako, kad problemą galima išspręsti ir negąsdinant kovų. Lietuvos ornitologų draugijos direktorius priduria, kad kovai – nykstanti paukščių rūšis, tad visiškai išvyti juos iš gyvenviečių – per drastiška.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Milda

Tai išnaikinkit viską, paukščius, visus medžius nupjaukite, ir apsikarkit mašinomis kiemus

Mane

vasarą nuo 4val.ryto žadina paukščių čiu;bėjimas, tupinčių ant pakabinto vazono su gėlėmis prie virtuvės lango. Iš kitos pusės- balandžių , tupinčių ant kaimynų balkono, burkavimas. Ir kas??? O tų žmonių nežadina jų tačkų užvėdimas kieme, kaukianti signalizacija-ir net vidurį nakties ir t.t. ir t.t. ????

Reikia dziaugtis

Kad girdime paukščiu balsus o ne rusu kalibrus.Maziau miegokite .Rytais reikia sportuoti .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS