Norima bausti už uždaro teismo posėdžio medžiagos, susijusios su vaiku, atskleidimą | KaunoDiena.lt

NORIMA BAUSTI UŽ UŽDARO TEISMO POSĖDŽIO MEDŽIAGOS, SUSIJUSIOS SU VAIKU, ATSKLEIDIMĄ

Seimas svarstys siūlymą bausti už neviešo teismo posėdžio medžiagos, susijusios su nepilnamečiu, atskleidimą ar viešą paskelbimą.

Už tokią socialdemokračių Rimantės Šalaševičiūtės ir Irenos Šiaulienės įregistruotą Baudžiamojo kodekso pataisą antradienį po pateikimo balsavo 76 Seimo nariai, prieš buvo vienas, susilaikė penki parlamentarai Toliau pataisos projektas bus svarstomas parlamento komitetuose.

Pagal projektą, asmuo, atskleidęs arba viešai paskelbęs neviešame teismo posėdyje nagrinėtą medžiagą, susijusią su nepilnamečiu, būtų baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki trejų metų. Siūloma, kad už tokias veikas atsakytų ir juridinis asmuo.

Socialdemokratės projektą teikia argumentuodamos siekiu užtikrinti vaiko asmeninio ir privataus gyvenimo, kitų duomenų slaptumo apsaugą bei išvengti papildomų neigiamų bylos nagrinėjimo pasekmių, kadangi viešoje erdvėje neretai skelbiama, analizuojama, vertinama uždaruose teismo posėdžiuose nagrinėjamų ar jau išnagrinėtų bylų medžiaga.

Kaip teigiama projekto aiškinamajame rašte, tokiu būdu pažeidžiamas vaiko asmens, jo privataus gyvenimo slaptumas, informacijos apie vaiko sveikatą konfidencialumas ir pan.

Projekto pirminis siūlytojas ir rengėjas yra Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga.

Baudžiamasis kodeksas šiuo metu numato baudžiamąją atsakomybę už ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimą be šią bylą tiriančio teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno leidimo, tačiau, kaip pažymi teikėjos, teisės aktuose nėra įtvirtinta aiški atsakomybė asmenims už civilinės, administracinės ar baudžiamosios bylos neviešos medžiagos arba jos dalies atskleidimą ar viešą paskelbimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS