NKSC neturi duomenų, jog kinų įsilaužėlių taikiniais tapo ir daugiau Lietuvos politikų | KaunoDiena.lt

NKSC NETURI DUOMENŲ, JOG KINŲ ĮSILAUŽĖLIŲ TAIKINIAIS TAPO IR DAUGIAU LIETUVOS POLITIKŲ

Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) teigia neturintis duomenų, jog JAV kibernetiniu šnipinėjimu kaltinamų kinų taikiniais galėjo tapti ir daugiau Lietuvos politikų ar pareigūnų.

Kaip praėjusią savaitė nurodė JAV Teisingumo departamentas, programišiai paveikti bandė ir visus Europos Sąjungos šalių Tarpparlamentinio aljanso dėl Kinijos (IPAC) atstovus. Aljansui priklauso Seimo narė socialdemokratė Dovilė Šakalienė ir konservatorius, diplomatas Žygimantas Pavilionis, vadovaujantis Seimo Užsienio reikalų komitetui.

„Šiuo metu papildomos informacijos apie kitus asmenis neturime, į mus nesikreipė niekas daugiau“, – BNS trečiadienį teigė NKSC vadovo pavaduotojas Antanas Aleknavičius.

Vis tik jis pabrėžė, kad tokie bandymai įsilaužti į asmenines paskyras yra tikėtini.

„Kaip pateikiama žvalgybos institucijų kasmetiniuose vertinimuose, priešiškos ar nedraugiškos valstybės domisi Lietuvoje vykstančiais procesais, todėl galimas toks variantas, kad buvo bandymų. Kiek jie buvo sėkmingi, sunku būtų pasakyti, čia būtų spėliojimas“, – sakė NKSC vadovo pavaduotojas.

Atakos prieš IPAC politikus rengtos 2021-ųjų pradžioje per užkrėstus elektroninius laiškus. Juos atsidarius, programišiai gaudavo prieigą prie aukų duomenų, įskaitant IP adresus, naudojamas naršykles, operacines sistemas.

D. Šakalienė, norėdama patikrinti, ar jos įrenginiai saugūs, kreipėsi į Lietuvos institucijas, tačiau nusprendė kol kas neįvardyti nei kreipimosi laiko, nei konkrečių įstaigų.

Savo ruožtu NKSC teigė gavę jos užklausą, tačiau pabrėžė neturintys „tokios informacijos, kad būtų gauta prieiga prie duomenų“.

A. Aleknavičius taip pat teigė, kad Lietuvos institucijos kreipėsi į JAV, jog ši suteiktų daugiau duomenų.

„Mes su partneriais bendraujame, esame pateikę jiems užklausą. Nuo jų sprendimo priklausys, kiek ir kokia informacija pasidalins“, – sakė jis.

Iš viso atakos prieš įvairius JAV ir kitų šalių politikus, pareigūnus, visuomenės veikėjus, įmones vykdytos apie 14 metų.

Septyni JAV apkaltinti kinų įsilaužėliai, anot Teisingumo departamento, priklausė APT31 grupei, dalyvavusiai Pekino kibernetinio šnipinėjimo programoje, kuriai vadovavo Kinijos valstybės saugumo ministerija iš centrinio Uhano miesto.

Vykdant kibernetines atakas, APT31 grupė išsiuntė daugiau nei 10 tūkst. kenkėjiškų elektroninių laiškų.

JAV pareigūnų teigimu, jie dažnai atrodė kaip žinomų naujienų agentūrų ar žurnalistų laiškai, kuriuose pateikta patikimai atrodanti informacija.

Kinija kaltinimus atmeta, vadindama tai „politiniu gudravimu“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS