Kuriozai oro uoste: apie lagamine slepiamą bombą geriau nejuokauti | KaunoDiena.lt

KURIOZAI ORO UOSTE: APIE LAGAMINE SLEPIAMĄ BOMBĄ GERIAU NEJUOKAUTI

  • 1

Ar tai jūsų lagaminas? Ar pats jį supakavote? Ar jame nėra neleistinų daiktų? Tokius klausimus oro uoste išgirsta kiekvienas keleivis, registruojantis savo bagažą. Atsiranda ir linksmuolių – kai kurie keleiviai pradeda juokauti, kad lagamine slepia bombą. Kaip į tai reaguoja oro uosto personalas kalbama LNK.

„Jeigu jų (pajuokavimų apie bombą – red. past.) pasitaikytų, būtų reaguojama tikrai rimtai ir būtų įvedamos aviacijos saugumo procedūros. Net jei tai būtų tiesiog pajuokavimas, o ne reali grėsmė, keleivis avia kompanijos sprendimu galėtų būti neišleistas toliau skristi“, – komentavo „Litcargus“ kokybės vadybininkas Ignas.

Būna, kad keleiviai nepasidomi, kokių daiktų registruojamame bagaže gabenti negalima. Tuomet kyla problemų bandant tokį bagažą užregistruoti. Anot I. Kardoko, būna, kad daiktus tenka išmesti.

„Išsigąsti nereiktų. Reikėtų prieiti prie jus registravusio agento ir tada jau ateis aviacijos saugumo atstovai, kurie užduos tam tikrus klausimus, ką jie atrado tame lagamine ir kokio patikslinimo jiems reikės. Būna tokių situacijų, kai registruotame bagaže gabenami daiktai, kurių ten neturėtų būti. Tada jie būna išimami, nes jie leidžiami rankiniame bagaže. Kiti būna išmetami, pašalinami. Pagrindinė rekomendacija keleiviams – prieš skrydį dar kartą pasiskaityti vežėjo taisykles“, – aiškino I. Kardokas.

Rankiniam bagažui galioja dar kitos taisyklės. 

„Mes siūlome keliautojams susipažinti su draudžiamų daiktų sąrašu mūsų internetiniuose – Vilniaus, Kauno ir Palangos oro uostų puslapiuose. Ten yra tam dedikuota informacija su visu sąrašu draudžiamų daiktų. Keliautojai dažnai palieka pas mus tuos draudžiamus daiktus patikroje, nes gabenti toliau jų negali. Tada pasitaiko ir sugedusių nuotaikų“, – teigė Lietuvos oro uostų saugumo departamento direktorius Vidas Kšanas.

Yra žmonių, keliaujančių retai, todėl pamirštančių, kokie daiktai galimi, o kokie ne. Pasitaiko, kad rankiniame bagaže žmonės sugalvoja vežtis žirkles ar net peilį.

„Manyčiau, kad yra dalis keliautojų, kurie retai keliauja ir neįsigilina į draudžiamų daiktų sąrašus. Yra dalis keliautojų, kurie tiesiog užmiršta, kad jie, pavyzdžiui, turi žirkles, kurias galima panaudoti kaip ginklą, pamiršo išsiimti turistinį peiliuką, dujų balionėliai taip pat pasitaiko labai dažnai. Dar vienas dažnas atvejis – šaudmenys. Galbūt gyvenime žmonės dažnai šaudo ir pasitaiko, kad palieka vieną šovinį ar net visą dėtuvę. Nei vieno, nei dėtuvės gabenti negalima“, – aiškino V. Kšanas.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Kartais keleiviai nori gabenti karinės atributikos, tačiau, net jei gabenamas daiktas yra tik imitacija, jis draudžiamas net ir registruotame bagaže.

„Tokie atvejai pasitaiko, kai keliautojai pramogauja kariniuose užsiėmimuose ir nori pasilikti sau kokį nors atminimą ir įsideda mokomosios granatos pavyzdį. Tai dažnai būna užsieniečiai. Tokio daikto gabenti negalima netgi registruotame bagaže“, – teigė V. Kšanas.

Žaisliniai šautuvėliai rankiniame bagaže taip pat būti negali.

„Tai apibrėžia aviacijos įstatymas, kuriame sakoma, kad ginklų imitacijos yra draudžiamos. Tikrai rekomenduoju keliaujančioms šeimoms nesivežti tokių žaislų, kurie gali kelti įtarimą. Bet kokia kovinių ginklų imitacija yra draudžiama – jų negalima vežtis su savimi. Galima priduoti į registruotą bagažą, tačiau į rankinį ne“, – tvirtino V. Kšanas.

Turbūt 90 proc. tokių keleivių, kurie pajuokauja, neišskrenda dėl to, kad orlaivio kapitonas atsisako tokį keleivį gabenti.

Į pajuokavimus apie bombas ar kitus neleistinus daiktus oro uosto personalas žiūri labai rimtai, o orlaivio kapitonas net gali atsisakyti tokį linksmuolį gabenti.

„Bet kokį įtartiną signalą mums būtina išnagrinėti, būtina reaguoti. Netgi pajuokavimas, nors ir akivaizdus, turi būti patikrintas. Iš mūsų praktikos, turbūt 90 proc. tokių keleivių, kurie pajuokauja, neišskrenda. Ne dėl to, kad mes randame pas juos draudžiamus daiktus, bet dėl to, kad orlaivio kapitonas atsisako tokį keleivį gabenti – jis turi pilną teisę tai padaryti. Geriau nejuokauti nei apie draugo bagažo turinį, nei apie savo“, – sakė oro uostų saugumo departamento direktorius.

Paklaustas, ar kada dėl keleivio kaltės yra tekę Lietuvos oro uoste evakuoti visą terminalą, V. Kšanas patikino, kad ne.

„Evakuoti nėra tekę, nes mes turime procedūrą – pirmiausia nuodugniai patikriname bagažą ir tik įsitikinę, kad tai yra pajuokavimas, galime perduoti informaciją kapitonui ir leisti jam priimti sprendimą, skris tas keleivis ar ne. Yra buvę pavojingų daiktų bagaže, kurie buvo netikri, bet galėjo sukelti grėsmę, buvo“, – sakė V. Kšanas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Q

Pažiurėjus i lagamino savininke [-ka] itarimas dėl sprogmenu tik išauga .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS